Zorgen over huisvesting voor grote groep statushouders: ‘Azc’s zitten al behoorlijk vol’
Het kabinet maakt zich zorgen over huisvesting nu een grote groep gevluchte Afghanen asiel aanvraagt in Nederland. Demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken trek in De Telegraaf aan de bel. "De azc’s zitten al behoorlijk vol. Het was al knellend. Maar de nieuwe toestroom uit Afghanistan is de druppel die de emmer doet overlopen."
Het tekort aan sociale huurwoningen is al groot en wordt alleen maar groter. Moesten er in 2020 11.000 statushouders worden gehuisvest, dit jaar werd dat aantal omhoog geschroefd naar 24.500. Lokale overheden moesten dus ruim twee keer zoveel mensen plaatsen, en daar komt een nog onbekend aantal Afghanen bij.
Tijd voor 'onorthodoxe maatregelen'
Daarom is het volgens Ollongren tijd voor "onorthodoxe maatregelen". Zo wijst ze naar Haarlem, waar de gemeente een schip beschikbaar heeft gesteld voor huisvesting.
De vraag is echter of het probleem nu niet over de schutting van de gemeenten gekieperd wordt. "Je moet dat als rijk en gemeente samen doen", zegt demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Maar het zijn uiteindelijk de gemeenten die moet kijken op welke plek ze een gemeente kunnen afgeven."
Studenten
Het kabinet gaat kijken waar tijdelijke woningen kunnen worden gerealiseerd. 'Prefab-woningen' zijn namelijk sneller te realiseren dan nieuwbouw, redeneert de bewindsvrouw. Dat zijn fabrieksgebouwde, tijdelijke woningen.
Deze woningen kunnen ook voor studenten ingezet worden, zegt onderwijsminister Van Engelshoven. "Je kunt 'en en' doen, dat is ook al eerder gebeurd. Dat die noodwoningen eerst gebruikt worden voor vluchtelingen en later voor studenten, of dat er combinaties worden gemaakt. We kunnen tegenwoordig heel snel tijdelijke woningen opzetten, laten we dat dan ook vooral doen."
LEES OOK: Drijvende huizen dé oplossing van het woningtekort? ‘Ontwikkelen op water is goedkoper’