main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Wopke Hoekstra
Stand van Nederland - 10 juni 2021 — 17:56

Hoekstra: sparen tot een ton moet kunnen zonder negatieve rente

Mensen met minder dan 100.000 euro aan spaargeld, moeten dat bij een Nederlandse bank kunnen stallen zonder te worden geconfronteerd met een negatieve rente. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) belooft de Tweede Kamer in actie te komen als die mogelijkheid in gevaar komt. Dit kan voorkomen als bijvoorbeeld meerdere grote banken de ondergrens nog verder verlagen.

“Banken zitten naar elkaar te loeren”, ziet ook Hoekstra. “Als de een de grens naar beneden doet, doet de ander dat ook.”

Waar particulieren eerst pas vanaf 1 miljoen euro spaartegoed rente moesten betalen aan de bank, is dat inmiddels bij onder meer Rabobank, ING en Volksbank al verlaagd tot een ton. Dat is ook de grens tot waar spaartegoeden bij een faillissement van de bank beschermd zijn door het depositogarantiestelsel.

‘Vasthouden aan depositogarantiegrens’

Hoekstra noemt het “logisch om vast te houden aan het anker van de depositogarantiegrens”. Tot dat bedrag moeten spaarders wat hem betreft ook hun geld op een bank kunnen zetten zonder ervoor te moeten betalen. Dat wil overigens niet zeggen dat dit overal mogelijk moet zijn. “Zeker banken met een meer ideële instelling bieden soms andere arrangementen aan. Dat is niet per definitie reden om op de nucleaire knop te drukken.”

Maar wanneer meerdere grote banken voor “het gros van de spaarders” overgaan op een negatieve rente, belooft Hoekstra in te grijpen. Allereerst met een gesprek, maar hij sluit niet uit dat er dan toch een verbod moet komen, hoewel hij erbij blijft dat dit “echt nadelen” heeft. Verscheidene partijen in de Tweede Kamer zien een verbod nu al als de beste oplossing.

Negatieve rente kleine spaarders onwenselijk

Hoekstra maakte de banken eerder al duidelijk dat hij een negatieve rente voor kleine spaarders onwenselijk vindt. Maar de afgelopen maanden hebben meerdere banken aangegeven dat ze de mogelijkheid niet kunnen blijven uitsluiten.

LEES OOK: Hoeveel moet je betalen voor een woning en hoe kan je ervoor sparen?

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer

Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren…

Lees meer