Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Huurprijzen vrije sector opnieuw gedaald, vooral in Amsterdam

Redactie

Huurprijzen in de vrije sector zijn in het tweede kwartaal opnieuw gedaald, maar dan vooral in de grote steden. Nieuwe huurders betaalden gemiddeld 2 procent minder per vierkante meter dan een jaar eerder. Dat maakt woningplatform Pararius op uit het huurwoningenaanbod op de eigen site. Wel lijkt de daling af te vlakken en is het nog altijd behoorlijk duur om een huis te huren in de categorie boven de liberalisatiegrens van 750 euro per maand.

Vermoedelijk zorgt het wegblijven van expats tijdens de coronapandemie voor lagere huurprijzen. De daling van de gemiddelde huurprijs is al vier kwartalen aan de gang. Vooral in Amsterdam lijkt het gemis van expats verhuurders pijn te doen: bij nieuwe huurcontracten was de gemiddelde prijs 21,53 euro per vierkante meter, 6,8 procent minder dan een jaar eerder.

De expatmarkt komt wel weer op gang, ziet directeur van Pararius, Jasper de Groot. "De Engelstalige versie van Pararius, pararius.com, werd in mei en juni van dit jaar vaker bezocht dan ooit en het aantal informatie- en bezichtigingsaanvragen is ten opzichte van vorig jaar bijna verdubbeld. Nog niet eerder werden er zoveel aanvragen verstuurd."

Het is volgens hem nog te vroeg om te zeggen wat de terugkeer van expats betekent voor de huurprijzen. “Dat effect zullen we waarschijnlijk de komende kwartalen gaan zien.”

Alleen Utrecht onttrok zich aan neergaande prijzen

In Rotterdam daalde de gemiddelde huurprijs met 4,6 procent tot 15,58 euro per vierkante meter. Ook in Den Haag en Eindhoven gingen de prijzen omlaag, maar in mindere mate. Van de vijf grootste Nederlandse steden onttrok alleen Utrecht zich aan neergaande prijzen. In de Domstad bleven de prijzen gelijk op 17,81 euro per vierkante meter.

Lang niet in alle regio's worden huurwoningen in de vrije sector goedkoper. Zo stegen ze in de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel, Utrecht en Flevoland wel. In die laatste provincie zijn Almere en Lelystad opvallende stijgers, met prijsstijgingen van respectievelijk 7,9 en 12,5 procent. Volgens Pararius zijn gemeenten net buiten de grote steden in de Randstad populair bij huurders die niet de hoofdprijs willen betalen voor hun woning.

LEES OOK: Het verhuren van een huis loont meer dan een baan: ‘Erg interessant om te investeren in vastgoed’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau