main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 22 april 2021 — 10:49

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

De huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Rabobank-econoom Nic Vrieselaar legt in Goedemorgen Nederland uit hoe het kan dat huizenkopers zo veel tegen elkaar op kunnen bieden.

Allereerst zorgt de lage rente ervoor dat de prijzen flink worden opgedreven, zegt Vrieselaar. “Doordat de hypotheekrente daalt, heb je als huizenkoper twee keuzes. Je koopt hetzelfde huis voor hetzelfde bedrag en dan heb je lagere maandlasten. Of je kiest voor dezelfde maandlasten en je leent wat meer. In de huidige huizenmarkt, waarin je vaak tegen elkaar moet opbieden, is het verleidelijk om voor hetzelfde maandbedrag meer te lenen, zodat je net wat meer kunt bieden om er tussen te komen.”

Prijsindex bestaande koopwoningen (CBS)

Huizenkopers kunnen ook meer bieden doordat de regels voor het krijgen van het hypotheek versoepeld zijn. “Het demissionair kabinet heeft de laatste jaren de leennormen versoepeld. Dat betekent dat je als huizenkoper meer kunt lenen, en dus ook meer kunt bieden.”

Geen overdrachtsbelasting

Daar is de laatste maanden nog bijgekomen dat starters geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen. “Per 1 januari is die voor huizenkopers onder de 35 jaar afgeschaft. Dat scheelt op een gemiddelde huizenprijs van 370.000 dik 7000 euro. Stel dat je daarvoor had gespaard, dan hoef je dat niet meer uit te geven aan de overdrachtsbelasting, maar kun je dat nu gebruiken om over te bieden.”

Zo heeft het afschaffen van de overdrachtsbelasting een averechts effect. “Het is ook een gekke maatregel”, zegt Vrieselaar. “Hij kwam ook als een verrassing. Het klinkt als een sympathiek idee. De overdrachtsbelasting voor starters omlaag, en voor beleggers omhoog. Maar de belangrijkste concurrent voor een jonge huizenkoper is een andere jonge huizenkoper. Als je die alle twee meer geld geeft, drijft dat de huizenprijzen verder op.”

Prijsontwikkeling bestaande woningen (CBS)

Rol van makelaars

Doordat er weinig aanbod lijkt te zijn, wordt de prijs nog verder opgedreven. “Er is weinig gebouwd de laatste twintig jaar”, zegt Vrieselaar. “Maar wat je ook ziet is dat huizen heel kort te koop staan. Mensen die graag willen verhuizen, wachten met hun huis te koop zetten totdat ze zelf een nieuw huis gevonden hebben. Daardoor lijkt het aanbod lager. Het lijkt op elk moment alsof er weinig huizen te koop staan.”

In die overspannen huizenmarkt voeren makelaars de druk nog eens op. “Je ziet dat makelaars potentiële kopers flink achter de broek aan zitten. Op huizensites zoals Funda en Huizenzoeker zie je niet zozeer een vraagprijs, maar een bieden-vanaf-prijs. Dat voedt nog meer het gevoel van FOMO (fear of missing out, red.), de angst om de boot te missen. Dat leidt ertoe dat mensen nog meer over elkaar heen buitelen om te overbieden.”

LEES OOK: Vastgoedadviseur pleit voor equivalent OMT om wooncrisis op te lossen

Door: Tom Janssen

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

De komende jaren komt er veel geld vrij door erfenissen en schenkingen. Stand van Nederland: Generatie Next zoomt in op ouderwetse filantropie en op de nieuwe generatie. Millennials willen ook geven, maar willen er ook iets voor terug.

Donderdag 22.10
RIVM: 1400 nieuwe coronagevallen erbij

Het gemiddelde aantal nieuwe coronagevallen is maandag heel licht gestegen, na zestien achtereenvolgende dagen waarop het gemiddelde daalde. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)…

Lees meer

COA: opvanglocaties voor asielzoekers overvol

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is met spoed op zoek naar extra opvangplekken. Alle opvanglocaties zouden vol zitten, zo schrijft De Telegraaf. Het COA…

Lees meer

Coronatoegangsbewijs wordt over vijf weken geëvalueerd

Over vijf weken gaat het kabinet het coronatoegangsbewijs evalueren en beslist dan of het bewijs moet blijven of niet. De effecten van het bewijs zijn…

Lees meer

Afgelopen weekend drie keer zoveel coronatesten afgenomen

Vanaf 25 september is de coronapas ingegaan en dat betekent dat iedereen een QR-code moet laten zien onder meer aan de deur van een horecagelegenheid….

Lees meer

Rutte wilde beslist geen zichtbare beveiliging

Rutte wilde absoluut geen zichtbare beveiliging, dat schrijft het AD. Er zouden spotters in de buurt van de demissionair premier zijn gesignaleerd die op hun…

Lees meer

Olie- en benzineprijzen stijgen nog verder

De gekte aan de pomp is nog lang niet voorbij. De prijs van Brentolie is maandag met nog eens 1,3% gestegen en gaat richting $80…

Lees meer

Mona Keijzer verlaat landelijke politiek

Mona Keijzer heeft aangekondigd haar zetel op te geven en daarmee stapt ze uit de landelijke politiek. Afgelopen weekend werd ze ontslagen door demissionair premier…

Lees meer

D66 heft blokkade tegen ChristenUnie op

D66 heft haar blokkade tegen een kabinet met de ChristenUnie op. Dat zei partijleider Sigrid Kaag zondag tijdens een ontmoeting met partijleden in Amsterdam. De…

Lees meer

Vrouw onder ‘verdachte omstandigheden’ overleden, man aangehouden

Een 51-jarige vrouw is zaterdag onder ‘verdachte omstandigheden’ overleden in een woning aan de Swingstraat in Almere, meldt de politie. Er is een man aangehouden….

Lees meer

RIVM: aantal nieuwe positieve coronatests stabiel

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 1624 positieve coronatests vastgesteld, iets meer dan het recent bijgestelde aantal (1614)…

Lees meer