main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
19 juli 2021 — 15:36

Grote zorgen over zwemveiligheid, aantal kinderen dat verdrinkt neemt niet af

Het aantal kinderen dat verdrinkt is in de afgelopen tien jaar niet meer gedaald. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door kinderartsen van het UMCG en Amsterdam UMC. De vrees is dat door de coronamaatregelen meer kinderen deze zomer risico lopen op verdrinking, aangezien veel van hen achterstanden hebben opgelopen omdat er geen zwemlessen gegeven werden. “De gevolgen zijn nu zeer goed merkbaar”, zegt ook Shiva de Winter, voorzitter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ).

“Of je nu spreekt van een achterstand of gewoonweg een tekort, het is zeer slecht gesteld met de kwaliteit van het zwemonderwijs en zwemslagen na het behalen van de diploma’s”, ziet De Winter, die zelf al 25 jaar ervaring heeft in het zwemonderwijs en eigenaar is van een zwemschool en zwembad.

Zuurstofgebrek

Jaarlijks overlijden ongeveer acht kinderen aan de gevolgen van ernstig zuurstoftekort onder water, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar over wat kinderen die bijna verdrinken daaraan overhouden was vooralsnog niets bekend. “Wij kunnen de kinderen die na een bijna-verdrinking op de intensive care terechtkomen dikwijls niet meer beter maken”, zegt kinderarts Joke Kieboom van het UMCG. Zij werkte mee aan het onderzoek. “Sommige kinderen die uiteindelijk overleven, houden blijvend hersenletsel over.”

In de afgelopen tien jaar vonden in Nederland jaarlijks gemiddeld 78 verdrinkingen – met en zonder dodelijke afloop – van kinderen plaats. Eén op de zes kinderen dat hulp nodig heeft na een verdrinkingsongeval overlijdt aan de gevolgen. Bijna één op de drie kinderen komt na verdrinking terecht op de ic.

Driekwart van de kinderen die een verdrinking doormaakt is tussen nul en vijf jaar oud, maar het overgrote deel (90 procent) is tussen nul en tien jaar oud. Juist in die laatste leeftijdsgroep worden vaker bijna-verdrinkingen gerapporteerd dan bij volwassenen.

‘Ouders onderschatten snel de kracht van water’

De onderzoekers roepen ouders dan ook met klem op om ervoor te zorgen dat hun kind leert zwemmen en die zwemvaardigheid regelmatig onderhoudt. Ook vragen ze deze zomer extra aandacht voor kinderen van 5 tot 7 jaar.

“Voor de kinderen die in 2020 of eind 2019 diploma’s behaald hebben is het een zware dobber om in een wild zwembad of zee zich goed zwemmende te houden”, zegt ook NSWZ-voorzitter De Winter tegen ANP. Hij geeft aan blij te zijn dat artsen nu ook aandacht vragen voor dit probleem. “Ouders onderschatten snel de kracht van water in bijvoorbeeld de zee en het gevaar van drukte in een zwembad.”

Landelijke campagne

Om te zorgen voor een afname van het aantal verdrinkingen, is een Nationaal Plan Zwemveiligheid opgesteld, waarbij de Nationale Raad Zwemveiligheid nauw samenwerkt met Reddingsbrigade Nederland en VeiligheidNL. Doel hiervan is dat iedereen veilig opgroeit en meedoet in ‘Nederland waterland’.

De Winter pleit al langer voor een landelijke campagne, zegt hij. “Er zijn veel (gesubsidieerde) zwembonden en zwemorganisaties in Nederland. Maar blijkbaar wordt het ook aan de top onderschat of niet belangrijk genoeg bevonden.”

Volgens De Winter ligt de oplossing dan ook in een samenwerking tussen artsen, zwembonden, zwemonderwijzers en de reddingsbrigade om landelijke bewustwording te creëren. “Het lijkt na de strijd om zwemlessen weer te beginnen een utopie om deze samenwerking te verlangen. Er spelen zoveel belangen mee die achter het bureau zoveel belangrijker lijken dan dit onderwerp.”

‘Een van de belangrijkste pijlers in de opvoeding’

De Winter trok eerder in Goedemorgen Nederland aan de bel over het belang van zwemveiligheid. “Zwemonderwijs is een van de belangrijkste pijlers in de opvoeding van een kind. Helemaal in zo’n waterrijk land waar wij in zitten”, zei hij toen.

LEES OOK: Deze zwemjuf leert haar leerlingen zwemmen op het droge

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer

Zonnebrillen zijn het nieuwe goud voor criminelen: ‘Opticiens worden overvallen met uzi’s’

De populariteit van peperdure zonnebrillen neemt in rap tempo toe en daar springen criminelen maar al te graag op in. Steeds vaker zijn opticiens slachtoffer…

Lees meer

Politie heeft handen vol aan ‘zombiedrug’ flakka: meer incidenten dan ooit tevoren

De extreem verslavende en gevaarlijke drug flakka bezorgt de politie heel veel extra werk. In het afgelopen jaar moesten politie-eenheden in ons land bijna duizend…

Lees meer

Steeds meer bibliotheken schaken beveiligers in

Hoewel iedereen welkom is in een bibliotheek, gaat het er vaak mis blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. De meeste bibliotheken kunnen inmiddels niet meer…

Lees meer

Wie wordt de nieuwe burgemeester van Rotterdam? Sollicitatieprocedure gestart

Belangstellenden kunnen vanaf vrijdag solliciteren voor het burgemeesterschap van Rotterdam. In het bijzijn van de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Jaap Smit heeft de Rotterdamse…

Lees meer