main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 13 oktober 2021 — 12:22

Vier op de tien Nederlandse bedrijven ontving coronasteun

Bijna 40 procent van de bedrijven in Nederland had steun nodig om door de coronacrisis te komen, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. In totaal gaat het om 162.000 bedrijven. “Vooral bedrijven in zwaar getroffen sectoren hebben gebruikgemaakt van de steunmaatregelen”, licht hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen toe.

“Dan moet je denken aan bedrijven in de horeca, maar ook in de entertainment en cultuurbranche. Eigenlijk alle bedrijven waar fysiek contact tussen mensen plaatsvindt zijn zwaar getroffen door de maatregelen en hebben dus veel gebruikgemaakt van de steunpakketten.”

De steunpakketten gingen in op maart 2020 en liepen door tot eind september van dit jaar. Slechts een klein aantal bedrijven heeft deze gehele periode steun ontvangen, zegt Van Mulligen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We hebben gekeken naar de eerste vijf pakketten van steunmaatregelen. Alle cijfers van de laatste en zesde zijn nog niet verwerkt. Maar als je kijkt naar de eerste vijf heeft maar zes procent van alle bedrijven al die periodes gebruikgemaakt van de steunpakketten.”

Er zijn grote verschillen tussen de bedrijven te zien. “Als je kijkt naar bioscopen, waar de anderhalvemetermaatregel al die tijd gold, heeft 80 procent al die tijd gebruik gemaakt van verschillende steunmaatregelen”, zegt Van Mulligen. “Ook bij schouwburgen en theaters was dat heel erg hoog.”

Nachtmerrie

Topondernemer Rahma el Mouden heeft ook dankbaar gebruikgemaakt van de steunpakketten, zo vertelt ze in Goedemorgen Nederland. “Ik nam precies in februari een bedrijf over, vlak voordat de coronapandemie begon. Toen heb ik een verstikkende nachtmerrie gehad, want ik dacht: nu ga ik echt failliet.” Het ging om een bedrijf waar meer dan honderd fulltimers voor werkten. “Dat was voor mij drie, vier weken paniek. Maar gelukkig hebben we het gered.”

El Mouden, onder andere directeur van een schoonmaakbedrijf, vond het ontzettend belangrijk dat ze zo veel mogelijk mensen kon behouden. “Maar op een gegeven moment merk je dat dat niet meer gaat. Dus hebben we in na veel overleg met opdrachtgevers, waaronder horeca en hotels, besloten om 130 man naar huis te sturen”, legt ze uit. “Dat was pijnlijk, maar gelukkig reageerden onze mensen begripvol.”

Ook El Mouden ontving niet alle steunpakketten die er zijn geweest. Ze probeerde zo veel mogelijk op eigen houtje te ‘overleven’ en zelf een deel van haar verloren omzet te compenseren. “Wij waren bezig om te kijken of we elders opdrachten naar binnen konden halen”, legt ze uit. Daarom besloot ze om naast een schoonmaakbedrijf ook een zorgbedrijf op te richten. “Het is een bedrijf dat zich vooral richt op de zorg voor migranten uit de eerste generatie”, legt ze uit. “Deze migranten zijn behoorlijk aanwezig in Nederland en spreken de taal vaak niet goed.”

Personeelstekort

Veel van de werknemers die El Mouden moest ontslaan zijn inmiddels weer teruggekeerd, maar een deel is elders aan de slag gegaan. Daardoor kampen haar bedrijven nu wel, net als vele andere, met een personeelstekort. “Het is niet vergelijkbaar met sommige andere bedrijven, maar er moet wel wat gebeuren”, zegt ze. “Het kan beter, en ik hoop dat de overheid zich ook een beetje meer gaat bewegen richting de werkeloze mensen in Nederland.”

Maar over het algemeen staan de bedrijven van El Mouden er goed voor. “We hebben niet stilgezeten. Zo hebben we een nieuwe strategie voor de groei”, vertelt ze. “We hebben ook een innovatieproject gedaan. Dus we hebben een behoorlijk vertrouwen in de toekomst en een behoorlijke groeiambitie. Ik ben blij dat we nu eindelijk kunnen bewegen en kunnen opschalen.”

LEES OOK: CPB: Door coronasteun konden 180.000 mensen hun baan behouden

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven…

Lees meer

Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in