main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 13 oktober 2021 — 12:22

Vier op de tien Nederlandse bedrijven ontving coronasteun

Bijna 40 procent van de bedrijven in Nederland had steun nodig om door de coronacrisis te komen, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. In totaal gaat het om 162.000 bedrijven. “Vooral bedrijven in zwaar getroffen sectoren hebben gebruikgemaakt van de steunmaatregelen”, licht hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen toe.

“Dan moet je denken aan bedrijven in de horeca, maar ook in de entertainment en cultuurbranche. Eigenlijk alle bedrijven waar fysiek contact tussen mensen plaatsvindt zijn zwaar getroffen door de maatregelen en hebben dus veel gebruikgemaakt van de steunpakketten.”

De steunpakketten gingen in op maart 2020 en liepen door tot eind september van dit jaar. Slechts een klein aantal bedrijven heeft deze gehele periode steun ontvangen, zegt Van Mulligen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We hebben gekeken naar de eerste vijf pakketten van steunmaatregelen. Alle cijfers van de laatste en zesde zijn nog niet verwerkt. Maar als je kijkt naar de eerste vijf heeft maar zes procent van alle bedrijven al die periodes gebruikgemaakt van de steunpakketten.”

Er zijn grote verschillen tussen de bedrijven te zien. “Als je kijkt naar bioscopen, waar de anderhalvemetermaatregel al die tijd gold, heeft 80 procent al die tijd gebruik gemaakt van verschillende steunmaatregelen”, zegt Van Mulligen. “Ook bij schouwburgen en theaters was dat heel erg hoog.”

Nachtmerrie

Topondernemer Rahma el Mouden heeft ook dankbaar gebruikgemaakt van de steunpakketten, zo vertelt ze in Goedemorgen Nederland. “Ik nam precies in februari een bedrijf over, vlak voordat de coronapandemie begon. Toen heb ik een verstikkende nachtmerrie gehad, want ik dacht: nu ga ik echt failliet.” Het ging om een bedrijf waar meer dan honderd fulltimers voor werkten. “Dat was voor mij drie, vier weken paniek. Maar gelukkig hebben we het gered.”

El Mouden, onder andere directeur van een schoonmaakbedrijf, vond het ontzettend belangrijk dat ze zo veel mogelijk mensen kon behouden. “Maar op een gegeven moment merk je dat dat niet meer gaat. Dus hebben we in na veel overleg met opdrachtgevers, waaronder horeca en hotels, besloten om 130 man naar huis te sturen”, legt ze uit. “Dat was pijnlijk, maar gelukkig reageerden onze mensen begripvol.”

Ook El Mouden ontving niet alle steunpakketten die er zijn geweest. Ze probeerde zo veel mogelijk op eigen houtje te ‘overleven’ en zelf een deel van haar verloren omzet te compenseren. “Wij waren bezig om te kijken of we elders opdrachten naar binnen konden halen”, legt ze uit. Daarom besloot ze om naast een schoonmaakbedrijf ook een zorgbedrijf op te richten. “Het is een bedrijf dat zich vooral richt op de zorg voor migranten uit de eerste generatie”, legt ze uit. “Deze migranten zijn behoorlijk aanwezig in Nederland en spreken de taal vaak niet goed.”

Personeelstekort

Veel van de werknemers die El Mouden moest ontslaan zijn inmiddels weer teruggekeerd, maar een deel is elders aan de slag gegaan. Daardoor kampen haar bedrijven nu wel, net als vele andere, met een personeelstekort. “Het is niet vergelijkbaar met sommige andere bedrijven, maar er moet wel wat gebeuren”, zegt ze. “Het kan beter, en ik hoop dat de overheid zich ook een beetje meer gaat bewegen richting de werkeloze mensen in Nederland.”

Maar over het algemeen staan de bedrijven van El Mouden er goed voor. “We hebben niet stilgezeten. Zo hebben we een nieuwe strategie voor de groei”, vertelt ze. “We hebben ook een innovatieproject gedaan. Dus we hebben een behoorlijk vertrouwen in de toekomst en een behoorlijke groeiambitie. Ik ben blij dat we nu eindelijk kunnen bewegen en kunnen opschalen.”

LEES OOK: CPB: Door coronasteun konden 180.000 mensen hun baan behouden

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

32-jarige man aangehouden voor fatale steekpartij in Rotterdam

De politie heeft zaterdagavond een 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht aangehouden voor de fatale steekpartij woensdagavond in Rotterdam, waarbij een 22-jarige Rotterdammer om het leven kwam….

Lees meer

T-Mobile stopt met sponsoring The Voice of Holland

Telecombedrijf T-Mobile stopt met de sponsoring van het tv-programma The Voice of Holland. Dat bevestigt het bedrijf na berichtgeving van RTL Boulevard. Ook supermarktketen Lidl,…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe coronagevallen ooit: 36.308 positieve tests

Nog nooit zijn zo veel nieuwe coronagevallen vastgesteld als in de afgelopen dag. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)…

Lees meer

KLM-vlucht naar Miami vertraagd na bommelding

Een KLM-vlucht naar Miami is zondagochtend vertraagd door een 22-jarige Duister die zei dat hij een bom bij zich had. De Koninklijke Marechaussee doorzocht het…

Lees meer

Opnieuw minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw licht gedaald. In totaal liggen er zondag met 1217 mensen 2 coronapatiënten minder in de ziekenhuizen…

Lees meer

Amsterdamse Museumplein stroomt vol met demonstranten

Het Amsterdamse Museumplein stroomt zondagmiddag vol met demonstranten. Duizenden betogers vertrokken eerder vanaf het Oosterpark, het Olympisch Stadion en het Westerpark naar het plein voor…

Lees meer

Hoogleraar geneeskunde Marcel Levi: tijd voor nieuw soort OMT

Het is tijd voor een breder ingericht en nieuw adviesorgaan van de regering voor de coronapandemie. Dat zegt hoogleraar geneeskunde Marcel Levi in WNL Op…

Lees meer

JA21 stemt niet in met ontkoppeling AOW: ‘Echt een no-go’

JA21 gaat niet instemmen met de ontkoppeling van de AOW van het minimumloon. “Dat is echt een no-go”, zegt fractievoorzitter van die partij Joost Eerdmans…

Lees meer

Directeur Yoeri Albrecht gaat van De Balie een kerk maken

Directeur van Debatcentrum De Balie in Amsterdam Yoeri Albrecht gaat met De Balie een levensbeschouwend genootschap oprichten, zodat het debatcentrum onder de huidige coronamaatregelen weer…

Lees meer

Oud-VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen: vertrek uit politiek niet gelopen zoals ik me had voorgesteld

Voormalig VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen had niet voorzien dat er zo veel ophef zou ontstaan na haar overstap van het ministerschap naar de lobbyorganisatie ‘Energie-Nederland’….

Lees meer

Directeur KHN: meer acties horeca zullen volgen

Er zullen “zeker meer acties” van de horeca volgen. Dat zei Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, zaterdagavond tegen Nieuwsuur. Gisteren openden verschillende horecaondernemers…

Lees meer

Duizenden betogers bij Gronings fakkelprotest tegen gaswinning

Naar schatting hebben zo’n 8000 tot 10.000 mensen in Groningen meegelopen in een fakkeltocht tegen de gaswinning in de provincie. De gemeente is tevreden over…

Lees meer

Lichaam gevonden in water in Den Haag, politie doet onderzoek

In Den Haag is afgelopen nacht in het water een lichaam van een overleden persoon gevonden, meldt de politie op Twitter. Er wordt onderzoek gedaan…

Lees meer