main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 27 januari 2021 — 14:45

Brexit brengt Britten naar Nederland: ‘Drukste maanden die we tot nu toe hebben gehad’

Nu de Britten weer ‘in control’ zijn, kijken Britse bedrijven vaker naar Nederland als oplossing om hun klanten in de Europese Unie goed te blijven bedienen. Dat melden de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en Nederland Distributieland (NDL).

Die oplossing bestaat er onder meer uit door hier een vestiging te openen of door logistieke of fiscale dienstverlening uit te laten voeren door een Nederlands bedrijf. Vorig jaar kozen 397 internationale ondernemingen voor Nederland, waarvan 78 dat deden vanwege de Brexit.

Volgens een woordvoerder van de NFIA zien bedrijven ‘dat het goed is om in Nederland te zitten’. “De transitieperiode van de Brexit is voorbij maar de aanwas neemt toe, dit zijn de drukste maanden die we tot nu toe hebben gehad.” De NFIA is gelieerd aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) en heeft als doel om buitenlandse bedrijven in Nederland te laten investeren of zich daar te vestigen.

Momenteel is de uitvoeringsorganisatie in gesprek met meer dan vijfhonderd bedrijven die een overstap of uitbreiding naar Nederland overwegen. Ongeveer de helft van dat aantal is Brits.

Vooral bedrijven die binnen 24 uur de Europese markt moeten bereiken, zoals groente- en fruitverkopers, zijn geïnteresseerd. “Ze willen zonder extra barrières hun werk doen in Europa. Ze zien dat de brexitdeal daarvoor geen soelaas biedt.”

Vrij verkeer ten einde

De drukte is ook terug te zien bij NDL, dat als doel heeft Nederland te promoten als Europees logistiek knooppunt. Afgelopen kwartaal liepen er vijftig brexitgerelateerde projecten, in januari zijn dat er al dertig, aldus manager Jochem Sanders. “Bedrijven hebben lang de kat uit de boom gekeken, maar nu moeten ze handelen.”

De handelsdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie ten spijt, het vrije verkeer van goederen tussen de twee is voorbij. Britse webshops hebben het moeilijk om hun spullen in de EU te slijten.

Eerder maakte marktonderzoeker Markit al dat de levertijden ongekend hard zijn gestegen vanwege brexit en coronamaatregelen. Voor transporteurs is er veel meer administratieve rompslomp.

Tel daarbij de btw-regels van 27 verschillende landen waar de Britten mee te maken hebben sinds het verlaten van de interne markt en de problemen zijn compleet.

Zo erg, dat ambtenaren van het Britse ministerie van Handel bedrijven adviseert om een vestiging op het Europese vasteland te openen, schrijft The Guardian. Op die manier wordt het voor bedrijven mogelijk om hun waar vrijer aan te bieden.

LEES OOK: Tweede Kamer debatteert over handelsdeal EU-VK: ‘Vrij magere deal’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine

Komende weken trekt WNL In de Kantine door het land met een speciale zomereditie. Deze zaterdag presenteert Fidan Ekiz live vanuit de Grolsch Veste in Enschede, tijdens de wedstrijd van de Oranjeleeuwinnen tegen Finland, een gesprek met Pieter Omtzigt – Tweede Kamerlid, Twentenaar, vader en voetballiefhebber. Ook te gast: Marinus den Hartogh, mede-oprichter van De Nieuwe Denktank die ‘het debat terug naar het midden’ wil brengen.

Luister zaterdag naar WNL In de Kantine Zomereditie, van 18-19u op NPO Radio 1!
KLM raadt reizigers af maandag met de auto naar Schiphol te komen vanwege boerenprotesten

Reizigers die maandag met een KLM-vlucht vanaf Schiphol vertrekken doen er verstandig aan niet met de auto naar de luchthaven te komen. Dat meldt de…

Lees meer

VNO-NCW-voorzitter: vrije val van Nederlands vestigingsklimaat moet stoppen

Nederland moet oppassen dat het vestigingsklimaat niet in een vrije val komt. Daarvoor waarschuwt Ingrid Thijssen, voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW, in een opiniestuk in NRC….

Lees meer

Johan Remkes gaat bemiddelen tussen boeren en politiek

VVD-coryfee en voormalig commissaris van de Koning in Limburg, Johan Remkes, is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken tussen boeren en de politiek moet leiden. De…

Lees meer

Oekraïne erkent dat Rusland controle heeft over oostelijke stad Lisitsjansk

De strategisch gelegen Oost-Oekraïense stad Lisitsjansk is in Russische handen gevallen, erkennen verschillende Oekraïense militaire bronnen. “In de regio Donetsk concentreren de bezetters zich op…

Lees meer

Nog twee arrestaties om openlijke geweldpleging bij huis minister Van der Wal

De politie heeft nog eens twee mannen aangehouden die worden verdacht van openlijke geweldpleging bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal op dinsdagavond….

Lees meer

Jongeren teisteren COC Limburg, expo Pride Photo beklad: respectloze actie

Het pand van het COC in Maastricht wordt al een tijd geteisterd door jongeren die er binnendringen, gaan schreeuwen, flyers meenemen om die vervolgens op…

Lees meer

Zelenski veroordeelt raketaanval op flatgebouw Odessa, Russen hebben strategisch gelegen stad ‘volledig omsingeld’

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat de Russische raketaanval op een flatgebouw in Odessa geen ongeluk was, maar een doelgerichte aanval. Hij noemde het…

Lees meer

Boeren blokkeren ijsbedrijf van D66-Tweede Kamerlid Romke de Jong en eisen gesprek: ‘Niet op deze manier’

Boeren hebben zaterdagochtend het ijsbedrijf van Tweede Kamerlid Romke de Jong (D66) in het Friese Gorredijk geblokkeerd met trekkers. De gemeente moet beslissen of de…

Lees meer

Oud-minister Arie Pais (VVD) overleden

Oud-minister Arie Pais is op 25 juni overleden, blijkt uit een rouwadvertentie in NRC. Pais was de eerste liberale minister van Onderwijs na de oorlog….

Lees meer

Farmers Defence Force verwacht dat boerenprotesten maandag ‘heel groot’ worden

De boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft “geen idee wat er maandag allemaal gaat gebeuren”, aldus vice-voorzitter Jos Ubels zaterdag. “Maar dat er wat gaat…

Lees meer

Inbouwen van geheime ruimte in vervoersmiddel wordt illegaal

Het wordt illegaal om een geheime ruimte in een auto of vrachtwagen in te bouwen. Die kunnen namelijk dienen als opslag of vervoer van wapens…

Lees meer

Zes mensen zwaargewond na frontale botsing vlakbij Meppel, waaronder vijf kinderen

Vijf van de zes mensen die zwaargewond zijn geraakt door een frontale botsing bij Meppel, zijn kleine kinderen. Hoe oud ze precies zijn, is onduidelijk. Door…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in