Vleestaks niet per definitie beter voor klimaat: ‘Dan gaan boeren het exporteren’
Vlees moet 1 tot 3 procent duurder worden, schrijven 50 wetenschappers en D66-prominent Jan Terlouw in een brief die aan informateur Mariëtte Hamer is gestuurd. Door de prijs te verhogen hopen zij dat mensen minder vlees gaan eten. Geen goed idee, denkt rechtsgeleerde Afshin Ellian. Volgens hem wordt ten onrechte de conclusie getrokken dat het duurder maken van vlees ervoor zorgt dat boeren minder vlees gaan produceren.
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat Nederlanders veertig procent minder vlees moeten gaan consumeren. Dat zou een positief effect hebben op de volksgezondheid en het milieu. Dit plan zou daarmee moeten helpen. Maar als we "ons" vlees niet hier in Nederland opeten, zullen boeren dit vlees naar het buitenland exporteren, stelt Ellian in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het klimaat hoeft daar niet mee geholpen te worden. Wij eten het vlees niet op, maar de Bulgaren wel, en dan gaan onze boeren meer produceren voor Bulgarije."
Als boeren in Nederland helemaal geen vlees meer zouden mogen produceren werkt dat andersom, aldus Ellian. "Dan gaan Bulgaren het wel produceren voor ons, of Argentijnen."
De vleesindustrie is bovendien niet de enige reden dat er discussie is over klimaatverandering, zegt de rechtsgeleerde. "Je hebt het over luchtvaart, industrie, wat veel meer is dan alleen maar een aantal boeren in Nederland. Ik vind dat er een balans moet komen."
95 procent van de Nederlanders eet vlees
Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceerde blijkt dat 95 procent van de Nederlanders nog wel eens een stukje vlees eet. Veel mensen zijn wel gaan minderen, maar het is zeker niet verdwenen uit ons dieet.