main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 oktober 2021 — 10:33

Ab Osterhaus: ‘We moeten ons niet rijk rekenen, de coronacrisis is nog niet voorbij’

Met het toenemend aantal besmettingen en het griepseizoen voor de deur is het de vraag wat ons deze winter te wachten staat. “We moeten ons nog niet rijk rekenen”, zegt viroloog Ab Osterhaus in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “De coronacrisis is nog niet voorbij.”

Volgens Osterhaus is het dit jaar daarom extra belangrijk om de griepprik te halen. “Het is belangrijk dat mensen in de risicogroepen zich laten vaccineren tegen influenza.” Toch is het niet duidelijk hoe goed die prik gaat beschermen dit jaar. “Het is moeilijk in te schatten omdat we het afgelopen jaar geen griep gezien hebben. Normaal baseren we de nieuwe prik op het virus dat gecirculeerd heeft.” Door de lockdownmaatregelen is de griep vorig seizoen nauwelijks rondgegaan.

‘In Duitsland heeft iedereen een mondkapje op’

In Duitsland, waar Osterhaus woont, is het veel duidelijker dat de crisis nog niet voorbij is. Osterhaus: “Je komt het land binnen en iedereen heeft een mondkapje voor, overal. Er is in Duitsland een discussie gaande of we kinderen misschien kunnen bevrijden van het mondkapje als ze in de klas zitten.”

In Nederland daarentegen is de stemming dat de crisis al voorbij is, zo ziet Osterhaus. “We hebben een fantastisch vaccinatiepercentage op het ogenblik. Bij de mensen ouder dan 18 jaar zitten we boven de 80 procent. Dat is fantastisch. Maar we vergeten daarbij vaak bij dat kinderen, ook tussen de 12 en 18, het virus wel degelijk verspreiden.” Zo veel mogelijk mensen vaccineren tegen zowel corona als de griep is het belangrijkste, benadrukt de viroloog. “Zeker mensen in de risicogroepen.”

Ziekenhuizen

Vooral ongevaccineerden zorgen voor drukte in de ziekenhuizen. “Meer dan 80 procent van de mensen in de ziekenhuizen zijn mensen die niet gevaccineerd zijn. Dat is zonde. We hebben nog steeds pockets in steden van mensen die niet gevaccineerd zijn. Vooral oudere mensen, dat zijn risicogroepen.”

Nieuwe lockdown?

Osterhaus is een tegenstander van het onderscheid maken tussen gevaccineerden en ongevaccineerden bij het kiezen wie zorg krijgt in een ziekenhuis. “Dat is ethisch niet mogelijk. Iemand die niet gevaccineerd is, heeft dezelfde rechten als iemand die wel gevaccineerd is. Het vervelende is wel dat die ongevaccineerde de plaats inneemt van iemand die hartklachten of andere acute problemen heeft. Die zorg moet je dan uitstellen.”

Nieuwe lockdownmaatregelen zijn deze winter helaas niet uitgesloten, zegt Osterhaus. “Als de ziekenhuizen en de ic’s vollopen, en we hebben geen ruimte meer, dan kun je niet anders. Maar ik wil dat niet voorspellen, dat hangt helemaal af van de situatie. Het is de vinger aan de pols houden.”

LEES OOK: RIVM meldt 3746 nieuwe coronagevallen, hoogste aantal sinds 29 juli

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer