main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 juni 2021 — 11:08

Zorgen over deltavariant en zomer vol overlast: ‘Gun die jongeren nu ook wat rust’

Jongeren kregen het deze coronacrisis flink te verduren. Ze liepen stageachterstanden op, verloren hun bijbaan en velen voelden zich eenzaam. Wethouder Welzijn en Jeugd in Barendrecht Reshma Roopram beklemtoont dat er vanaf nu concrete maatregelen nodig zijn om jongeren te helpen om weer op weg te komen. “Dat vereist flexibilisering van wet en regelgeving”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Nu iedereen deze zomer dankzij vaccins en tests meer vrijheid kan genieten, vrezen experts dat jongeren de besmettelijke deltavariant van het virus mee terugnemen van hun vakantie in het buitenland. Ook wordt gevreesd voor een ‘zomer vol overlast’. Zo uitte voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls vorige week zijn zorgen over de “naweeën van de lockdown”.

Dat is een terechte zorg, zegt Roopram. “Het is heel lastig om te handhaven, maar tegelijkertijd moeten we ook gaan nadenken over eventuele restricties als er een nieuwe golf komt. Wat betekent dat voor de jeugd, en hoe kunnen we dat werkbaar houden?”

‘Denk met jongeren mee’

De wethouder benadrukt dat jongeren de afgelopen maanden alleen maar beperkingen gekend hebben. “We hebben enkel gekeken naar wat er nodig was om het coronavirus in te dammen, en terecht. Maar biedt ze dan ook perspectief, en denk met jongeren mee.” Over het algemeen hebben jongeren zich goed aan de maatregelen gehouden, zegt Roopram. “Gun die jongeren nu ook wat rust, want ze hebben best wat voor hun kiezen gehad.”

Roopram wil er dan ook alles aan doen om scholen open te houden, ook als er een nieuwe golf komt. “Ik heb gezien dat het alle jongeren geraakt heeft in hun toekomstbeeld. Veel jongeren zijn ernstig depressief geraakt en hebben geen perspectief”, zegt ze. “Thuisonderwijs is niet te vergelijken met onderwijs op school, dus ze hebben in principe wel een jaar verloren. Ook is de tweedeling versterkt: rijk en arm is nog meer voelbaar, omdat mensen met een dikke portemonnee wel huiswerkbegeleiding konden betalen en anderen niet.”

‘Concrete maatregelen nodig’

Om deze jongeren kansen te bieden op een mooie toekomst pompt het kabinet de komende jaren eenmalig 8,5 miljard euro in het onderwijs om corona-achterstanden in te halen. “Maar er zijn ook concrete maatregelen nodig”, zegt Roopram. “Dan gaat het bijvoorbeeld over hoe  jongeren om moeten gaan met studieschuld. Als je kijkt naar starters, wordt bijvoorbeeld de restschuld niet meegenomen bij een hypotheek, maar een oorspronkelijke schuld wel. Dus als je een studieschuld van 30.000 euro hebt wordt daar van uit gegaan, terwijl je misschien nog maar 15.000 euro moet betalen.”

Door de formatie krijgen dit soort problemen in Den Haag echter moeilijk voet aan de grond, zegt de wethouder. “Als ik die argumenten gebruik over concrete voorbeelden die ik van jongeren zelf gehoord heb, zoals over de kostendelersnorm of huurtoeslagen, wordt dat vaak geschermd met dat er gewacht moet worden wat er uit de formatie komt”, zegt ze. “Daarom vind ik het ook jammer dat het zo lang duurt.”

LEES OOK: Jongeren slaags op stranden van Zandvoort en Noordwijk: ‘Dat helpt niet’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

De Vuelta, een van de drie grote wielerrondes, gaat vrijdag van start in Utrecht. Wat betekent dit voor de stad? Boeren hebben aangekondigd te gaan demonstreren tijdens het wielerevenement, maar daar zijn de ronde-organisatie en de burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed op voorbereid. Zij vertelt er meer over bij Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur
Regen van woensdag bracht weinig verlichting

De regen die woensdag viel, heeft weinig veranderd aan de droogte in ons land, meldt Weeronline. De buien zorgden alleen regionaal voor verlichting. Op grote…

Lees meer

Besmettingen apenpokken lopen langzaam op, ruim 8000 prikken gezet

In de afgelopen week hebben 2840 mensen zich laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Dat is iets minder dan de week ervoor, toen 3465 mensen zo’n…

Lees meer

Nederlander (35) in Spanje opgepakt wegens vervaardigen illegale explosieven

Een 35-jarige Nederlander is in Spanje gearresteerd omdat hij illegaal explosieven vervaardigde in een werkplaats op zijn boerderij in Campos del Rio, in de zuidoostelijke…

Lees meer

Gemeente Amsterdam schreef per minuut parkeerboete uit: staatskas flink gespekt

Handhavers van de gemeente Amsterdam schreven vorig jaar in totaal 525.969 parkeerboetes uit. Dat komt neer op één boete per minuut, ondanks het feit dat…

Lees meer

Rutte: dalende koopkracht Nederlanders serieus probleem

Premier Mark Rutte vindt de dalende koopkracht van Nederlanders een heel serieus probleem waar een oplossing voor gevonden moet worden. Dat zei hij donderdag na…

Lees meer

Cel- en werkstraf voor man die blokkade A18 initieerde tijdens boerenprotesten

Een 40-jarige man uit de gemeente Oost Gelre heeft donderdag 60 dagen cel, waarvan 56 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen…

Lees meer

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed voorbereid op boerenprotesten tijdens Vuelta: ‘Alles gaat in goed overleg’

De Vuelta gaat vrijdag met een tijdrit door hartje Utrecht van start. Met de aanvang van de Vuelta is Utrecht de eerste stad die de…

Lees meer

Nederland levert van cybercrime verdachte Rus uit aan VS

Nederland heeft een 29-jarige Rus uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De man, Denis Mihaqlovitsj Doebnikov, wordt ervan verdacht virtueel geld te hebben witgewassen. Hij werd…

Lees meer

Nederlandse arbeidsmarkt in de problemen? Werkloosheid nam in juli verder toe

De werkloosheid is in juli 2022 verder opgelopen tot 353.000, dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. De afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in