main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 1 augustus 2021 — 11:13

Gat in de woningmarkt: senioren verhuren ongebruikte woonruimte aan starters

Koopwoningen zijn duurder dan ooit en voor starters is het haast onmogelijk om in te stappen. Vaak wordt gedacht aan ‘bouwen, bouwen, bouwen’ om dit probleem op te lossen, maar dat gaat nog niet zo snel. Maar wat te denken van ongebruikte woonruimte in bestaande woningen? De stichting Statiegeld op Jeugd (SOJ) bewijst al dat dit werkt met senioren die een gedeelte van hun woning verhuren aan jongeren.

“Veel mensen hebben een grote grondgebonden woning met leegstaande zolders en slaapkamers en die kunnen wij een hele zinnige herbestemming geven om woningzoekenden, en in dit geval de starters, betaalbare woonruimte te bieden”, legt SOJ-voorzitter Amanda Schiltmans uit in WNL Op Zaterdag. Ook kenniscentrum Platform31 noemt het een goed initiatief. Alleen al in Zuid-Holland en Utrecht wordt 7 miljoen vierkante meter woonruimte niet gebruikt.

Zo zouden ouderen die eigenlijk naar het bejaardentehuis moeten bijvoorbeeld hun bovenverdieping kunnen gaan verhuren aan jongeren. “Het maakt dat ouderen langer zelfstandig in hun eigen woonomgeving kunnen blijven. Een woning waar ze goede herinneringen aan hebben en waar ze met hun gezin hebben gewoond. Vaak zijn er veel slaapkamers die niet meer gebruikt worden en dus kunnen zij in hun eigen omgeving blijven wonen met hun sociale netwerk ook om hun heen.”

‘Wonen in volledige privacy’

De woning wordt dan kadastraal of bouwkundig gesplitst, vertelt Schiltmans. “Beiden, zowel jong en oud, hebben dan hun eigen opgang, eigen douche, toilet, badkamer, slaapkamer, keuken en huiskamer. Dat je in volledige privacy woont. De senior woont dan beneden omdat alles gelijkvloers is en boven ontstaat dan een woonunit van rond de 50 vierkante meter waar een volwassene woont die hulptaken doet voor de senior.”

Dat laatste is echter geen verplichting, benadrukt de SOJ-voorzitter. “Maar als senioren ouder worden kunnen ze vaak wel wat hulp gebruiken.” Daarbij is er een verschil tussen zorg- en hulptaken. “Wij zien als hulp bijvoorbeeld samen de tuin doen, boodschappen voor de ander doen, medicijnen halen bij de apotheek en het sociale praatje tegen de eenzaamheid. Echt die hulptaken waar vaak een mantelzorger voor opgeroepen wordt. Die ontzorg je dan.”

‘Splitsing heeft negatieve lading gekregen’

Het idee werd goed ontvangen door onderzoekers die het bij het ministerie op tafel willen gaan leggen. Maar het is moeilijk om in de praktijk geregeld te krijgen. “Waar wij tegenaan lopen is sowieso het onbekende maakt het onbeminde. Als je niet weet dat het bestaat kan je er ook niet over nadenken dat je als senior zou willen duowonen, daarbij maakt het niet uit of het een koop- of een huurwoning is.”

Ook heeft de stichting veel last van de huisjesmelkers. “Mensen die woningen splitsen in ruimtes van 20 vierkante meter en die dat verhuren voor 800 of 900 euro per maand en alleen doen voor het financiële gewin en niet om toe te voegen aan de sociale woningmarkt. Daarom praat ik ook liever over woningverdubbeling dan woningsplitsing. Die splitsing heeft een hele negatieve lading gekregen.”

‘Elke gemeente kan dit zelf bepalen’

Gemeentes moeten toestemming geven voor het spitsen van woningen omdat er geen landelijk beleid voor is. “Elke gemeente kan dat zelf bepalen dus eerst moet je dat door de gemeenteraad krijgen zodat je überhaupt kadastraal kan gaan splitsen. Daarnaast is het ook nog zo dat de spelregels per gemeente kunnen verschillen. Bij de ene gemeente kan je een hoekwoning of een rijtjeshuis wel kadastraal splitsen, maar een andere gemeente zegt dat het alleen maar geldt voor vrijstaande woningen. Daardoor moet iedere gemeente het wiel weer opnieuw uitvinden en dat zorgt voor veel vragen bij burgers.”

In Son en Breugel kan het wel. Daar is het in december 2017 door de gemeenteraad gekomen. “Daar zijn wij begonnen met een pilot en ook een dorp verderop, Best, zijn we bezig met een pilot om te laten zien dat het in de praktijk kan en werkt.”

‘Gedeelte van de huur wordt weggespaard’

Jongeren staan te springen omdat ze naast huren ook nog sparen. “Omdat zij die hulptaken doen voor de senioren vinden wij het heel fair dat er iets tegenover staat. Een gedeelte van de huur wordt weggespaard zodat ze al aan het sparen zijn voor hun eigen kosten koper zodat het hen in de toekomst ook gaat lukken om een woning te komen. Want met die prijzen van tegenwoordig, de overbiedingen en ook nog de studieschulden is het bijna onmogelijk voor een jongere om nog aan een woning te komen als je geen kapitaalkrachtige ouders hebt.”

LEES OOK: Vooral starters worden geraakt door het oplopende woningtekort: ‘Er is niet voor iedereen plek meer’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de aardbeving in Haïti

Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.

Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?

Dinsdag om 21.20 uur

Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?

De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

  • Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
  • Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
  • Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
  • Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.

Beluister de podcast hier!

Kamer blijft bij leeftijdsgrens fatbikes ondanks twijfel minister

PVV, VVD en NSC houden vast aan hun plan om een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor alleen fatbikes in te voeren. De…

Lees meer

Rabobank denkt dat huizenprijzen nog harder stijgen

Onderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en…

Lees meer

Bedrijven keren opnieuw voor record aan dividend uit

Bedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd opnieuw voor een recordbedrag aan dividend uitgekeerd. In het eerste kwartaal deelden ondernemingen ook al…

Lees meer

Ingrid Coenradie (PVV) roemt goede sfeer in kabinet: ‘We lachen ontzettend veel’

Staatssecretaris Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie roemt de positieve sfeer binnen het kabinet. “We hebben humor met elkaar gemeen”, zegt zij in het radioprogramma Sven…

Lees meer

‘Geef niet de zzp’er de schuld van de tekorten in de zorg, dat is de schuld van het systeem’

Een veelgehoorde klacht van tegenstanders van zzp’ers, is dat zij zorgen voor een sneeuwbaleffect van de tekorten in essentiële sectoren zoals in de zorg. “Onterecht”,…

Lees meer

Agent heeft nog steeds gehoorschade na voetbalrellen: ‘Het escaleerde in een fractie van een seconde’

Agenten krijgen het bij escalerend voetbalgeweld vaak zwaar voor de kiezen. Een agent die vorig jaar tussen de rellen stond na een voetbalwedstrijd in Breda,…

Lees meer

Het zzp-schap zorgt voor grotere arbeidsparticipatie: ‘Uitkomst voor mensen die niet in het 40-urige keurslijf passen’

Zolang het zzp-schap bestaat, zorgt het voor discussie. Want waar de ene beleidsmaker bang is voor ‘schijnzelfstandigheid’, ziet de ander alleen maar kansen. Bij Knab,…

Lees meer

Belastingdienst: ‘We gaan niet meer en strenger controleren op schijnzelfstandigheid’

Onder zzp’ers en hun opdrachtgevers heerst al enige tijd onrust over een wet die per 1 januari 2025 beter gehandhaafd gaat worden door de Belastingdienst….

Lees meer