main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
16 september 2021 — 16:36

Ruim 2100 positieve tests, laagste gemiddelde sinds begin juli

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen woensdagochtend en donderdagochtend 2130 meldingen van positieve coronatests gekregen. Dat is minder dan vorige week donderdag, en daardoor daalt het gemiddelde naar het laagste niveau sinds 7 juli. Dat was meer dan zeventig dagen geleden, aan het begin van de vierde golf.

In de laatste zeven dagen zijn 15.283 positieve tests geregistreerd bij het RIVM. Dat komt neer op 2183 nieuwe gevallen per dag. Het is de zesde achtereenvolgende dag waarop het gemiddelde daalt. In de zeven dagen tot aan vorige week donderdag waren er 17.386 positieve tests. Sindsdien is het aantal nieuwe gevallen met 12 procent gedaald.

Precies een week geleden kreeg het RIVM bijna 2400 meldingen en de donderdag ervoor bijna 2800.

Amsterdam telde zoals gebruikelijk de meeste positieve tests. In de hoofdstad is het coronavirus bij 125 inwoners vastgesteld. In Den Haag kregen 115 inwoners te horen dat ze het virus hebben opgelopen en in Rotterdam werden 108 besmettingen bevestigd. Utrecht had 49 positieve tests binnen de gemeentegrenzen. Daarna volgen Tilburg en Ede met elk 34 nieuwe gevallen. In 58 gemeenten was er geen enkele positieve test.

Sterfgevallen

Het aantal gemelde sterfgevallen steeg met zeven. Het gaat om inwoners van de gemeenten Venlo, Heerlen, Sittard-Geleen, Meerssen, Zaltbommel, Krimpen aan den IJssel en De Wolden. Dat hun overlijden nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven aan de gevolgen van de coronabesmetting. Het duurt soms even voordat het heengaan van een coronapatiënt is verwerkt en gemeld.

In de afgelopen week registreerde het RIVM 39 sterfgevallen, gemiddeld vijf tot zes per dag. Dat is iets hoger dan het peil in de afgelopen dagen. Maar omdat het ook door verlate meldingen kan komen, betekent het niet automatisch dat de sterfte toeneemt.

Sinds het begin van de uitbraak is het coronavirus vastgesteld bij bijna 1,98 miljoen mensen. Waarschijnlijk wordt de grens van 2 miljoen positieve tests over ruim een week gepasseerd. In Amsterdam zijn meer dan 116.000 inwoners positief getest. Rotterdam staat op iets meer dan 97.000 gevallen en nadert dus ook de grens van 100.000. Van ruim 18.000 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. Daar voert Rotterdam de lijst aan met 983 sterfgevallen.

Ziekenhuizen

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 580 coronapatiënten, zo staat in de meeste recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is voor het eerst sinds 26 juli dat er minder dan 600 mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet houden.

Het is deze week de derde dag op rij dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen met tientallen afneemt. Woensdag lagen er nog 600 patiënten op een corona-afdeling, dinsdag waren het er 635.

Op de intensive cares worden momenteel 202 coronapatiënten behandeld, per saldo twee meer dan een etmaal eerder. Er kwamen in de afgelopen 24 uur 15 nieuwe ernstig zieke patiënten met Covid-19 op de ic’s bij.

Zorgmedewerkers op de verpleegafdelingen behandelen op dit moment 378 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 22 minder dan woensdag en het is de eerste keer sinds 25 juli dat er minder dan 400 coronapatiënten in de klinieken liggen. Afgelopen etmaal werden er 49 mensen met coronaklachten opgenomen op de verpleegafdelingen.

Het LCPS registreerde in de afgelopen zeven dagen gemiddeld 62,4 nieuwe opnames per dag. Dat is het laagste gemiddelde sinds 21 juli. Dat was in de vierde golf. Het aantal ziekenhuisopnames steeg toen, enkele weken nadat het aantal positieve tests begon op te lopen.

Om de druk op de ziekenhuiszorg te spreiden kunnen regio’s coronapatiënten van elkaar overnemen. Woensdag werd er volgens het LCPS één patiënt van de ene regio naar een andere verplaatst.

LEES OOK: Ziekenhuisdirecteur: ‘Wel of niet laten vaccineren autonome keuze, ook voor zorgpersoneel’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer