main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 oktober 2021 — 08:25

Sigrid Kaag spreekt in rechtbank over impact doodsbedreiging: ‘Goed als dit vaker zou gebeuren’

D66-leider Sigrid Kaag is vandaag aanwezig bij de zaak tegen een 43-jarige man die niet alleen haar, maar ook demissionair coronaminister Hugo de Jonge met de dood zou hebben bedreigd. Ze maakt ook gebruik van haar spreekrecht, iets dat politici vaker zouden moeten doen, zo vindt advocaat Sébas Diekstra. “Het zou goed zijn als dit vaker zou gebeuren, om maar die algemene boodschap naar buiten te brengen: kijk wat je aanricht met deze dingen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Diekstra geeft aan dat hij zich kan voorstellen dat dit voor sommige politici, die continu te maken krijgen met bedreigingen, ondoenlijk wordt. “Als zij elke keer naar de rechtszaal zouden gaan om te vertellen wat het met hen doet, zou het een hele opgave worden.”

Maar toch zou het beter zijn als het in ieder geval vaker zou gebeuren. “Door te spreken tijdens de zitting kun je de rechter veel beter informeren dan dat je dat middels een brief doet. Want de rechter ziet wat het met je doet, en wat de impact op je is geweest”, legt Diekstra uit. “En anderzijds confronteer je ook de verdachte die daar terechtstaat met de gevolgen.”

In 2016 leek het aantal bedreigingen aan politici af te nemen, zegt de advocaat. “Maar als je nu de berichtgeving ziet, krijg je het gevoel – met nadruk op het gevoel – dat er weer een tendens is om meer online te dreigen.”

Dreigberichten op Facebook

De 43-jarige man die die De Jonge en Kaag bedreigde woont in Spanje en zit nu ruim een week vast. Hij is in het weekend van 2 oktober aangehouden tijdens een bezoek aan Nederland. Hij zou dreigende teksten hebben geplaatst op de openbare Facebookgroep van D66 in Noord-Brabant en de Facebookpagina van De Jonge.

“Bij deze geef ik u de melding dat ik voor vanavond 24.00 uur Sigrid Kaag ga aanvallen en zo ga verwonden dat ze of dood is, of nooit meer haar functie kan uitvoeren”, zou hij hebben geschreven op de Facebookpagina van D66. Op die van De Jonge schreef hij vermoedelijk: “Vanaf morgen kunt u gerust elke seconde om u heen kijken. Ik betaal de eerste, tweede en ook de laatste kogel voor u! Ik zal er alles aan doen om dit Om dit Duits gedrag te stoppen. Heel Nederland knikt maar ja. Vanaf nu ben ik gestopt met knikken en onderneem ik actie!”

Olie op het vuur?

Volgens parlementair journalist van Omroep WNL Marieke Smits zijn politici vaak huiverig voor het bijwonen van dit soort rechtszaken. “Die vinden dat het olie op het vuur gooien is. Maar ik denk dat Sigrid Kaag in dit geval dacht: als ik nu naar de rechtszaal ga en laat zien wat voor impact dit op mij als persoon heeft, want politici zijn ook gewoon personen, kan het nog uitmaken voor de strafmaat”, legt ze uit.

De mate van bedreigingen neemt toe, zegt Smits. “Je ziet doodskisten, je ziet galgen, het is allemaal wel heel erg persoonlijk. In die zin is het goed wat ze doet, denk ik.”

LEES OOK: Hoge werkdruk, enorm vergrootglas en bedreigingen: zijn er nog wel bewindspersonen te vinden?

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer