main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 juni 2021 — 12:52

Jongeren lijden vaker aan angststoornis of depressie: ‘Sloten zich op’

De kans dat iemand tussen de 18 en 35 jaar te maken krijgt met een angststoornis of depressie, is de afgelopen vier jaar met twee procent toegenomen (van 7 procent naar 9 procent). Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Gezondheidsmonitor, die het CBS verzamelde samen met de GGD’s en het RIVM.

Huisarts Güven Yildiz ziet de problemen dagelijks. “In de praktijk zegt die twee procent niet veel, maar ik merk dat sinds corona het aantal jongeren met systematische stress, angstklachten of slaapklachten, wel degelijk is toegenomen”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Er moet nog worden onderzocht of de coronacrisis een rol heeft gespeeld in de toename. Yildiz denkt dat dat “hoogstwaarschijnlijk wel” het geval is. “Jongeren zijn erg geraakt, denk aan het sociaal isolement. Op die leeftijd heb je echt nodig om met leeftijdsgenoten interactie te hebben. We hebben anderhalf jaar gehoord ‘blijf zoveel mogelijk thuis’. Jongeren konden vaak niet werken en sloten zich op in hun kamer.”

Ook wijst ze erop dat scholen en sportscholen dicht waren en dat ook een avondje stappen niet kon. “Dat is voor niemand goed, maar zeker niet voor jongeren.” Bij mensen boven de 35 jaar nam het risico op een angststoornis of depressie af.

Wachttijden voor psychische hulp lang

Yildiz ziet ze inmiddels steeds vaker in haar praktijk, jongeren die kampen met hoofdpijn, slaapproblemen, hartkloppingen, somberheid en eenzaamheid. “Als arts probeer je zo’n klacht zo breed mogelijk te bekijken. Wat kan hier mogelijk een oorzaak van zijn? We doen eerst de principal diagnosis, zoals wij dat zeggen. Als die mensen vijf keer geweest zijn, vaak in een maand tijd, gaat er bij mij als huisarts wel een belletje rinkelen. Zit hier misschien iets als een psychosomatische klacht achter? Mensen komen wel met een klacht als hoofdpijn, maar de oorzaak ligt soms in de psyche.”

In sommige gevallen is er psychische hulp nodig, maar de wachttijden zijn lang. “De mogelijkheid moet er wel zijn”, zegt Yildiz. Daarom worden er nu praktijkondersteuners ingezet. “Maar die hebben ook maar acht of negen uur op een dag. Je ziet dat de agenda’s propvol zitten voor de komende twee of drie weken. Dat geeft voor ons als huisartsen wel de indicatie dat het inderdaad met de psyche van mensen niet goed gesteld is.”

‘Kunnen pas over twee jaar impact zien’

De coronamaatregelen worden in rap tempo afgeschaald en het oude normaal is steeds meer het nieuwe normaal, maar volgens Yildiz verdwijnen de problemen daarmee niet als sneeuw voor de zon. “De toekomst zal uitwijzen wat de impact zal zijn, dat kunnen we pas over twee jaar zeggen.” Maar “problemen zijn niet zomaar verholpen met therapie”, waarschuwt ze.

LEES OOK: Zorgen over deltavariant en zomer vol overlast: ‘Gun die jongeren nu ook wat rust’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer