main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 2 september 2021 — 15:28

‘Veel starters op de huizenmarkt liegen over studieschuld en lenen veel te veel’

Om toch kans te maken op een eigen plekje nemen starters op de huizenmarkt steeds grotere financiële risico’s. Zo zijn hun hypotheken (te) hoog, lenen ze soms grote bedragen bij verschillende instanties en verzwijgen ze hun studieschuld. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakt zich grote zorgen.

Uit onderzoek over de jaren 2013 tot en met 2018 blijkt dat tot bijna een kwart van de koopstarters uit die periode een hypotheek heeft die 50.000 tot 70.000 euro te hoog is voor de wettelijke normen, zo ziet de AFM. De jaren erna zijn deze problemen hoogstwaarschijnlijk alleen maar verergerd, gezien de huizenprijzen alleen maar harder gestegen zijn.

Ook blijkt dat in 2018 meer dan 40 procent van de koopstarters een studieschuld had, maar van deze groep meldde 10 procent deze niet aan de hypotheekverstrekker, aldus AFM. Het melden van een studieschuld is wel verplicht. Ook vragen veel hypotheekadviseurs en geldverstrekkers vaak om bankafschriften waarop aflossingen van de studieschuld staan. Die aflossingen kun je echter van tevoren pauzeren.

Als een geldverstrekker erachter komt dat een klant heeft gelogen over de studieschuld, kan die het volledige hypotheekbedrag terugvragen. Daarbovenop kun je ook opgenomen worden in het frauderegister. Dat maakt het ontzettend duur om verzekeringen of leningen af te sluiten, al gebeurt dit in de praktijk nauwelijks.

Geldverstrekkers kijken naar originele studieschuld

Hypotheekadviseur Viisi schatte begin juli in dat ongeveer 30 procent van de jongeren tussen 22 en 35 jaar de studieschuld verzwijgt of wil verzwijgen. Een verdubbeling ten opzichte van twee jaar geleden, toen de hypotheekadviseur dezelfde vraag onderzocht.

Veel jongeren doen dit omdat geldverstrekkers naar de originele schuld kijken, ook als een groot deel inmiddels al afgelost is. Voor mensen die hun studie voor 2015 zijn begonnen rekent een geldverstrekker een maandtermijn van 0,65 procent van de originele schuld. Dat betekent dat je bank er bij een studieschuld van bijvoorbeeld 10.000 euro vanuit gaat dat dat je hiervoor een maandlast hebt van 65 euro. Dat betekent zo’n 19.000 euro minder hypotheek.

Bij het nieuwe leenstelsel, dat is ingegaan op 1 september 2015 en een aflostermijn heeft van 35 jaar, wordt er gerekend met 0,35 procent van de studieschuld. Heb je een studieschuld van 20.000 euro, dan scheelt dit 20.500 euro op de hypotheek.

Sinds kort wordt er wel rekening gehouden met extra aflossingen. In dat geval kijken geldverstrekkers naar de werkelijke maandlasten.

‘Starters zijn extra kwetsbaar’

De AFM maakt zich zorgen om starters, omdat ze veelal geen grote financiële buffers hebben en daarom extra kwetsbaar zijn. Inmiddels doet de autoriteit onderzoek naar de naleving van de leennormen voor hypotheken.

De AFM waarschuwt voor het geven van meer financieringsruimte aan starters, omdat dat de huizenprijzen alleen maar op zou drijven. Ook als het aanbod hetzelfde blijft, zo zegt de AFM. Dat leidt er dan weer toe dat het voor starters nog lastiger wordt om een huis te kopen en zij nog meer geld zullen moeten lenen.

In het economisch onderzoeksprogramma van WNL, Stand van Nederland: Generatie Next, onderzoekt millennial Raquel Schilder de oververhitte woningmarkt. Hoe kunnen zij en haar generatiegenoten nog aan een huis komen?

Je kunt deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu hier terugkijken, op NPO Start. 

LEES OOK: Belastingstelsel zit millennial op huizenmarkt dwars: ‘Ondoelmatig en slecht voor economie’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er een toekomst voor het Nationaal Groeifonds?

Het Nationaal Groeifonds, dat duurzame en technologische innovatie moest stimuleren, wordt voorlopig op pauze gezet. Bedrijven zijn bezorgd. Is dit het definitieve einde? Presentator Martijn de Greve bepreekt het met de volgende gasten:

  • MKB-voorman Jacco Vonhof;
  • Bestuursvoorzitter bij TNO Tjark Tjin-a-Tsoi;
  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer

Adema verwacht geen versoepeling mestregels uit Brussel

Demissionair landbouwminister Piet Adema verwacht niet dat Brussel de aankomende verlaging van mestplafonds in Nederland nog enigszins gaat versoepelen. Het is daarom aan de Nederlandse…

Lees meer

OM gaat niet in cassatie tegen vrijspraak doodslag Carlo Heuvelman

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen de uitspraak van het hof in de Mallorcazaak. Het hof in Leeuwarden sprak 14 maart hoofdverdachte Sanil….

Lees meer

Voorzitter NPD: betrek uitvoeringsorganisaties bij formatie voor uitvoerbaar regeerakkoord

Nathalie van Berkel, voorzitter van het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD), wil dat de formerende partijen uitvoeringsorganisaties betrekken bij de formatie. “Het zou zaken enorm veel makkelijker maken”,…

Lees meer