IMF wil woningbezit zwaarder belasten: ‘Dit vermindert mobiliteit’
Het advies van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om woningbezit zwaarder te belasten, leidt tot hevige kritiek. Om de woningmarkt vlot te trekken, zou Nederland ervoor moeten kiezen om het eigen woningbezit te belasten, inclusief de waardestijging. Deskundigen maken gehakt van het advies.
Huizenbezitters zouden te veel fiscale voordelen hebben ten opzichte van huurders. Ze bouwen meer vermogen op, wat ongelijkheid in de hand werkt. De eigen woning zou belast moeten worden in box 3, zodat er voor starters meer ruimte komt op de woningmarkt.
Voor wie al een flinke overwaarde op zijn huis heeft, kan de maatregel leiden tot duizenden euro's aan extra belasting, zo schrijft De Telegraaf. Experts zijn sceptisch omdat er een radicale hervorming van het belastingstelsel nodig is om dit door te voeren.
Schatkist
Voor de schatkist pakt de maatregel ieder geval gunstig uit. Uit een schatting van RaboResearch blijkt dat de Belastingdienst dan belasting kan gaan heffen over 735 miljard euro aan extra vermogen.
"Er moet heel wat gebeuren om de woningmarkt vlot te trekken", zegt hoofdeconoom van de Rabobank, Ester Barendregt, in Goedemorgen Nederland. "Een deel daarvan zit in de kant van hoe je de vraag naar woningen beïnvloedt. Dat betekent dat je ook kijkt naar de fiscale behandeling."
'Dit vermindert mobiliteit'
Barendregt: "Wat het IMF adviseert is een behoorlijk grote stap. Het lastige effect van overwaarde belasten, is dat je ook mobiliteit vermindert. Dat is niet goed. Ik denk wel dat we toch eens moeten stoppen met de subsidiëring van het eigen woningbezit. Laten we beginnen met hypotheekrenteaftrek volledig afbouwen."
Publicist Aylin Bilic is het eens met Barendregt. "Er is al eerder vastgesteld dat de hypotheekrenteaftrek er af moet. Nederland is het enige land waarin we zoiets kennen. Het sneller afbouwen zou terecht zijn."
LEES OOK: ‘Veel starters op de huizenmarkt liegen over studieschuld en lenen veel te veel’