main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 12 september 2021 — 13:19

Ziekenhuisdirecteur: ‘Wel of niet laten vaccineren autonome keuze, ook voor zorgpersoneel’

Ziekenhuisdirecteur Peter Langenbach van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is tegen een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel. Ook is hij tegen verplichte registratie. “Wel of niet laten vaccineren is gewoon een autonome keuze van mensen, ook voor zorgpersoneel”, zegt hij in WNL Op Zondag.

“Waar het mij om gaat als ziekenhuisdirecteur is dat er veilig wordt gewerkt en dat alle patiënten gelijk zijn”, zegt Langenbach. “Op het moment dat je verplicht gaat registreren, lijkt het erop dat iemand die gevaccineerd is veiliger zorg kan leveren dan iemand die niet gevaccineerd is.” Dat is onjuist, zegt hij. “Ook als je gevaccineerd bent, kun je het virus overdragen aan patiënten in het ziekenhuis.”

Langenbach waarschuwt voor de gevolgen van een verplichting. Volgens hem kunnen er situaties ontstaan zoals in Frankrijk. Daar zorgt de verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel voor veel weerstand. “Er zijn stakingen en er is personeel dat wegloopt. Maar een ziekenhuis is een collectief goed en daar heeft iedereen evenveel recht op.”

Plicht druist in tegen waardering

Volgens de ziekenhuisdirecteur valt een plicht ook niet te rijmen met waardering van het zorgpersoneel. Langenbach: “We zijn vorig jaar begonnen met het applaudisseren, maar dat zijn we snel vergeten. De Tweede Kamer liep weg toen het ging over de arbeidsvoorwaarden van verpleegkundigen en artsen in de ziekenhuizen. De zorgbonus is een grote chaos geweest. We hebben uit eigen zak voorgeschoten omdat het Ministerie van Volksgezondheid kwam met een sortering van wie wel en wie niet. Dat zorgde voor tweedeling in het ziekenhuis, een grote ellende.”

We moeten zorgprofessionals “eerst weer beginnen te waarderen”, aldus Langenbach. “Als je ze achterna gaat zitten met registratieplicht en vaccinatieplicht, krijg je de effecten zoals in Frankrijk.”

‘Nederland soort Winkel van Sinkel’

Medisch ethicus Heleen Dupuis vindt de vaccinatieplicht in Frankrijk voor zorgpersoneel en bijvoorbeeld de plicht voor overheidsmedewerkers in de Verenigde Staten om zich te laten prikken, wél een goede zaak. Het frustreert haar dat Nederland het voorbeeld niet volgt. “Zo is Nederland. Vrijheid, blijheid. Maar ondertussen hebben we een sociaal systeem en ook een systeem van gezondheidszorg, als een soort Winkel van Sinkel, waar alles uitgehaald kan worden wat je nodig hebt, hoe risicovol je je ook gedraagt.”

“Dat is Nederland. We zijn verwend”, aldus Dupuis.

LEES OOK: Italië beslist deze maand over vaccinatieplicht, zegt minister

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer