main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 juni 2021 — 10:33

Rutte en Kaag schrijven samen eerste aanzet regeerakkoord: ‘Niet heel gebruikelijk’

Om de vastzittende formatie op gang te brengen moeten VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag een eerste aanzet gaan schrijven van een regeerakkoord. Andere partijen kunnen dan op basis daarvan besluiten of ze aansluiten. Dat maakt informateur Mariëtte Hamer naar alle waarschijnlijkheid vandaag bekend, zo meldden ingewijden maandagavond aan verschillende kranten. “Dat is niet zo heel gebruikelijk”, zegt parlementair journalist voor Elsevier Weekblad Carla Joosten.

VVD en CDA willen nog altijd niet met PvdA en GroenLinks samen regeren, en die twee linkse partijen laten elkaar niet los. Ook de variant waar de VVD, D66, CDA, GroenLinks, PvdA en CU met elkaar om tafel moeten gaan zitten, om vervolgens na de onderhandelingen de conclusie te trekken welke partijen uiteindelijk een regeerakkoord zouden sluiten, leek geen optie.

De doorbraak waar Hamer op hoopte bleef daarmee ook na het weekend uit. “We hebben het hele weekend gebeld, nagedacht en gedaan, maar onze positie is niet veranderd”, zei Rutte na zijn gesprek met de informateur.

“Ik verwacht dat ze nog heel veel tijd nodig hebben”, zegt Joosten. “Ze moeten aan elkaar blijven wennen en vertrouwen winnen. Jammer genoeg is het niet gelukt om het snel te doen, dat was in de crisis toch wel beter geweest. Maar het ziet er gewoon niet goed uit. Er is nog heel weinig duidelijk van welke partijen iets willen. Het gaat een lange zomer worden met heel veel rust in Den Haag, vrees ik”, vervolgt de parlementair journalist. “Die impasse is zeer hardnekkig.”

‘Het moet allemaal in hele kleine stapjes’

Het schrijven van een ‘proeve’ door Rutte én Kaag lijkt nu de beste oplossing. De laatste keer dat zoiets soortgelijks gebeurde was in 1994, zegt Joosten. “Toen werd toenmalig PvdA-leider Kok aan een proeve gezet.” De onderhandelingen tussen PvdA, VVD en D66 liepen toentertijd stuk op de bezuinigingen op de sociale zekerheid. Kok kreeg de opdracht om een ‘proeve van een regeerakkoord’ te schrijven, waarmee hij de vastgelopen formatie uiteindelijk uit het slop trok.

“Ik geloof dat het nu geen proeve mag heten, want dat klinkt al een beetje te definitief”, zegt Joosten. “Het moet allemaal in hele kleine stapjes, en misschien dat het nu gewoon een ‘schets’ wordt genoemd.”

Naar verwachting krijgen Rutte en Kaag tot aan het begin van het zomerreces de tijd voor deze “schets”. Hamer levert waarschijnlijk haar eindverslag vandaag in.

LEES OOK: Formatie blijft muurvast zitten: ‘Iedereen houdt zijn kaarten tegen de borst’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer