main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 2 augustus 2021 — 16:30

Drijvende huizen dé oplossing van het woningtekort? ‘Ontwikkelen op water is goedkoper’

Stand van Nederland: Generatie Next is het economisch onderzoeksprogramma van WNL, gemaakt door drie jonge televisiemakers die een bovenmatige interesse hebben in economie en geld. Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder gaan op zoek naar opvallende ontwikkelingen op elk economisch niveau in ons land. Deze zomer blikt WNL terug op de verhalen uit het eerste seizoen.

Architect Koen Olthuis bouwt wereldwijd huizen waar dat eigenlijk niet kan: op water. En dat zou de oplossing kunnen zijn voor het nijpende woningtekort. “Als je door die bril naar Nederland gaat kijken, zijn er talloze plekken die hiervoor geschikt zijn”, vertelt Olthuis in het WNL-programma Stand van Nederland: Generatie Next. “Maar het is een andere manier van denken.”

Zo laat hij een voorbeeld zien van drijvende complexen die in Amsterdam uitgerold zouden kunnen worden. “Dat zijn platformen van 200 bij 50, 60 meter. Die worden als een heel blok aangeschoven. Als je al die drijvende eilandjes bij elkaar brengt, dan krijg je een wijk.”

‘Waterwoning van de ene naar de andere plek’

Nederland is druk op zoek naar meer ruimte om op te bouwen. “Nu denk ik dat als je water gaat inbrengen, je meer plek gaat krijgen. Dat betekent dat gemeentes die plekken bijvoorbeeld kunnen leasen. Die kunnen ervoor zorgen dat mensen tijdelijk op dat water kunnen wonen en dat die waterwoning na een verloop van tijd van de ene plek naar de andere plek kan worden geschoven.”

Dit omschrijft de architect als een soort ‘flexplots’. “Je gaat niet een plek voor zeventig of voor honderd jaar bestemmen voor een bepaalde functie. Maar je gaat kijken of plekken misschien voor vijf of tien jaar gebruikt kunnen worden voor waterwoningen.”

‘Niet iedereen kan in een villa op het water wonen’

Maar is bouwen op water nu ook flink duurder dan bouwen op land? “Dat is maar net hoe je het bekijkt. Uiteindelijk is het bouwen van een woning zo’n 10 tot 15 procent duurder, maar het ontwikkelen op water is goedkoper. De ontwikkelkosten zijn de bouwkosten van het gebouwtje en het kopen van de grond. Dat is samen één prijs. Maar dat onderste gedeelte valt nu weg. De grond is water en kan je misschien gaan huren. De hele prijs gaat daardoor naar beneden, dus het ontwikkelen op water is goedkoper.”

Daarnaast onderzoekt Olthuis ook de mogelijkheid van hoogbouw op water. “Dat is de volgende markt, drijvende appartementen. Niet iedereen kan in een villa wonen op het water. Dat werkt niet. Dan lossen wij het probleem niet op.”

‘Heel compact maar wel een andere lifestyle’

Zo laat de architect ook wat starterswoningen op water zien. “Dit is bijvoorbeeld een hele kleine twee-onder-een-kapper. Twee kleine starterswoningen naast elkaar op een platform die elders zijn gebouwd. Die komt uit de fabriek en is hier heengebracht met een vrachtwagen en op het drijvende platform neergezet. Het is heel compact maar brengt wel een andere lifestyle.”

De waterwoningen zijn van alle bekende gemakken voorzien. “Het zijn natuurlijk kleine starterswoningen, maar de lol zit bovenop. Daar heb je nog je eigen kas. De oplossing van starterswoningen is niet langer alleen maar naar grootte kijken, maar ook veel meer gebruiksgenot. Hoe kan je ervoor zorgen dat je met een kleine woning een bepaalde levensstijl kan krijgen? Deze woningen geven dat.”

‘Over twaalf weken klaar’

De kosten van deze twee-onder-een-kapper zijn zo’n 195.000 euro. Over twaalf weken zouden de waterwoningen in Amsterdam kunnen liggen. “Dat is de bouwtijd. Als er nu plek komt, dan kan je meteen gaan bouwen en ze erheen gaan brengen. Iedereen wil ze huren, dat is het probleem niet. Het is alleen dat de plekken niet beschikbaar zijn. Als jij een ja van de gemeente hebt, zijn de woningen over twaalf weken klaar. Dan zit je er over veertien weken in.”

De pandemie en recessie kregen ‘m het afgelopen jaar niet klein. En nieuwe maatregelen van de overheid zijn een druppel op de gloeiende plaat: de huizenmarkt is onbestuurbaar geworden, met torenhoge prijzen en een extreem lage rente. Hoe komt de starter nog aan een huis? Elen Demir, zelf starter op de woningmarkt, zoekt uit waar het spaak loopt en wat een oplossing zou kunnen zijn.

Deze aflevering is terug te zien op NPO Start.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: 'zombiedrug' flakka verovert Nederland

Zombiedrug flakka lijkt steeds meer voet aan de grond te krijgen in Nederland. Wat is deze drug, hoe verslavend is het en wat zijn de mogelijke gevolgen ervan?

Presentator Maaike Timmerman bespreekt het met ex-verslaafde Sam Fijneman, Alex van Dongen van Novadic-Kentron en Joke Bux, begeleider van een huiskamerproject in Vlissingen.

Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Vrijdag 19.00 uur

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer

Zonnebrillen zijn het nieuwe goud voor criminelen: ‘Opticiens worden overvallen met uzi’s’

De populariteit van peperdure zonnebrillen neemt in rap tempo toe en daar springen criminelen maar al te graag op in. Steeds vaker zijn opticiens slachtoffer…

Lees meer

Politie heeft handen vol aan ‘zombiedrug’ flakka: meer incidenten dan ooit tevoren

De extreem verslavende en gevaarlijke drug flakka bezorgt de politie heel veel extra werk. In het afgelopen jaar moesten politie-eenheden in ons land bijna duizend…

Lees meer