main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 2 september 2021 — 15:28

‘Veel starters op de huizenmarkt liegen over studieschuld en lenen veel te veel’

Om toch kans te maken op een eigen plekje nemen starters op de huizenmarkt steeds grotere financiële risico’s. Zo zijn hun hypotheken (te) hoog, lenen ze soms grote bedragen bij verschillende instanties en verzwijgen ze hun studieschuld. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakt zich grote zorgen.

Uit onderzoek over de jaren 2013 tot en met 2018 blijkt dat tot bijna een kwart van de koopstarters uit die periode een hypotheek heeft die 50.000 tot 70.000 euro te hoog is voor de wettelijke normen, zo ziet de AFM. De jaren erna zijn deze problemen hoogstwaarschijnlijk alleen maar verergerd, gezien de huizenprijzen alleen maar harder gestegen zijn.

Ook blijkt dat in 2018 meer dan 40 procent van de koopstarters een studieschuld had, maar van deze groep meldde 10 procent deze niet aan de hypotheekverstrekker, aldus AFM. Het melden van een studieschuld is wel verplicht. Ook vragen veel hypotheekadviseurs en geldverstrekkers vaak om bankafschriften waarop aflossingen van de studieschuld staan. Die aflossingen kun je echter van tevoren pauzeren.

Als een geldverstrekker erachter komt dat een klant heeft gelogen over de studieschuld, kan die het volledige hypotheekbedrag terugvragen. Daarbovenop kun je ook opgenomen worden in het frauderegister. Dat maakt het ontzettend duur om verzekeringen of leningen af te sluiten, al gebeurt dit in de praktijk nauwelijks.

Geldverstrekkers kijken naar originele studieschuld

Hypotheekadviseur Viisi schatte begin juli in dat ongeveer 30 procent van de jongeren tussen 22 en 35 jaar de studieschuld verzwijgt of wil verzwijgen. Een verdubbeling ten opzichte van twee jaar geleden, toen de hypotheekadviseur dezelfde vraag onderzocht.

Veel jongeren doen dit omdat geldverstrekkers naar de originele schuld kijken, ook als een groot deel inmiddels al afgelost is. Voor mensen die hun studie voor 2015 zijn begonnen rekent een geldverstrekker een maandtermijn van 0,65 procent van de originele schuld. Dat betekent dat je bank er bij een studieschuld van bijvoorbeeld 10.000 euro vanuit gaat dat dat je hiervoor een maandlast hebt van 65 euro. Dat betekent zo’n 19.000 euro minder hypotheek.

Bij het nieuwe leenstelsel, dat is ingegaan op 1 september 2015 en een aflostermijn heeft van 35 jaar, wordt er gerekend met 0,35 procent van de studieschuld. Heb je een studieschuld van 20.000 euro, dan scheelt dit 20.500 euro op de hypotheek.

Sinds kort wordt er wel rekening gehouden met extra aflossingen. In dat geval kijken geldverstrekkers naar de werkelijke maandlasten.

‘Starters zijn extra kwetsbaar’

De AFM maakt zich zorgen om starters, omdat ze veelal geen grote financiële buffers hebben en daarom extra kwetsbaar zijn. Inmiddels doet de autoriteit onderzoek naar de naleving van de leennormen voor hypotheken.

De AFM waarschuwt voor het geven van meer financieringsruimte aan starters, omdat dat de huizenprijzen alleen maar op zou drijven. Ook als het aanbod hetzelfde blijft, zo zegt de AFM. Dat leidt er dan weer toe dat het voor starters nog lastiger wordt om een huis te kopen en zij nog meer geld zullen moeten lenen.

In het economisch onderzoeksprogramma van WNL, Stand van Nederland: Generatie Next, onderzoekt millennial Raquel Schilder de oververhitte woningmarkt. Hoe kunnen zij en haar generatiegenoten nog aan een huis komen?

Je kunt deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu hier terugkijken, op NPO Start. 

LEES OOK: Belastingstelsel zit millennial op huizenmarkt dwars: ‘Ondoelmatig en slecht voor economie’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

Luister de podcast terug via je favoriete podcastapp!

Aanvulling en correctie WNL Op Zondag

Zondagmorgen bespraken we in de uitzending van WNL Op Zondag het haperende Europese asielbeleid met professor Ruud Koopmans. In dat gesprek hebben we een vergissing…

Lees meer

Is het Europese asielsysteem doodziek? ‘Inefficiënt en onmenselijk’

Het asielbeleid in Nederland is volgens professor Ruud Koopmans niet in orde. Daarover schreef hij het boek ‘De Asielloterij’. Hij vindt dat er van alles…

Lees meer

Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte…

Lees meer

Ouwehand: ik treed tijdelijk terug als lijsttrekker PvdD

Esther Ouwehand trekt zich, ondanks protest van de leden van haar partij, tijdelijk terug als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Ze doet dit…

Lees meer

PvdD-congres stemt tegen, maar onderzoek naar Ouwehand gaat door

Het onderzoek naar integriteitsmeldingen over Esther Ouwehand gaat gewoon door. Dat heeft het nieuwe bestuur van de Partij voor de Dieren zondag bekendgemaakt op het…

Lees meer

Dem. Justitieminister Dilan Yesilgöz: ‘Wij halen actief geen Nederlandse IS-strijders op’

Lijsttrekker van de VVD en demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz reageert in WNL Op Zondag op de discussie die op sociale media…

Lees meer

Politie maakt einde aan blokkade A12 door klimaatactivisten

De politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan de blokkade van de A12 in Den Haag door klimaatactivisten, meldt de gemeente. De weg wordt schoongemaakt…

Lees meer

Moet het toeslagenstelsel op de schop? ‘We moeten uit deze vicieuze cirkel’

Werken moet lonen, maar soms houden we er weinig aan over. Door zowel toeslagen als belastingregelingen kun je met parttime werken bijna net zo veel…

Lees meer

Ontploffing bij woning met regenboogvlag in Amsterdam

Bij een woning in Amsterdam waar een regenboogvlag hing is zaterdagavond een ontploffing geweest. Op het trottoir is een vloeistof aangetroffen die korte tijd in…

Lees meer

Moet de bruine kroeg een monumentenstatus krijgen? ‘Erkenning van historische waarde’

De bruine kroeg dreigt uit het straatbeeld te verdwijnen. Steeds meer oude kroegen worden opgekocht en omgetoverd tot hippe tenten. PvdA-fractievoorzitter in Amsterdam Lian Heinhuis…

Lees meer