main-logo NPO Start
Word lid
Stand van Nederland - 19 februari 2020 — 16:42

Hoeveel moet je betalen voor een woning en hoe kan je ervoor sparen?

Als je een woning koopt, kun je voor maximaal de waarde van de woning een hypotheek afsluiten. Maar wat kost een woning? En hoe zorg je ervoor dat je genoeg geld achter de hand hebt voor de extra kosten?

Wat is een woning waard?

De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in Nederland was vorig jaar 308 duizend euro. Dit is het hoogste sinds het begin van de meting van huizenprijzen. Twintig jaar geleden kostte dit gemiddeld nog zo’n 144,8 duizend euro, blijkt uit onderzoek van CBS en het Kadaster.

In Noord-Holland betaal je het meeste. De duurste huizen staan in de gemeente Bloemendaal, hier betaal je gemiddeld 832 duizend. In de provincie Groningen betaal je het minste voor een huis, de gemeente Delfzijl is het allergoedkoopst. Hier betaal je gemiddeld zo’n 155 duizend voor een woning.

LEES OOK: Nederlandse huizenprijzen gestegen in 2019, gemiddeld huis boven drie ton

Wat zijn de extra kosten?

Naast het aankoopbedrag van de woning, waar een hypotheek voor aangevraagd kan worden, heeft u te maken met éénmalige aankoopkosten, verhuiskosten, kluskosten en aanpassingen die u wil doen. Dat meldt Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting).

De eenmalige aankoopkosten kosten zo’n 5 tot 10 procent van de aankoopsom van een bestaand huis. Het gaat hierbij om onder andere notariskosten, verdrachtsbelasting, advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheekadviseur en taxatiekosten. Daarnaast komen er kosten bij kijken voor een bankgarantie, de kosten van een bouwkundige keuring en makelaarskosten.

Behalve de eenmalige aankoopkosten, kunnen er ook kosten bijkomen voor verhuizen en klussen. Dit is volledig afhankelijk van de wensen en mogelijkheden, maak hiervoor een financiële inschatting.

Hoe spaar je voor een woning?

In totaal betaalt de gemiddelde persoon tussen de €10.000 en €50.000 aan eigen geld, dus een plan is niet verkeerd. Het Nibud geeft een aantal tips: bepaal een richtbedrag, schat in wanneer u wilt kopen, bereken hoeveel u maandelijks opzij moet zetten en open een speciale spaarrekening.

LEES OOK: Van bank wisselen bij een negatieve spaarrente? Of kun je beter beleggen?

Door: Diederik Wentink

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer