main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Stand van Nederland - 27 januari 2021 — 14:45

Brexit brengt Britten naar Nederland: ‘Drukste maanden die we tot nu toe hebben gehad’

Nu de Britten weer ‘in control’ zijn, kijken Britse bedrijven vaker naar Nederland als oplossing om hun klanten in de Europese Unie goed te blijven bedienen. Dat melden de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en Nederland Distributieland (NDL).

Die oplossing bestaat er onder meer uit door hier een vestiging te openen of door logistieke of fiscale dienstverlening uit te laten voeren door een Nederlands bedrijf. Vorig jaar kozen 397 internationale ondernemingen voor Nederland, waarvan 78 dat deden vanwege de Brexit.

Volgens een woordvoerder van de NFIA zien bedrijven ‘dat het goed is om in Nederland te zitten’. “De transitieperiode van de Brexit is voorbij maar de aanwas neemt toe, dit zijn de drukste maanden die we tot nu toe hebben gehad.” De NFIA is gelieerd aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) en heeft als doel om buitenlandse bedrijven in Nederland te laten investeren of zich daar te vestigen.

Momenteel is de uitvoeringsorganisatie in gesprek met meer dan vijfhonderd bedrijven die een overstap of uitbreiding naar Nederland overwegen. Ongeveer de helft van dat aantal is Brits.

Vooral bedrijven die binnen 24 uur de Europese markt moeten bereiken, zoals groente- en fruitverkopers, zijn geïnteresseerd. “Ze willen zonder extra barrières hun werk doen in Europa. Ze zien dat de brexitdeal daarvoor geen soelaas biedt.”

Vrij verkeer ten einde

De drukte is ook terug te zien bij NDL, dat als doel heeft Nederland te promoten als Europees logistiek knooppunt. Afgelopen kwartaal liepen er vijftig brexitgerelateerde projecten, in januari zijn dat er al dertig, aldus manager Jochem Sanders. “Bedrijven hebben lang de kat uit de boom gekeken, maar nu moeten ze handelen.”

De handelsdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie ten spijt, het vrije verkeer van goederen tussen de twee is voorbij. Britse webshops hebben het moeilijk om hun spullen in de EU te slijten.

Eerder maakte marktonderzoeker Markit al dat de levertijden ongekend hard zijn gestegen vanwege brexit en coronamaatregelen. Voor transporteurs is er veel meer administratieve rompslomp.

Tel daarbij de btw-regels van 27 verschillende landen waar de Britten mee te maken hebben sinds het verlaten van de interne markt en de problemen zijn compleet.

Zo erg, dat ambtenaren van het Britse ministerie van Handel bedrijven adviseert om een vestiging op het Europese vasteland te openen, schrijft The Guardian. Op die manier wordt het voor bedrijven mogelijk om hun waar vrijer aan te bieden.

LEES OOK: Tweede Kamer debatteert over handelsdeal EU-VK: ‘Vrij magere deal’

Door: Thom Edinger

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap

Zondagmorgen, 10 uur
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt voor derde dag op rij

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…

Lees meer

Ook dansschool hard getroffen door corona: ‘Vraagt veel om dit draaiende te houden’

De ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug