Brexit brengt Britten naar Nederland: ‘Drukste maanden die we tot nu toe hebben gehad’
Nu de Britten weer ‘in control’ zijn, kijken Britse bedrijven vaker naar Nederland als oplossing om hun klanten in de Europese Unie goed te blijven bedienen. Dat melden de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en Nederland Distributieland (NDL).
Die oplossing bestaat er onder meer uit door hier een vestiging te openen of door logistieke of fiscale dienstverlening uit te laten voeren door een Nederlands bedrijf. Vorig jaar kozen 397 internationale ondernemingen voor Nederland, waarvan 78 dat deden vanwege de Brexit.
Volgens een woordvoerder van de NFIA zien bedrijven ‘dat het goed is om in Nederland te zitten’. “De transitieperiode van de Brexit is voorbij maar de aanwas neemt toe, dit zijn de drukste maanden die we tot nu toe hebben gehad.” De NFIA is gelieerd aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) en heeft als doel om buitenlandse bedrijven in Nederland te laten investeren of zich daar te vestigen.
Momenteel is de uitvoeringsorganisatie in gesprek met meer dan vijfhonderd bedrijven die een overstap of uitbreiding naar Nederland overwegen. Ongeveer de helft van dat aantal is Brits.
Vooral bedrijven die binnen 24 uur de Europese markt moeten bereiken, zoals groente- en fruitverkopers, zijn geïnteresseerd. “Ze willen zonder extra barrières hun werk doen in Europa. Ze zien dat de brexitdeal daarvoor geen soelaas biedt.”
Vrij verkeer ten einde
De drukte is ook terug te zien bij NDL, dat als doel heeft Nederland te promoten als Europees logistiek knooppunt. Afgelopen kwartaal liepen er vijftig brexitgerelateerde projecten, in januari zijn dat er al dertig, aldus manager Jochem Sanders. “Bedrijven hebben lang de kat uit de boom gekeken, maar nu moeten ze handelen.”
De handelsdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie ten spijt, het vrije verkeer van goederen tussen de twee is voorbij. Britse webshops hebben het moeilijk om hun spullen in de EU te slijten.
Eerder maakte marktonderzoeker Markit al dat de levertijden ongekend hard zijn gestegen vanwege brexit en coronamaatregelen. Voor transporteurs is er veel meer administratieve rompslomp.
Tel daarbij de btw-regels van 27 verschillende landen waar de Britten mee te maken hebben sinds het verlaten van de interne markt en de problemen zijn compleet.
Zo erg, dat ambtenaren van het Britse ministerie van Handel bedrijven adviseert om een vestiging op het Europese vasteland te openen, schrijft The Guardian. Op die manier wordt het voor bedrijven mogelijk om hun waar vrijer aan te bieden.
LEES OOK: Tweede Kamer debatteert over handelsdeal EU-VK: ‘Vrij magere deal’
Door: Thom Edinger
Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.
U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen
WNL Op Zondag
De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
– Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap
Hoe komt het toch dat erotische fictie het best verkochte boekgenre ter wereld is, maar dat een digitaal marktmodel in tijden van luisterboeken en podcasts…
Lees meerVoor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…
Lees meerDe ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…
Lees meerKlimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben vanochtend een toegangsbrug naar een elektriciteitscentrale in Diemen geblokkeerd. Daarmee protesteren ze tegen de mogelijke komst van een biomassacentrale. Eigenaar…
Lees meerExterne onderzoekers hebben geconcludeerd dat het doodschieten van de destijds ontsnapte chimpansees uit DierenPark Amersfoort de enige optie was. De dieren verdoven zou te lange…
Lees meerLijsttrekker van Partij voor de Dieren Esther Ouwehand waarschuwt voor nieuwe pandemieën als gevolg van het niet inperken van de intensieve veehouderij en vernietiging van…
Lees meerHet doel om de komende tien jaar een miljoen woningen uit de grond te stampen, is nu al gedoemd te mislukken. Dat zeggen grote bouwbedrijven…
Lees meerNederland blijkt maandelang miljoenen euro’s te betalen voor testcapaciteit die grotendeels niet wordt benut. Dat meldt De Volkskrant vanochtend. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de…
Lees meerKomend weekend overlegd het kabinet opnieuw in het Catshuis over de coronamaatregelen. Dinsdag staat er een nieuwe persconferentie op de planning en dan gaat het…
Lees meerMet de verkiezingen voor de deur wordt er volop gegoogeld naar de lijsttrekkers. In Goedemorgen Nederland geeft DENK-lijsttrekker Farid Azarkan antwoord op de meest gegoogelde…
Lees meerDENK-lijsttrekker Farid Azarkan wil dat de onderste steen boven komt als het gaat om de toeslagenaffaire. Dit zegt hij naar aanleiding van de nieuwe documenten…
Lees meerBoerenorganisatie LTO Nederland pleit ervoor om “serieus en grondig” te onderzoeken of het mogelijk is landbouwgrond in zee te winnen. In zijn Grondvisie 2021 noemt…
Lees meerIs de Nederlandse samenleving weerbaar genoeg? Die vraag probeert demissionair minister van Justitie en Veiligheid Fred Grapperhaus (CDA) in zijn boek ‘De weerloze samenleving’ te…
Lees meerStudenten met een beperking worden vaak over het hoofd gezien door zowel hun onderwijsinstelling als door werkgevers. Ook door de politiek wordt deze groep nogal…
Lees meerOnder leiding van Farid Azarkan komen er geen intimiderende filmpjes richting collega-Kamerleden meer vanuit DENK. “Daarvan heb ik altijd gezegd dat ik dat niet zo…
Lees meer