main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 2 september 2021 — 15:28

‘Veel starters op de huizenmarkt liegen over studieschuld en lenen veel te veel’

Om toch kans te maken op een eigen plekje nemen starters op de huizenmarkt steeds grotere financiële risico’s. Zo zijn hun hypotheken (te) hoog, lenen ze soms grote bedragen bij verschillende instanties en verzwijgen ze hun studieschuld. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakt zich grote zorgen.

Uit onderzoek over de jaren 2013 tot en met 2018 blijkt dat tot bijna een kwart van de koopstarters uit die periode een hypotheek heeft die 50.000 tot 70.000 euro te hoog is voor de wettelijke normen, zo ziet de AFM. De jaren erna zijn deze problemen hoogstwaarschijnlijk alleen maar verergerd, gezien de huizenprijzen alleen maar harder gestegen zijn.

Ook blijkt dat in 2018 meer dan 40 procent van de koopstarters een studieschuld had, maar van deze groep meldde 10 procent deze niet aan de hypotheekverstrekker, aldus AFM. Het melden van een studieschuld is wel verplicht. Ook vragen veel hypotheekadviseurs en geldverstrekkers vaak om bankafschriften waarop aflossingen van de studieschuld staan. Die aflossingen kun je echter van tevoren pauzeren.

Als een geldverstrekker erachter komt dat een klant heeft gelogen over de studieschuld, kan die het volledige hypotheekbedrag terugvragen. Daarbovenop kun je ook opgenomen worden in het frauderegister. Dat maakt het ontzettend duur om verzekeringen of leningen af te sluiten, al gebeurt dit in de praktijk nauwelijks.

Geldverstrekkers kijken naar originele studieschuld

Hypotheekadviseur Viisi schatte begin juli in dat ongeveer 30 procent van de jongeren tussen 22 en 35 jaar de studieschuld verzwijgt of wil verzwijgen. Een verdubbeling ten opzichte van twee jaar geleden, toen de hypotheekadviseur dezelfde vraag onderzocht.

Veel jongeren doen dit omdat geldverstrekkers naar de originele schuld kijken, ook als een groot deel inmiddels al afgelost is. Voor mensen die hun studie voor 2015 zijn begonnen rekent een geldverstrekker een maandtermijn van 0,65 procent van de originele schuld. Dat betekent dat je bank er bij een studieschuld van bijvoorbeeld 10.000 euro vanuit gaat dat dat je hiervoor een maandlast hebt van 65 euro. Dat betekent zo’n 19.000 euro minder hypotheek.

Bij het nieuwe leenstelsel, dat is ingegaan op 1 september 2015 en een aflostermijn heeft van 35 jaar, wordt er gerekend met 0,35 procent van de studieschuld. Heb je een studieschuld van 20.000 euro, dan scheelt dit 20.500 euro op de hypotheek.

Sinds kort wordt er wel rekening gehouden met extra aflossingen. In dat geval kijken geldverstrekkers naar de werkelijke maandlasten.

‘Starters zijn extra kwetsbaar’

De AFM maakt zich zorgen om starters, omdat ze veelal geen grote financiële buffers hebben en daarom extra kwetsbaar zijn. Inmiddels doet de autoriteit onderzoek naar de naleving van de leennormen voor hypotheken.

De AFM waarschuwt voor het geven van meer financieringsruimte aan starters, omdat dat de huizenprijzen alleen maar op zou drijven. Ook als het aanbod hetzelfde blijft, zo zegt de AFM. Dat leidt er dan weer toe dat het voor starters nog lastiger wordt om een huis te kopen en zij nog meer geld zullen moeten lenen.

In het economisch onderzoeksprogramma van WNL, Stand van Nederland: Generatie Next, onderzoekt millennial Raquel Schilder de oververhitte woningmarkt. Hoe kunnen zij en haar generatiegenoten nog aan een huis komen?

Je kunt deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu hier terugkijken, op NPO Start. 

LEES OOK: Belastingstelsel zit millennial op huizenmarkt dwars: ‘Ondoelmatig en slecht voor economie’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer