main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 30 juli 2021 — 13:53

Vooral starters worden geraakt door het oplopende woningtekort: ‘Er is niet voor iedereen plek meer’

Stand van Nederland: Generatie Next is het economisch onderzoeksprogramma van WNL, gemaakt door drie jonge televisiemakers die een bovenmatige interesse hebben in economie en geld. Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder gaan op zoek naar opvallende ontwikkelingen op elk economisch niveau in ons land. Deze zomer blikt WNL terug op de verhalen uit het eerste seizoen.

Voor een starter is het steeds moeilijker om een huis te kopen nu het woningtekort al jaren oploopt. Vooral voor alleenstaanden is het bemachtigen van je eigen plekje bijna een onmogelijke taak geworden. Jongeren stellen daardoor het kopen van een huis steeds vaker uit, maar hoe langer je dat doet, hoe moeilijk het juist wordt om het vermogen op te bouwen voor die volgende stap.

“We spreken van een verloren generatie op de woningmarkt als wij niet oppassen”, vertelt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer in Stand van Nederland: Generation Next. “Dat is een traditioneel probleem dat wij zien.”

‘Valt politiek verkeerd uit voor de jongeren’

Inmiddels heeft Nederland een tekort van 330.000 woningen. Jongeren lijken daarbij vooral aan het kortste eind te trekken. “Het is echt een ‘insiders-outsiders-kwestie’, aldus Boelhouwer. “Je hebt een gevestigde orde die het goed voor elkaar heeft en een groep, de grootste groep, die veel tegenhoudt zoals bouwen in het groen. Ook is er er een kleinere groep, voornamelijk jongeren, die op de poort staat te kloppen en die ook een woning wil. En dat valt politiek verkeerd uit voor de jongeren.”

‘Niet meer voorgekomen sinds de oorlog’

Na de Tweede Wereldoorlog kampte Nederland ook met een enorm woningtekorten. Destijds is Nederland veel woningen gaan bouwen. “Maar er zijn meer periodes geweest dat het wat krapper was.” Dit was ook het geval in de jaren tachtig tijdens de krakersrellen. “Maar zulke hoge woningtekorten zoals nu, is eigenlijk niet meer voorgekomen sinds die periode na de oorlog.”

Had de politiek dan niet veel eerder flink moeten investeren om de woningnood tegen te gaan? “De bevolking groeit veel sneller dan wij gedacht hadden, dat hadden wij niet goed voorzien. En het tweede is dat wij heel voorzichtig zijn met het beschikbaar stellen van ruimte. Er is niet voor iedereen plek meer.”

De pandemie en recessie kregen ‘m het afgelopen jaar niet klein. En nieuwe maatregelen van de overheid zijn een druppel op de gloeiende plaat: de huizenmarkt is onbestuurbaar geworden, met torenhoge prijzen en een extreem lage rente. Hoe komt de starter nog aan een huis? Elen Demir, zelf starter op de woningmarkt, zoekt uit waar het spaak loopt en wat een oplossing zou kunnen zijn.

Kijk hier de aflevering terug. Alle afleveringen zijn terug te kijken op NPO Start.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er een toekomst voor het Nationaal Groeifonds?

Het Nationaal Groeifonds, dat duurzame en technologische innovatie moest stimuleren, wordt voorlopig op pauze gezet. Bedrijven zijn bezorgd. Is dit het definitieve einde? Presentator Martijn de Greve bepreekt het met de volgende gasten:

  • MKB-voorman Jacco Vonhof;
  • Bestuursvoorzitter bij TNO Tjark Tjin-a-Tsoi;
  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer

Adema verwacht geen versoepeling mestregels uit Brussel

Demissionair landbouwminister Piet Adema verwacht niet dat Brussel de aankomende verlaging van mestplafonds in Nederland nog enigszins gaat versoepelen. Het is daarom aan de Nederlandse…

Lees meer

OM gaat niet in cassatie tegen vrijspraak doodslag Carlo Heuvelman

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen de uitspraak van het hof in de Mallorcazaak. Het hof in Leeuwarden sprak 14 maart hoofdverdachte Sanil….

Lees meer

Voorzitter NPD: betrek uitvoeringsorganisaties bij formatie voor uitvoerbaar regeerakkoord

Nathalie van Berkel, voorzitter van het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD), wil dat de formerende partijen uitvoeringsorganisaties betrekken bij de formatie. “Het zou zaken enorm veel makkelijker maken”,…

Lees meer