main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 19 februari 2020 — 16:42

Hoeveel moet je betalen voor een woning en hoe kan je ervoor sparen?

Als je een woning koopt, kun je voor maximaal de waarde van de woning een hypotheek afsluiten. Maar wat kost een woning? En hoe zorg je ervoor dat je genoeg geld achter de hand hebt voor de extra kosten?

Wat is een woning waard?

De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in Nederland was vorig jaar 308 duizend euro. Dit is het hoogste sinds het begin van de meting van huizenprijzen. Twintig jaar geleden kostte dit gemiddeld nog zo’n 144,8 duizend euro, blijkt uit onderzoek van CBS en het Kadaster.

In Noord-Holland betaal je het meeste. De duurste huizen staan in de gemeente Bloemendaal, hier betaal je gemiddeld 832 duizend. In de provincie Groningen betaal je het minste voor een huis, de gemeente Delfzijl is het allergoedkoopst. Hier betaal je gemiddeld zo’n 155 duizend voor een woning.

LEES OOK: Nederlandse huizenprijzen gestegen in 2019, gemiddeld huis boven drie ton

Wat zijn de extra kosten?

Naast het aankoopbedrag van de woning, waar een hypotheek voor aangevraagd kan worden, heeft u te maken met éénmalige aankoopkosten, verhuiskosten, kluskosten en aanpassingen die u wil doen. Dat meldt Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting).

De eenmalige aankoopkosten kosten zo’n 5 tot 10 procent van de aankoopsom van een bestaand huis. Het gaat hierbij om onder andere notariskosten, verdrachtsbelasting, advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheekadviseur en taxatiekosten. Daarnaast komen er kosten bij kijken voor een bankgarantie, de kosten van een bouwkundige keuring en makelaarskosten.

Behalve de eenmalige aankoopkosten, kunnen er ook kosten bijkomen voor verhuizen en klussen. Dit is volledig afhankelijk van de wensen en mogelijkheden, maak hiervoor een financiële inschatting.

Hoe spaar je voor een woning?

In totaal betaalt de gemiddelde persoon tussen de €10.000 en €50.000 aan eigen geld, dus een plan is niet verkeerd. Het Nibud geeft een aantal tips: bepaal een richtbedrag, schat in wanneer u wilt kopen, bereken hoeveel u maandelijks opzij moet zetten en open een speciale spaarrekening.

LEES OOK: Van bank wisselen bij een negatieve spaarrente? Of kun je beter beleggen?

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer