main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 maart 2021 — 09:05

Man (35) uit Urk aangehouden voor inrijden op journalist PowNed

Een 35-jarige man uit Urk is zondagavond aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht bewust PowNed-verslaggever Mark Baanders te hebben aangereden. Die aanrijding vond zondag plaats bij de Sionkerk in Urk.

Het kerkbestuur van de Sionkerk gaf vorige week aan dat ze zich niet langer aan de coronamaatregelen gingen houden. Alle leden zijn weer welkom, en ze hoeven zich niet meer aan de anderhalve meter-maatregel te houden. Toen de kerk zondag weer open ging kwamen hier naast zo’n honderd kerkgangers veel journalisten op af. Veel kerkgangers konden dat echter niet waarderen. De verslaggever die werd aangereden, werd ook door twee jongeren geschopt en geslagen. Die twee jongeren zijn nog niet aangehouden.

De politie ging zondag al wel met de verdachte in gesprek, maar hij werd niet meteen aangehouden. De politie wilde de rust bewaren, aldus een woordvoerder tegenover persbureau ANP. PowNed deed aangifte van de aanrijding.

Kritiek op optreden politie

Er klonk veel kritiek over het optreden van de politie. Zo lijkt het alsof een van de agenten “ga weg” tegen verslaggever Beenders zegt, in plaats van tegen de mannen die hem belagen. Ook wordt niemand ter plekke opgepakt. PowNed-directeur Dominique Weesie zei zondagavond in de talkshow Humberto dat hij het onbegrijpelijk vindt dat de mannen gewoon weg konden lopen. “Er wordt hier een verslaggever van mij mishandeld. Andere collega’s werden geïntimideerd”, zei hij. “Hoe ver kan je gaan met geweld tegen verslaggevers voordat de politie ingrijpt?”

Tekst gaat verder onder de tweet.

“In deze specifieke situaties is niet direct ingegrepen, maar ervoor gekozen om de rust ter plaatse zo snel mogelijk te herstellen”, lieten de gemeente Urk, de politie en het OM zondag in een gezamenlijke verklaring weten.

‘Je zorgt dat je die gast opspoort, ophaalt en dat hij voor een rechter verschijnt’

VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz benadrukt dat we niet precies weten wat de toestand was in Urk en hoe veel mensen er nog om die enkele politie agent heen stonden. “Als hij op dat moment denkt: ik ga dit nu proberen te deëscaleren, want ik kan niet in mijn eentje ingrijpen, dan zou dat zou een afweging kunnen zijn”, zegt ze in Goedemorgen Nederland. “Ik was daar niet bij, en dat is een afweging die de politie zelf moet maken.”

Maar in de uren die volgden handelde de politie niet snel genoeg, vindt zij. “Het kenteken was duidelijk in beeld. Je zorgt dat je die gast opspoort, ophaalt en dat hij voor een rechter verschijnt”, zegt Yesilgöz. “Ik ben blij dat dit inmiddels gebeurd is, maar dat ongemak had ik gisteren ook heel erg.”

Ook politiek commentator Wouter de Winther hoopt dat de politie het niet enkel houdt bij enkel ‘deëscaleren’. “Misschien moeten ze juist wat steviger erin”, zegt hij.

Volgens VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz kan er niet hard genoeg opgetreden worden tegen mensen die journalisten belagen. Ze beklemtoont dan ook dat haar partij heeft voorgesteld om te voorkomen dat dit soort mensen “weg kunnen komen” met een taakstraf. Vooralsnog krijgt de VVD geen meerderheid voor dit voorstel in de Kamer.

Krimpen aan den IJssel

Ook in Krimpen aan den IJssel kreeg een verslaggever van RTV Rijnmond zondagochtend klappen toen hij bij de Mieraskerk stond. Die opende ook de deuren voor enkele honderden gelovigen. Een 43-jarige man uit Krimpen aan den IJssel is aangehouden. Hij is weer vrijgelaten en moet zich op een later moment verantwoorden bij de officier van justitie.

LEES OOK: ‘Belagen van journalisten, politici en politie heeft niets met demonstreren te maken’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vrouw uit Middelburg zakt tot haar nek in zinkgat

Een vrouw is tot haar nek weggezakt in een zinkgat. Haar echtgenoot en buurman moesten haar nek vasthouden zodat ze kon blijven ademen. Het voorval…

Lees meer

WODC: Veel meer mensen in Nederland slachtoffer van mensenhandel dan wordt gemeld

Het kennisinstituut voor het ministerie van Justitie en Veiligheid, WODC, zegt dat er drie tot vier keer zoveel meer mensenhandel plaatsvindt in Nederland dan dat…

Lees meer

Pfizer en Moderna werken aan nieuw vaccin tegen omikron-variant

De zorgen over de nieuwe coronavariant ‘omikron’ zijn dusdanig groot dat zowel Pfizer als Moderna al een nieuw vaccin aan het ontwikkelen zijn. Pfizer heeft…

Lees meer

Aantal positieve coronatest lijkt met 21.552 nieuwe gevallen niet verder te stijgen

Het aantal positieve coronatests lijkt voorlopig een plafond te hebben bereikt. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 21.552 nieuwe gevallen geregistreerd. Het is de veertiende dag…

Lees meer

Veel Nederlanders onderschatten uitgaven en overschatten inkomsten

Uit nieuw onderzoek blijkt dat zeker de helft van de Nederlandse huishoudens financieel kwetsbaar is. Dit betekent dat bij enige tegenslag zij hun rekeningen en…

Lees meer

De Jonge meldt veertiende persoon die in Nederland besmet is met omikron-variant

Van een veertiende persoon is vast komen te staan dat die besmet is met de nieuwe omikron-variant van het coronavirus. Het gaat ook hier om…

Lees meer

Grootste groei coronapatiënten in ziekenhuizen sinds begin januari

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag met 130 toegenomen tot 2772. Dat is de grootste toename sinds 4 januari, aldus cijfers van…

Lees meer

Coronazelftesten in veel winkels en online uitverkocht: ‘Deze week worden de winkelvoorraden weer aangevuld’

De zelftesten voor het coronavirus zijn in veel winkels en online uitverkocht. Dat meldt koepelorganisatie Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Mensen die een zelftest willen kopen…

Lees meer