main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: Politie
Het Onderzoeksbureau - 2 augustus 2021 — 12:51

WNL Misdaadarchief: Politieman Rob liep jarenlang rond met PTSS: ‘Had zoiets van: laat me maar sterven’

Politieman Rob Nat liep zonder het te weten jarenlang rond met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Hij maakte tijdens zijn lange politiecarrière zo veel mee, dat men op een bepaald moment niet meer met hem wilde samenwerken. Want als Rob dienst had, gebeurde er een heftig incident. Alsof hij het aantrok. In de zomer van 2019 liep de emmer dan uiteindelijk over. “En dan blijkt dat je meer dan dertig jaar eigenlijk al PTSS hebt”, vertelt hij in de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau.

Het ging eigenlijk al lang niet meer. Rob sliep al jaren slecht. “Drie à vier uur op een nacht was voldoende. Heel veel zweten, heel veel dromen, en vaak ging ik ook naar huis en dacht ik: jongens, ik hoef de volgende dag niet meer wakker te worden.”

Luister de podcast nu hier

Maar daar kwam Rob pas achter in een proces dat hij doormaakte vanaf 28 augustus 2019, toen hij tijdens een verkeerscontrole volledig instortte. “Ik ben bij mijn leidinggevenden langsgegaan. Die hebben een gesprek gehad en toen ik onderweg naar huis was, belde ze dat ze liever hadden dat ik mijn pistool zou inleveren”, vertelt hij. “Ik ben blij dat ik dat gedaan heb. Ik zou niet mezelf van kant maken want ik heb een dochtertje, maar ik had wel zoiets van: laat me maar sterven, het is goed.”

‘Je ruikt het ijzer, het spoor, het bloed, alles’

Op dit moment is Rob bezig met de verwerking van de zelfdoding van een moeder met een klein kind. “Die hebben zichzelf voor de trein gegooid. En ik heb dat kind teruggevonden”, vertelt hij met een brok in zijn keel. “Alleen dat kind was wel doormidden, en die heb ik dus uit de struiken gehaald.”

Tijdens de therapie die hij nu volgt, voelt hij alles weer. “Je voelt de warmte van dat kind, je voelt dat het in je armen ligt en je ruikt het ijzer, het spoor, het bloed, alles, en je ziet het hele kind voor je.”

‘Niet zeuren, je bent een politieman’

Rob zat 28 jaar lang op de politiemotor. “Ik heb zo veel lijken en dodelijke verkeersongevallen gezien. Mensen die een tijd niet gezien waren en reanimaties, soms drie vier op een dag”, zegt hij. “Soms wilde ik het gewoon niet meer, maar je deed het toch. Want toentertijd was het bij de politie: niet zeuren, je bent een politieman en je jankt niet, want dat is zwak. En: wie moet het anders doen?”

Pas toen Rob bij de Stichting Politie Veteraan terechtkon, kreeg zijn leven een beetje houvast. De lotgenoten om hem heen hebben zijn leven gered, zegt hij. “Ik had zoiets: hoe wil je me in godsnaam helpen? Hoe?” Via een collega leerde hij de stichting kennen. “Het is hier zo godsgruwelijk heerlijk. Het is veilig, het is rustig, je kan jezelf zijn en je hoeft je nergens voor te schamen. Ik hoef hier niet meer weg.”

Maar ondanks zijn trauma’s wil Rob dolgraag terugkeren bij de politie. “Ik vind het heel erg dat ik er niet kan zijn voor mijn collega’s, maar ook voor de andere mensen op straat. Ik zou het liefste morgen weer beginnen, maar ik kan dat niet. Ik ben politieagent, in hart en nieren. Dat is wie ik ben.”

Veteranenstatus

Ongeveer 5 procent van de politiemensen krijgt te maken met mentale problemen als gevolg van het werk op straat. Om die reden moeten Rob, en andere politiemensen die 25 jaar of langer in dienst hebben gezeten, een wettelijk vastgelegde veteranenstatus krijgen, zo vindt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond. Door een veteranenstatus kunnen agenten met PTSS sneller geholpen kunnen worden, denkt Struijs.

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. De zevende aflevering van Het Onderzoeksbureau over politiemensen met PTSS is te beluisteren via SpotifyApple, SpotifyGoogle Podcasts, de podcast-app van de NPO andere podcast-apps.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: 'zombiedrug' flakka verovert Nederland

Zombiedrug flakka lijkt steeds meer voet aan de grond te krijgen in Nederland. Wat is deze drug, hoe verslavend is het en wat zijn de mogelijke gevolgen ervan?

Presentator Maaike Timmerman bespreekt het met ex-verslaafde Sam Fijneman, Alex van Dongen van Novadic-Kentron en Joke Bux, begeleider van een huiskamerproject in Vlissingen.

Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Vrijdag 19.00 uur

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Vrouw zet eigen stalking in scène: OM eist 1,5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw…

Lees meer

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer

Zonnebrillen zijn het nieuwe goud voor criminelen: ‘Opticiens worden overvallen met uzi’s’

De populariteit van peperdure zonnebrillen neemt in rap tempo toe en daar springen criminelen maar al te graag op in. Steeds vaker zijn opticiens slachtoffer…

Lees meer