main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 juni 2021 — 14:22

Vijf jaar na referendum: ‘In verschillende sectoren zie je dat de brexit tot problemen leidt’

Vijf jaar geleden koos een nipte meerderheid voor de brexit. Na jarenlang gesoebat over een nieuwe deal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie werd het vertrek uit de EU dan ook echt een feit. Dat betekent echter niet dat we van al die perikelen af zijn, zegt Rem Korteweg, brexitdeskundige van het instituut Clingendael. “Overal, in verschillende sectoren, zie je dat de brexit tot problemen leidt”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Als we de vergelijking maken tussen de eerste drie maanden van 2018 en de eerste drie maanden van 2020 zien we dat de handel met 23 procent is afgenomen. Dat is flink”, zegt Korteweg. “Als we kijken naar specifieke sectoren zie je dat die schade soms veel groter is dan die 23 procent.”

Export levensmiddelen

Als voorbeeld noemt Korteweg de export van levensmiddelen uit het Verenigd Koninkrijk. “Dan moet je denken aan Schotse zalm, whisky en Britse kaas. Die is in de afgelopen drie maanden met 55 procent gekelderd”, legt de brexitdeskundige uit. “We zien dat de fruitteelt er onder te lijden heeft, omdat er te weinig seizoensarbeid is. Het is veel moeilijker voor Britse en Schotse vissers om hun vis af te zetten op de Europese markt. Bovendien zijn er te weinig truckchauffeurs.”

Journalist Mark Koster, ook te gast in Goedemorgen Nederland, vraagt zich af of de effecten van de coronacrisis niet met deze cijfers zijn verweven. “Dat speelt allemaal langs elkaar, dat kun je niet meten. Dus dit is geen eerlijk getal.”

LEES OOK: Brexit brengt Britten naar Nederland: ‘Drukste maanden die we tot nu toe hebben gehad’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Verkiezingsuitslag bevestigd: PVV grootste in Kamer, D66 loopt 10e zetel op haar na mis

De PVV wordt inderdaad de grootste fractie in de nieuwe Tweede Kamer. De partij van Geert Wilders krijgt 37 zetels. Daarna volgen GroenLinks-PvdA met 25…

Lees meer

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer