main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 juni 2021 — 10:32

Kamer om de tafel met journalisten over persvrijheid: ‘We doen al veel, maar kennelijk niet genoeg’

De Tweede Kamer gaat donderdag om de tafel met journalisten en cartoonisten om een beter inzicht te krijgen in de bedreiging van de persvrijheid in Nederland. “We willen een keer niet alleen over journalisten praten, maar ook met”, zegt VVD-Kamerlid Pim van Strien in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

En dat is hoognodig, vindt de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). “Wat je wil is dat de dingen die maatschappelijk spelen, of dat nu corona is, de boeren, of een probleemwijk, dat journalisten daarheen gaan, vragen stellen en naar beide kanten toe kritisch zijn”, zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ. “Als je dat niet meer kan zijn omdat je bang bent voor je eigen lijf en leden, heb je een maatschappelijk probleem.”

En daar moet de politiek ook iets mee, zegt Bruning. Volgens hem is het signaal dat politici als Wilders en Baudet afgeven “ontzettend slecht en negatief”. “Ik geloof er absoluut in dat de politiek daar een voorbeeldfunctie in heeft. Die moeten niet alleen maar zeggen dat persvrijheid belangrijk is, maar die moeten ook uitstralen dat de journalistiek de ruimte heeft en niet afgekapt wordt als journalisten toevallig kritisch zijn op een politieke partij.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Persvrijheidsindex

Nederland zakte dit jaar voor het derde jaar op rij een plekje op de jaarlijkse internationale persvrijheidsindex van Reporters sans Frontières (Journalisten zonder grenzen). Hiermee is Nederland nu terecht gekomen op de zesde plek.

Sinds 2020 is er een stijging te zien in het aantal meldingen over bedreigingen door journalisten. In 2020 had 29 procent van de journalisten hier maandelijks mee te maken, tegenover 18 procent in 2017. En niet enkel de frequentie, ook de ernst van de bedreigingen neemt volgens PersVeilig toe.

Van Strien onderschrijft dat de politiek een verantwoordelijkheid heeft in de toon van het debat. “We hebben al heel veel gedaan, sinds 2017 zijn we al bezig”, zegt hij. “We hebben een fonds opgericht voor freelancers en zijn bezig met een wet om te kijken of we de straffen zwaarder kunnen laten zijn als je een journalist aanpakt. Dus we doen al veel, maar het is kennelijk niet genoeg.”

‘Ze zijn gewoon cruciaal voor het functioneren van onze samenleving’

Journalisten kregen in het afgelopen jaar onder meer te maken met intimiderende stickers op de voordeur en handgranaten voor de voordeur. In Lunteren werd de auto van een persfotograaf en zijn vriendin met een shovel van de weg geduwd, en ook in Krimpen aan den IJssel en Urk werden journalisten belaagd. De NOS verwijderde vorig jaar logo’s van de satellietwagens vanwege aanhoudende bedreigingen.

“Het is gek dat we tegenwoordig bijna moeten uitleggen waarom journalisten belangrijk zijn. Ook voor ons als politiek, want ze houden ons scherp en kritisch”, zegt Van Strien. “Als burger heb je ze nodig om goed geïnformeerd te zijn zodat je goede keuzes kunt maken. Ze zijn gewoon cruciaal voor het functioneren van onze samenleving.”

Schrijver Lale Gül, ook te gast in Goedemorgen Nederland, noemt het “belachelijk” dat mensen zo gemakkelijk online bedreigd kunnen worden zonder daar consequenties van te ondervinden, terwijl het leven van het slachtoffer op zijn kop staat. Ze is zelf geen journalist, maar weet als geen ander hoe het voelt om geïntimideerd en bedreigd te worden. “Je hele functioneren wordt daardoor belet, omdat je denkt dat je er alleen voor staat”, vertelt ze. “Je hebt geen beveiliging en de politie heeft niet de mankracht om iets te doen voor iedereen die een bedreiging online krijgt. Dus je hebt heel vaak het idee: is dit het wel waard? Ga ik over mijn schouder blijven kijken, alleen maar om mijn mening te geven?”

Doxen

Van Strien geeft aan dat zijn partij het gemak waarmee deze online bedreigingen geuit kunnen worden ook wil aanpakken. “Je kunt online bijvoorbeeld ook de gegevens van een journalist delen. Dat heet doxen”, legt hij uit. “We zijn bezig met een wetsvoorstel om dat ook strafbaar te stellen.” Daardoor zou de politie daar meer mankracht op kunnen zetten en kunnen mensen die deze adressen delen opgespoord worden.

LEES OOK: Journalist steeds vaker slachtoffer van geweld: ‘Alsof mensen het normaal zijn gaan vinden’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

Waarom rijden mensen door na een verkeersongeval?

Hoe komt het dat mensen doorrijden na een verkeersongeval en zich niet bekommeren om het lot van het slachtoffer?

Doorrijden na een ongeluk is strafbaar, maar het gebeurt vaak: elk uur rijden 8 mensen door na een ongeval. Helaas zijn de gevolgen soms desastreus.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met advocaat Rick van Leusden die gespecialiseerd is in verkeersstrafrecht en Kirsten van der Zeeuw, zij verloor haar 12-jarige zoontje Nino bij een dramatisch verkeersongeval in Leiden. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en achtergronden.

Vanavond, 19 uur
Een woning vinden is voor gescheiden millennials een drama: ‘Mensen slapen stiekem op kantoor’

Van scheiden komt lijden. Helemaal als het gaat om woonruimte. Niet zo gek dat steeds meer stellen bij elkaar blijven, simpelweg om een dak boven…

Lees meer

Doorrijders veroorzaken 20 miljoen euro letselschade: recordaantal mensen gewond  

Een recordaantal mensen is gewond geraakt door een aanrijding met een doorrijder. Het Waarborgfonds Motorverkeer heeft in 2023 maar liefst 1220 meldingen van letselschade binnen…

Lees meer

COA gaat actief inzetten op hotels

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu…

Lees meer

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in: ‘Onhandige nerd’

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Acuut tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long…

Lees meer

Rotterdam struikelt over het grote aantal zwerfhelmen

Een rode, gele of eentje waarvan alleen nog het logo zichtbaar is. Rotterdam kent veel deelscooters en dus ook veel helmen, maar met die laatste…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer