main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Op1 - 7 oktober 2021 — 23:49

Fors meer energiearmoede als gasprijzen blijven stijgen: ‘Dat kan niet iedereen behappen’

Voor een enorme groep Nederlanders dreigt een financieel drama door de stijgende gasprijzen. Journalist Jean Dohmen waarschuwt in Op1 dat iedereen hier de komende tijd mee te maken zal krijgen. “Het gaat van honderden euro’s voor mensen die weinig verbruiken, tot duizenden voor mensen die veel stoken.”

Na de coronacrisis was er snel herstel en is een enorme behoefte aan grondstoffen ontstaan waaronder gas, legt Dohmen uit. “Het is alsof wij in de file hebben gestaan en opeens kunnen wij optrekken en veel gas geven. Dat doen alle ontwikkelde landen tegelijk, ook China. Zo importeert China heel veel vloeibaar gas.”

Europa is daarnaast ook begonnen met de transitie naar groene en alternatieve energiebronnen. “Zo heeft Duitsland de stap gezet om met kernenergie te stoppen en wij zien zelf dat wij kolencentrales sluiten. Vervolgens blijkt eigenlijk dat de opbrengsten van die windenergie wat tegenvallen op dit moment.”

‘Alles komt nu bij elkaar’

Daarnaast was Nederland een belangrijke speler op de Europese gasmarkt. “Dat was het veld in Groningen maar er zijn allemaal hele goede redenen waarom wij daarmee zijn gestopt. Dat betekent dat Nederland ook gas moet gaan importeren. De Noren zijn nu echter ook bezig met onderhoud aan de gasvelden. Alles komt nu bij elkaar, inclusief een nieuwe pijpleiding die Russisch gas naar Duitsland zou brengen waarbij Duitsland uitgebreid de tijd neemt om daar vergunningen voor te verlenen. Dat is de Nord Stream 2 en die zou met haar enorme capaciteit veel problemen op kunnen lossen.”

Het gevolg daarvan is dat de gasprijzen nu ongeveer zeven keer zo hoog zijn als een jaar geleden. “En als je in Nederland naar consumenten kijkt waar je nu zo’n 65 cent betaalt voor een kuub gas betaalt zie ik nu ook ‘aanbiedingen’ op websites voorbijkomen waar je 1,30 euro betaalt. Niet iedereen krijgt daar op hetzelfde moment mee te maken. Dat hangt er vanaf wanneer je contract afloopt. Bij veel mensen is dat op 1 januari, dan krijg je een nieuw variabel tarief, maar de komende maanden zal iedereen daarmee geconfronteerd worden.”

‘Die mensen zitten op twee manieren klem’

Voor honderduizenden huishoudens dreigt dit een financieel probleem te worden, denkt directeur van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) Arjan Vliegenhart. “Met name mensen met een laag inkomen en een slecht geïsoleerde woning gaan dit merken. Die energiekosten absorberen nu al een groot gedeelte van hun inkomsten. Als die gaan stijgen, wordt dat alleen maar groter. En omdat ze ook in een corporatiewoning wonen, hebben ze zelf niet de middelen en de mogelijkheden om serieus aan isolatie te doen. Die mensen zitten op twee manieren klem.”

Bij meer dan een half miljoen huishoudens wordt nu al meer dan tien procent van het inkomen uitgegeven aan energiekosten. “Dat noemen wij energiearmoede. Als de prijs verdubbelt wordt het aantal mensen dat dat heeft ook groter. Twee keer modaal geeft nu zo’n vijf procent aan uit aan energie, dat wordt dan negen procent. Dat zijn stevige sprongen die niet iedereen kan behappen.”

‘Weinig perspectief’

Zo’n negentig procent van de Nederlandse huizen zijn nog afhankelijk van gas. “En veel van die mensen die het konden doen hebben de afgelopen jaren ook iets gedaan aan isolatie. Een deel van mensen die een koopwoning hebben, wachten nog op het beleid wat er komt maar veel mensen hebben toch al zonnepanelen. Maar met name die corporatiesector, daar zit een grote kwetsbaarheid in. Zo liet RTL Nieuws een aantal weken geleden zien dat de staat van die woningen vaak achterblijft. Dan is het niet goed geïsoleerd en er is ook weinig perspectief om ook daadwerkelijk wat te kunnen doen. Dat maakt mensen kwetsbaar.”

LEES OOK: Nibud blij met ingreep om te hoge energierekening te voorkomen

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

32-jarige man aangehouden voor fatale steekpartij in Rotterdam

De politie heeft zaterdagavond een 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht aangehouden voor de fatale steekpartij woensdagavond in Rotterdam, waarbij een 22-jarige Rotterdammer om het leven kwam….

Lees meer

T-Mobile stopt met sponsoring The Voice of Holland

Telecombedrijf T-Mobile stopt met de sponsoring van het tv-programma The Voice of Holland. Dat bevestigt het bedrijf na berichtgeving van RTL Boulevard. Ook supermarktketen Lidl,…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe coronagevallen ooit: 36.308 positieve tests

Nog nooit zijn zo veel nieuwe coronagevallen vastgesteld als in de afgelopen dag. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)…

Lees meer

KLM-vlucht naar Miami vertraagd na bommelding

Een KLM-vlucht naar Miami is zondagochtend vertraagd door een 22-jarige Duister die zei dat hij een bom bij zich had. De Koninklijke Marechaussee doorzocht het…

Lees meer

Opnieuw minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw licht gedaald. In totaal liggen er zondag met 1217 mensen 2 coronapatiënten minder in de ziekenhuizen…

Lees meer

Amsterdamse Museumplein stroomt vol met demonstranten

Het Amsterdamse Museumplein stroomt zondagmiddag vol met demonstranten. Duizenden betogers vertrokken eerder vanaf het Oosterpark, het Olympisch Stadion en het Westerpark naar het plein voor…

Lees meer

Hoogleraar geneeskunde Marcel Levi: tijd voor nieuw soort OMT

Het is tijd voor een breder ingericht en nieuw adviesorgaan van de regering voor de coronapandemie. Dat zegt hoogleraar geneeskunde Marcel Levi in WNL Op…

Lees meer

JA21 stemt niet in met ontkoppeling AOW: ‘Echt een no-go’

JA21 gaat niet instemmen met de ontkoppeling van de AOW van het minimumloon. “Dat is echt een no-go”, zegt fractievoorzitter van die partij Joost Eerdmans…

Lees meer

Directeur Yoeri Albrecht gaat van De Balie een kerk maken

Directeur van Debatcentrum De Balie in Amsterdam Yoeri Albrecht gaat met De Balie een levensbeschouwend genootschap oprichten, zodat het debatcentrum onder de huidige coronamaatregelen weer…

Lees meer

Oud-VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen: vertrek uit politiek niet gelopen zoals ik me had voorgesteld

Voormalig VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen had niet voorzien dat er zo veel ophef zou ontstaan na haar overstap van het ministerschap naar de lobbyorganisatie ‘Energie-Nederland’….

Lees meer

Directeur KHN: meer acties horeca zullen volgen

Er zullen “zeker meer acties” van de horeca volgen. Dat zei Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, zaterdagavond tegen Nieuwsuur. Gisteren openden verschillende horecaondernemers…

Lees meer

Duizenden betogers bij Gronings fakkelprotest tegen gaswinning

Naar schatting hebben zo’n 8000 tot 10.000 mensen in Groningen meegelopen in een fakkeltocht tegen de gaswinning in de provincie. De gemeente is tevreden over…

Lees meer

Lichaam gevonden in water in Den Haag, politie doet onderzoek

In Den Haag is afgelopen nacht in het water een lichaam van een overleden persoon gevonden, meldt de politie op Twitter. Er wordt onderzoek gedaan…

Lees meer