main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 oktober 2021 — 11:32

KPMG zeer kritisch over Nederlands coronabeleid, volgens Osterhaus komt evaluatie te vroeg

Anderhalf jaar na het begin van de coronacrisis is het evalueren begonnen. In een rapport dat vandaag uitkomt, maar wat het NRC al heeft ingezien, is adviesbureau KPMG zeer kritisch over het Nederlandse coronabeleid en de resultaten daarvan.  Volgens viroloog Ab Osterhaus is het echter te vroeg om te evalueren. “Ik denk dat we het hele pakket moeten bekijken”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar we zitten nu nog middenin de crisis, het is nog niet afgelopen.”

Het beleid schoot ernstig tekort, vindt KPMG. Het voornaamste kritiekpunt is dat Nederland bij het maken van het beleid vaak afwachtte wat er internationaal geadviseerd werd, om daarna pas over de impact hier na te denken. Daarom liepen we achter de feiten aan. Zo werd er veel te laat getest, werd er maandenlang debat gevoerd over de noodzaak van een mondkapjesplicht, en begon Nederland veel later met vaccineren dan veel andere landen.

Nederland was zowel op het gebied van economische groei, maar ook op het gebied van oversterfte, minder goed in het managen van de pandemie dan bijvoorbeeld landen als Noorwegen, Denemarken en Finland, zegt KPMG. De invoering van de avondklok was volgens het adviesbureau wél een succesvolle maatregel.

‘Hoe kunnen we voorbereiden op de volgende pandemie?’

“Er zijn natuurlijk dingen die absoluut fout zijn gegaan, dat is duidelijk. En ik denk dat het ook belangrijk is dat je dan je geluid laat horen”, zegt Osterhaus, die zich zelf ook vaak kritisch uitliet over het Nederlandse beleid. Maar volgens de viroloog moeten we voor de grote evaluaties toch echt afwachten tot de crisis helemaal voorbij is. “Dan kunnen we echt heel kritisch kijken naar wat er goed en fout is gegaan om te kijken wat we daar in de toekomst van kunnen leren”, zegt hij. “Hoe kunnen we in vredestijd ons voorbereiden voor de volgende pandemie, die ongetwijfeld gaat komen?”

LEES OOK: Ab Osterhaus: ‘We moeten ons niet rijk rekenen, de coronacrisis is nog niet voorbij’

 

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer