main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
26 juli 2021 — 15:15

Biden Watch: Make America Great Again? Veel Amerikanen zijn nu ‘happy’

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek.

Opeens was daar een nieuwe, bijzondere Gallup-peiling. Die gaf aan dat bijna zestig procent van de Amerikanen optimistisch is over leven in het Amerika van nu en de nabije toekomst. Een recordscore zelfs. Ieder mens op aarde streeft geluk na, maar bij Amerikanen is dat ronduit dwangmatig. Het zit vastgebakken in hun DNA. In de aloude Onafhankelijkheidsverklaring neemt ‘geluk’ een zeer voorname plaats in. Iedere Amerikaan heeft het onvervreemdbare recht op ‘the pursuit of happiness’, het najagen van geluk.

De Verenigde Staten zijn zoals ieder land een fysiek territorium. Maar ook, hoe uniek, een letterlijk gelukzalig idee waar ook de Amerikaanse Droom aan ontsproten is. Natuurlijk zien we in plaats van die droom vaak genoeg een nachtmerrie. Zo veel armoede, ongelijkheid en ander onrecht in het rijkste land ter wereld is onverteerbaar.

Gelukstrom

Misschien ook wel daarom tamboereert iedere president, en des te meer in zware coronatijden, de ‘gelukstrom’. Tijdens zijn inauguratie zei president Biden: ‘Dit is Amerika’s dag, dit is de dag van de democratie, een dag van geschiedenis en hoop, van vernieuwen en oplossen.’ De toon van de Amerikaanse pater familias was na vier jaar Trump bewust gekozen. Biden, ‘Mister Empathie’ immers, liet Amerika iets voelen. ‘Gaat u maar rustig slapen, captain Joe staat aan het roer. Vanaf nu zet het Amerikaanse schip koers naar een nieuwe tijd. Alles komt goed.’

De Gallup-peiling is uiteraard goed nieuws voor Biden en co. Maar juich niet te vroeg. In diezelfde peiling geeft bijna 40 procent aan iedere dag veel stress te ervaren. Het gaat goed met de macro-economische cijfers van economische groei en lagere werkloosheid. Maar vele tientallen miljoenen Amerikanen leven in bittere armoede. In plaats van ooit goed betaalde banen in ‘oude’ fabrieken en mijnen werken de gewone middenklassers in het kleinsteedse Amerika voor salarissen waar veel Nederlanders hun neus voor ophalen. In 22 vooral plattelandsstaten is inmiddels Walmart de grootste werkgever met een gemiddeld jaarsalaris van nog geen 30.000 dollar, oftewel zo’n 25.000 euro.

Eerste infrastructuurwet

Uiteraard begrijpt Biden dat hij dat leger van ontevreden Amerikanen tegemoet moet komen om een electorale opmars van Republikeinse Congresleden én presidentskandidaat Trump 2.0 te voorkomen. Een eerste infrastructuurwet van rond de 1000 miljard dollar zou voor veel goed betaalde banen zorgen. Juist voor mensen die geen universitaire opleiding hebben.

Deze week hielden de Republikeinen de opening van het debat hierover tegen. Onvoldoende financiële dekking en ook te veel geld naar openbaar vervoer waren belangrijke kritiekpunten.
Achter de schermen wordt de komende dagen ook door de president toch nog gewerkt aan een compromis tussen Republikeinen en Democraten. Bij succes zal dan het Trumpiaanse ‘Make America Great Again’ juist op Biden afstralen.

Maar bij falen en een toename van corona-besmettingen en ziekenhuisopnames kan de Gallup-peiling meteen de prullenbak in. Overigens ligt inmiddels ook het inflatiespook op de loer. In zo’n nachtmerriescenario is het dan opeens weer de zieke patiënt Amerika die even flink opveerde bij goed nieuws, maar vervolgens meteen terugvalt in kommer en kwel. Het wordt dus bepaald spannend deze week!

Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.

LEES OOK: Biden Watch: Tegenwoordig is iedereen Amerika-‘deskundige’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag met Klaas Knot

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. 
  • President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank over de stand van de Nederlandse economie;
  • VVD-prominent en oud-minister Henk Kamp over het programkabinet;
  • Het kersverse Tweede Kamerlid Rosanne Hertzberger van NSC over haar passie voor politiek;
  • Schrijver en journalist Arendo Joustra over zijn boek Qwerty, de lijst der lijsten.

Luister de aflevering hier terug als podcast!

Wat gaat er veranderen in Lobbyland?

Nu de formerende partijen kijken naar een programkabinet zonder dichtgetimmerd regeerakkoord, klapperen de oren bij de lobbyisten. Wat gaat er allemaal veranderen?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Ariejan Korteweg. Hij was tien jaar lang politiek commentator voor de Volkskrant en schreef het boek Lobbyland, over de invloed van lobbyisten op de politiek;
  • Oud CDA-Kamerlid Martijn van Helvert, tegenwoordig mede-eigenaar van Meines-Holla, een van de grootste lobbykantoren van Den Haag;
  • En Nora van Elferen, sinds dit jaar partner bij EPPA, het oudste lobbykantoor van Den Haag.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app!

Criminelen gebruiken steeds vaker kunstmatige intelligentie om geld af te troggelen: ‘Ontwikkelingen gaan razendsnel’

Criminelen maken steeds meer gebruik van AI om mensen op te lichten. Waar phishing mails en neppe voice-memo’s een paar jaar geleden nog ongeloofwaardig waren,…

Lees meer

Extraparlementaire tijden zorgen voor onzekerheid bij lobbyisten

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het eindverslag van Kim Putters. Afgelopen donderdag presenteerde hij zijn rapport waarin hij een programkabinet adviseert, dat is een…

Lees meer

Gevangene die jaar te vroeg vrijkwam nu spoorloos verdwenen

Een gedetineerde is vorig jaar door een fout 401 dagen te vroeg vrijgelaten uit de gevangenis in Zaanstad, bevestigt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) na…

Lees meer

Opnieuw meer dan 2000 mensen in Ter Apel, weinig doorstroom

In Ter Apel hebben in de nacht van zondag op maandag 2167 asielzoekers de nacht doorgebracht, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers…

Lees meer

BBB: expatregeling mag niet verdwijnen

Het schrappen van de expatregeling moet worden heroverwogen. Dat zegt BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Henk Vermeer in het radioprogramma Sven op 1. Volgens de rechterhand van partijleider…

Lees meer

Gemeenten verwachten 9 procent meer uitgaven dit jaar

Nederlandse gemeenten denken dit jaar ruim 9 procent meer uit te geven dan hun begroting van vorig jaar. Daarmee gaan de uitgaven naar verwachting harder…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: wat zal er veranderen in Lobbyland?

Nu de formerende partijen kijken naar een programkabinet zonder dichtgetimmerd regeerakkoord, klapperen de oren bij de lobbyisten. Wat gaat er allemaal veranderen? Presentator Martijn de Greve…

Lees meer