main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
19 juli 2021 — 15:36

Grote zorgen over zwemveiligheid, aantal kinderen dat verdrinkt neemt niet af

Het aantal kinderen dat verdrinkt is in de afgelopen tien jaar niet meer gedaald. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door kinderartsen van het UMCG en Amsterdam UMC. De vrees is dat door de coronamaatregelen meer kinderen deze zomer risico lopen op verdrinking, aangezien veel van hen achterstanden hebben opgelopen omdat er geen zwemlessen gegeven werden. “De gevolgen zijn nu zeer goed merkbaar”, zegt ook Shiva de Winter, voorzitter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ).

“Of je nu spreekt van een achterstand of gewoonweg een tekort, het is zeer slecht gesteld met de kwaliteit van het zwemonderwijs en zwemslagen na het behalen van de diploma’s”, ziet De Winter, die zelf al 25 jaar ervaring heeft in het zwemonderwijs en eigenaar is van een zwemschool en zwembad.

Zuurstofgebrek

Jaarlijks overlijden ongeveer acht kinderen aan de gevolgen van ernstig zuurstoftekort onder water, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar over wat kinderen die bijna verdrinken daaraan overhouden was vooralsnog niets bekend. “Wij kunnen de kinderen die na een bijna-verdrinking op de intensive care terechtkomen dikwijls niet meer beter maken”, zegt kinderarts Joke Kieboom van het UMCG. Zij werkte mee aan het onderzoek. “Sommige kinderen die uiteindelijk overleven, houden blijvend hersenletsel over.”

In de afgelopen tien jaar vonden in Nederland jaarlijks gemiddeld 78 verdrinkingen – met en zonder dodelijke afloop – van kinderen plaats. Eén op de zes kinderen dat hulp nodig heeft na een verdrinkingsongeval overlijdt aan de gevolgen. Bijna één op de drie kinderen komt na verdrinking terecht op de ic.

Driekwart van de kinderen die een verdrinking doormaakt is tussen nul en vijf jaar oud, maar het overgrote deel (90 procent) is tussen nul en tien jaar oud. Juist in die laatste leeftijdsgroep worden vaker bijna-verdrinkingen gerapporteerd dan bij volwassenen.

‘Ouders onderschatten snel de kracht van water’

De onderzoekers roepen ouders dan ook met klem op om ervoor te zorgen dat hun kind leert zwemmen en die zwemvaardigheid regelmatig onderhoudt. Ook vragen ze deze zomer extra aandacht voor kinderen van 5 tot 7 jaar.

“Voor de kinderen die in 2020 of eind 2019 diploma’s behaald hebben is het een zware dobber om in een wild zwembad of zee zich goed zwemmende te houden”, zegt ook NSWZ-voorzitter De Winter tegen ANP. Hij geeft aan blij te zijn dat artsen nu ook aandacht vragen voor dit probleem. “Ouders onderschatten snel de kracht van water in bijvoorbeeld de zee en het gevaar van drukte in een zwembad.”

Landelijke campagne

Om te zorgen voor een afname van het aantal verdrinkingen, is een Nationaal Plan Zwemveiligheid opgesteld, waarbij de Nationale Raad Zwemveiligheid nauw samenwerkt met Reddingsbrigade Nederland en VeiligheidNL. Doel hiervan is dat iedereen veilig opgroeit en meedoet in ‘Nederland waterland’.

De Winter pleit al langer voor een landelijke campagne, zegt hij. “Er zijn veel (gesubsidieerde) zwembonden en zwemorganisaties in Nederland. Maar blijkbaar wordt het ook aan de top onderschat of niet belangrijk genoeg bevonden.”

Volgens De Winter ligt de oplossing dan ook in een samenwerking tussen artsen, zwembonden, zwemonderwijzers en de reddingsbrigade om landelijke bewustwording te creëren. “Het lijkt na de strijd om zwemlessen weer te beginnen een utopie om deze samenwerking te verlangen. Er spelen zoveel belangen mee die achter het bureau zoveel belangrijker lijken dan dit onderwerp.”

‘Een van de belangrijkste pijlers in de opvoeding’

De Winter trok eerder in Goedemorgen Nederland aan de bel over het belang van zwemveiligheid. “Zwemonderwijs is een van de belangrijkste pijlers in de opvoeding van een kind. Helemaal in zo’n waterrijk land waar wij in zitten”, zei hij toen.

LEES OOK: Deze zwemjuf leert haar leerlingen zwemmen op het droge

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Spreek! Nu!

In de documentaire Spreek! Nu! van Omroep WNL volgt de camera het Rotterdamse coldcase-team dat zich richt op de moord op de 13-jarige Sedar Soares. Een geruchtmakende zaak die door de jaren heen veel indruk maakte. Uit de documentaire blijkt dat er een totaal ander verhaal achter deze moordzaak zit, dan altijd is gedacht.

Zondag 21.55 uur
Frans Timmermans noemt dichtdraaien gaskraan door Poetin ‘heel onwaarschijnlijk’

Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie acht het “heel onwaarschijnlijk” dat de Russische president Vladimir Poetin de gastoevoer naar Nederland of grote landen als…

Lees meer

Politie start onderzoek naar mogelijke ‘needle spiking’ in Kaatsheuvel: zes mensen onwel na geprikt te zijn

Zes mensen hebben zich zaterdagavond bij een EHBO-post gemeld omdat ze vermoedden te zijn gestoken of geprikt op het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel. De politie…

Lees meer

Oekraïense parlement keurt verzoek Zelenski goed: noodtoestand met 90 dagen verlengd

Het Oekraïense parlement heeft zondag de staat van beleg en algemene mobilisatie voor het hele land met negentig dagen verlengd. De verlengde noodtoestand geldt nu…

Lees meer

Economen waarschuwen voor recessie: ‘We moeten rekening houden met welvaartsverlies’

Nederland moet rekening houden met verlies van welvaart en een eventuele recessie. Dat zeiden de hoofdeconomen van banken ING, Rabobank en ABN AMRO in tv-programma…

Lees meer

Gedode Sedar Soares (13) roept ‘zelf’ getuigen op zich te melden: ‘Wereldwijd nooit eerder gebeurd’

De in 2003 in Rotterdam gedode 13-jarige Sedar Soares doet zondagavond met behulp van moderne technieken ‘zelf’ een oproep op de televisie aan de dader…

Lees meer

‘Zelf kijken, zelf zien en er zelf zijn’ is belangrijk om de kloof tussen Den Haag en regio’s te verkleinen

De kloof tussen politiek Den Haag en de regio’s lijkt steeds groter te worden. “Je ziet echt de afstand ertussen. Soms denken mensen letterlijk dat…

Lees meer

Apenpokken tegengaan betekent vooral: patiënten isoleren

De verspreiding van het apenpokkenvirus moet volgens gezondheidsdiensten en experts vooral worden tegengehouden door patiënten tijdig te isoleren. Vaccins die tegen het ‘gewone’ pokkenvirus zijn…

Lees meer

Oekraïne ziet Russisch offensief op Donbas toenemen: ‘Situatie is extreem lastig’

Na de inname van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol door de Russen, zien de Oekraïners dat het Russisch offensief in de oostelijke Donbas-regio…

Lees meer

Meldplicht ingesteld voor besmettingen met apenpokkenvirus, tweede geval in Nederland bekend

Het apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat artsen verplicht zijn besmettingen of vermoedens daarvan direct te melden, zo…

Lees meer

Consumentenbeïnvloeding is een serieuze industrie: ‘Om te kijken wat mensen doen en waar zij gevoelig voor zijn’

Millennials brengen veel van hun tijd online door. Ook op financieel gebied. Steeds meer aankopen of financiële keuzes worden online gedaan. Dat geeft ondernemingen de…

Lees meer

Meer WNL bij de NPO?

Steun ons nu, word lid!

Klik hier