Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Grootste stijging huizenprijzen sinds 1995: ‘gekte alom’ op de woningmarkt

Redactie

De gekte op de huizenmarkt is nog lang niet ten einde. De huizenprijzen lagen in het tweede kwartaal van het jaar bijna een vijfde hoger dan in het tweede kwartaal van 2020, zo blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. Het is de grootste stijging sinds de vereniging de huizenprijzen bijhoudt (sinds 1995).

De gemiddelde bestaande woning was in het tweede kwartaal 410.000 euro waard. De gemiddelde nieuwbouwwoning kostte 450.000 euro. Ook de maandelijkse cijfers van het CBS over de huizenmarkt laten de afgelopen maanden recordstijgingen zien.

Woningtekort

De sterke stijging is het gevolg van een kleiner woningaanbod. Halverwege mei stonden er 15.500 woningen te koop, meer dan de helft minder dan een jaar eerder. Daardoor werden er ook 12 procent minder bestaande koopwoningen verkocht dan een jaar eerder en wordt er opnieuw vaker meer geboden dan de vraagprijs. Op driekwart van de woningen werd afgelopen periode overboden. In de eerste drie maanden van dit jaar gebeurde dat nog bij twee op de drie woningen.

Als een woning op de markt komt, staat die nu gemiddeld 24 dagen te koop. Dat is de kortste periode die de NVM ooit heeft gemeten. NVM-voorzitter Onno Hoes signaleert dan ook dat het "gekte alom" is op de woningmarkt en dat veel mensen daardoor teleurgesteld achterblijven. Hij roept lokale en provinciale overheden en de rijksoverheid opnieuw op "om de regie op de vastgoedmarkt te pakken en niet meer los te laten. Dan groeien we hopelijk de komende jaren weer door naar een stabiele markt".

Frustratie

De NVM is ook verbolgen over de recente kritiek op makelaars, onder meer van Vereniging Eigen Huis. Die stelde een meldpunt voor misstanden open en verwijt de makelaarsvereniging dat mensen misgrijpen. Voorzitter van de NVM vakgroep Wonen Lana Gerssen zegt dat voor iedere verkochte woning "een veelvoud van teleurgestelde en gefrustreerde bieders" achterblijft. "Die frustratie richt zich dan al gauw op de makelaar." Ook Hoes denkt dat als de gekte over is "makelaars de erkenning krijgen die bij hun vakmanschap past".

Rabobank-econoom Nic Vrieselaar legde eerder in Goedemorgen Nederland uit hoe het kan dat huizenkopers zo veel tegen elkaar op bieden:


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau