Biden Watch: Make America Great Again? Veel Amerikanen zijn nu ‘happy’
In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek.
Opeens was daar een nieuwe, bijzondere Gallup-peiling. Die gaf aan dat bijna zestig procent van de Amerikanen optimistisch is over leven in het Amerika van nu en de nabije toekomst. Een recordscore zelfs. Ieder mens op aarde streeft geluk na, maar bij Amerikanen is dat ronduit dwangmatig. Het zit vastgebakken in hun DNA. In de aloude Onafhankelijkheidsverklaring neemt ‘geluk’ een zeer voorname plaats in. Iedere Amerikaan heeft het onvervreemdbare recht op ‘the pursuit of happiness’, het najagen van geluk.
De Verenigde Staten zijn zoals ieder land een fysiek territorium. Maar ook, hoe uniek, een letterlijk gelukzalig idee waar ook de Amerikaanse Droom aan ontsproten is. Natuurlijk zien we in plaats van die droom vaak genoeg een nachtmerrie. Zo veel armoede, ongelijkheid en ander onrecht in het rijkste land ter wereld is onverteerbaar.
Gelukstrom
Misschien ook wel daarom tamboereert iedere president, en des te meer in zware coronatijden, de ‘gelukstrom’. Tijdens zijn inauguratie zei president Biden: ‘Dit is Amerika’s dag, dit is de dag van de democratie, een dag van geschiedenis en hoop, van vernieuwen en oplossen.’ De toon van de Amerikaanse pater familias was na vier jaar Trump bewust gekozen. Biden, ‘Mister Empathie’ immers, liet Amerika iets voelen. ‘Gaat u maar rustig slapen, captain Joe staat aan het roer. Vanaf nu zet het Amerikaanse schip koers naar een nieuwe tijd. Alles komt goed.’
De Gallup-peiling is uiteraard goed nieuws voor Biden en co. Maar juich niet te vroeg. In diezelfde peiling geeft bijna 40 procent aan iedere dag veel stress te ervaren. Het gaat goed met de macro-economische cijfers van economische groei en lagere werkloosheid. Maar vele tientallen miljoenen Amerikanen leven in bittere armoede. In plaats van ooit goed betaalde banen in ‘oude’ fabrieken en mijnen werken de gewone middenklassers in het kleinsteedse Amerika voor salarissen waar veel Nederlanders hun neus voor ophalen. In 22 vooral plattelandsstaten is inmiddels Walmart de grootste werkgever met een gemiddeld jaarsalaris van nog geen 30.000 dollar, oftewel zo’n 25.000 euro.
Eerste infrastructuurwet
Uiteraard begrijpt Biden dat hij dat leger van ontevreden Amerikanen tegemoet moet komen om een electorale opmars van Republikeinse Congresleden én presidentskandidaat Trump 2.0 te voorkomen. Een eerste infrastructuurwet van rond de 1000 miljard dollar zou voor veel goed betaalde banen zorgen. Juist voor mensen die geen universitaire opleiding hebben.
Deze week hielden de Republikeinen de opening van het debat hierover tegen. Onvoldoende financiële dekking en ook te veel geld naar openbaar vervoer waren belangrijke kritiekpunten.Achter de schermen wordt de komende dagen ook door de president toch nog gewerkt aan een compromis tussen Republikeinen en Democraten. Bij succes zal dan het Trumpiaanse ‘Make America Great Again’ juist op Biden afstralen.
Maar bij falen en een toename van corona-besmettingen en ziekenhuisopnames kan de Gallup-peiling meteen de prullenbak in. Overigens ligt inmiddels ook het inflatiespook op de loer. In zo’n nachtmerriescenario is het dan opeens weer de zieke patiënt Amerika die even flink opveerde bij goed nieuws, maar vervolgens meteen terugvalt in kommer en kwel. Het wordt dus bepaald spannend deze week!
Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.
LEES OOK: Biden Watch: Tegenwoordig is iedereen Amerika-‘deskundige’