Pfizer is goedgekeurd als boostervaccin: ‘Derde prik voor gezonde mensen niet heel belangrijk’
Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech is goedgekeurd als boostervaccin. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt vandaag met meer uitleg daarover.
De derde prik moet het immuunsysteem net even een zetje geven en zou voor iedereen beschikbaar kúnnen zijn. Het is een politieke keuze of dat uiteindelijk ook gebeurt. "Voor gezonde mensen is zo'n derde prik eigenlijk niet heel belangrijk", zegt moleculair viroloog Marjolein Kikkert in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Als je al gevaccineerd bent, ben je heel goed beschermd tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname en overlijden."
Op zich is er dus geen reden om iedereen 'te boosten', zegt Kikkert. "Bovendien is het dan zo dat een heel groot deel in de wereld nog niet gevaccineerd is, en het is heel belangrijk om te zorgen dat er in de rest van de wereld ook zoveel mogelijk mensen gevaccineerd zijn. Dat maakt ons in het westen ook beter beschermd tegen andere varianten."
Verzwakt immuunsysteem
Op dit moment krijgen dan ook alleen mensen met een verzwakt immuunsysteem zo'n derde prik. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die net een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Bij de eerste prikken hebben zij mogelijk niet genoeg antistoffen tegen het coronavirus aangemaakt. De extra prik kan ze daarbij helpen.
Volgens het EMA moet die aanvullende inenting minstens 28 dagen na de tweede prik worden gegeven. Nederland geeft deze groep de vaccins Comirnaty (Pfizer/BioNTech) en Spikevax (Moderna). Voordat dat laatste vaccin ook aan volwassenen zonder gezondheidsproblemen gegeven mag worden als boosterprik zijn nog extra gegevens nodig.
LEES OOK: Ziekenhuisdirecteur: ‘Wel of niet laten vaccineren autonome keuze, ook voor zorgpersoneel’