main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 maart 2021 — 11:06

Journalist steeds vaker slachtoffer van geweld: ‘Alsof mensen het normaal zijn gaan vinden’

Journalisten zijn steeds vaker slachtoffer van intimidatie en geweld. Bij het meldpunt PersVeilig zijn in de afgelopen drie maanden van dit jaar al meer dan vijftig meldingen binnen gekomen. Het gaat hier niet meer om losstaande incidenten, zegt VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz. “Het is alsof een groep mensen het heel erg normaal is gaan vinden dat je journalisten kunt belagen”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het is dan ook aan Den Haag de taak om ervoor te zorgen dat ze “alles op alles zetten” om dit te voorkomen en die belagers hard aan te pakken, zegt Yesilgöz. “Maar ook aan onze samenleving om te zeggen: wij gaan voor die journalisten staan.”

De VVD’er merkt uit persoonlijke gesprekken dat veel journalisten zich zorgen maken om hun veiligheid. “We hebben natuurlijk ook gehoord dat de NOS gezegd heeft dat ze niet overal meer herkenbaar naartoe gaan”, zegt ze. “Vrijheid van pers is een van de fundamenten van onze rechtstaat, en je blijft met je poten van journalisten af. Dat is wat wij met elkaar moeten zeggen, en we moeten in Den Haag zorgen dat we dat goed regelen.”

LEES OOK: NOS haalt logo’s van satellietwagens wegens aanhoudende bedreigingen

‘Indirecte bedreiging van democratie’

In Urk en Krimpen aan de IJssel was het zondag opnieuw raak. Een PowNed-verslaggever werd in Urk bij de Sionkerk getrapt en vermoedelijk opzettelijk aangereden. Ook een verslaggever van Rijnmond kreeg bij de Mieraskerk een trap en een klap te verduren een kerkganger. De journalisten waren aanwezig bij de kerken omdat deze hadden aangekondigd vanaf zondag weer meer mensen toe te laten en de coronaregels niet langer volledig in acht te nemen.

LEES OOK: Man (35) uit Urk aangehouden voor inrijden op journalist PowNed

“Wij gaan nog vaker beveiliging meesturen met onze verslaggevers. Mensen die onze verslaggevers en redacteuren kunnen beschermen”, vertelt hoofdredacteur van Rijnmond Alex Beishuizen in reactie op deze gebeurtenis. Volgens Beishuizen is het belangrijk dat er een signaal wordt gegeven vanuit Den Haag dat dit echt niet kan en dat er stevig tegenop getreden moet worden. “We leven in een democratie, en daarin is het belangrijk dat mensen weten wat er speelt in hun gebied, en dat ze gebaseerd daarop keuzes moeten maken”, zegt hij. “En dat betekent ook dat journalisten vrijuit hun werk moeten kunnen doen. Als ze daarin gehinderd worden is dat indirect een bedreiging van de democratie.”

‘Het is alsof je zegt: heb je naasten lief, maar sla wel je buurman’

De fractievoorzitter van de SGP/ChristenUnie in de Zuid-Hollandse gemeente Nieuwkoop, Elias van Belzen, reageerde in een tweet als reactie op de beelden van de belaagde verslaggever van Rijnmond: “Blijf daar dan ook weg, sensatiezoeker.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

“Van God los”, noemt Yesilgöz deze reactie. “Dan heb je het niet begrepen.” Journalisten moeten overal vrij en veilig hun werk kunnen doen, beklemtoont ze. “Op het moment dat journalisten denken: ik ga daar verhaal halen, ik wil weten wat daar op zondagochtend gebeurt in een kerk, heeft een journalist daar alle recht op”, vervolgt ze. “En dan hoor je je te gedragen. Je hoeft geen commentaar te geven, je kunt gewoon doorlopen en niemand dwingt je om een verhaal te geven. Maar journalisten belagen, fysiek aanvallen, dan heb je het niet begrepen. Het is alsof je zegt: heb je naasten lief, maar sla wel je buurman.”

Volgens mediadeskundige Mark Koster ging Rijnmond juist “ontzettend netjes” met de situatie om. “Mensen die niet in beeld wilden werden geblurd, en de verslaggever had zo’n hengel waardoor hij op afstand bleef”, zegt hij. “Dus dit is geen sensatie zoeken, deze jongen kwam gewoon verhaal halen. Dat er zo onredelijk op gereageerd wordt is schandalig. Er was helemaal geen sensatie, zij zijn de sensatiemakers.”

‘Vrijheden staan onder druk’

Journalisten zijn niet de enige die hiermee te maken krijgen. Mensen lijken sneller over te gaan op intimidatie en geweld. Zo worden politieagenten belaagd tijdens coronademonstraties en worden andersdenkenden zoals schrijfster Lale Gül en RTL-columnist Yesim Candan bedreigd. Ook Vizier Op Links begon de afgelopen weken met een intimiderende stickeractie bij mensen thuis.

“Ik weet niet of dat wetenschappelijk zo is, maar ik zie dat wel om mij heen”, zegt Yesilgöz over de klaarblijkelijke toename. “Ik zie al deze signalen, en onze vrijheden staan daarmee wel onder druk. Het wordt namelijk wel steeds lastiger om te zeggen: ik blijf hoe dan ook mijn punt overbrengen. We hoorden gisteren Lale Gül zeggen dat ze voorlopig niet meer over de islam gaat schrijven.”

LEES OOK: Lale Gül stopt met schrijven over islam na bedreigingen

Wat doet de Kamer?

En wat doet de Kamer? “Als het gaat om de pers is er het een en ander opgetuigd, waarbij je PersVeilig hebt, wat echt gaat over de veiligheid van journalisten in samenwerking met politie”, zegt Yesilgöz. “Ook kan het OM een hogere strafeis neerleggen op het moment dat er een journalist wordt aangevallen.”

De VVD zelf ziet graag een aparte club bij de politie die verantwoordelijk is voor bedreigde journalisten, zo zegt het Kamerlid. “En zorg dat je zwaarder straft. Zorg dat belagers van journalisten ook niet weg kunnen komen met een taakstraf. Dat zijn echt allemaal elementen waar het kabinet onwijze haast mee moet maken.”

LEES OOK: ‘Belagen van journalisten, politici en politie heeft niets met demonstreren te maken’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer