main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 20 mei 2020 — 12:06

Brussel wil minder vleesconsumptie: ‘Gaat mij behoorlijk ver dat Timmermans gaat bepalen wat ik eet’

Eurocommissaris Frans Timmermans presenteert vandaag het eerste deel van de Green Deal. Daarin staat dat ons voedselsysteem op de schop moet. We moeten met z’n allen minder vlees en méér groenten en noten gaan eten.

De focus ligt bij de consument. Zij bepalen met hun koopkracht wat er wordt geproduceerd, waar en hoe. De Europese Commissie wil de subsidies voor het produceren van vlees aan banden leggen, om zo te stoppen met het stimuleren van het eten van vlees. De prijs voor een avondje barbecueën kan daardoor flink gaan stijgen.

Hoofdredacteur van Elsevier Weekblad Arendo Joustra denkt dat het nog even zal duren voor het zover is, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar via subsidie hebben ze natuurlijk wel invloed op het beleid van de boeren.” Joustra verwacht dat Nederland vlees moet gaan importeren, omdat Nederlandse boeren meer geld zullen moeten vragen voor hun product. “Het is een beetje raar: je gaat andere landen rijker maken, want zij maken wel vlees. En je eigen boeren hebben het nakijken.”

Joustra verwacht dat het nieuwe beleid van Brussel er wel voor gaat zorgen dat mensen minder vlees gaan eten. “Dat denk ik wel. Je moet meer betalen als consument.”

‘Gaat mij behoorlijk ver’

VVD-Kamerlid Judith Tielen is geen voorstander van de nieuwe plannen. “Het gaat mij behoorlijk ver dat meneer Timmermans gaat bepalen hoe mijn avondmaal eruitziet.”

Volgens Tielen heeft de Green Deal nu ook geen prioriteit. Zij hoopt dat Brussel ‘nu dingen gaat doen om ons door deze crisis heen te helpen’. “En om ervoor te zorgen dat de werkgelegenheid in Europa op gang blijft.”

LEES OOK: Hans de Boer (VNO-NCW) over steunpakket 2.0: ‘We proberen er het beste van te maken’

 

Door: Peter Visser

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Nieuwe aflevering Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg, zo blijkt uit een bijzonder onderzoek van politie en Justitie. Wie zaten hierachter? Kijk dinsdag naar een nieuwe aflevering van Misdaadcollege.

Dinsdag om 21:25 op
RIVM: aantal coronadoden stijgt met 8 naar 5830, 8 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn acht nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die waren besmet met het coronavirus. Dat is het laagste…

Lees meer

Jonge ondernemers grijpen hun kans tijdens de coronacrisis: webshops in trek

Het totale aantal startende ondernemers is sinds de coronacrisis gedaald, maar jongeren zijn de afgelopen twee maanden juist meer bedrijven begonnen dan dezelfde periode vorig…

Lees meer

Jongens van 14 en 16 jaar verdacht van gewapende woningoverval

Twee jongens van 14 en 16 jaar worden ervan verdacht zaterdag een gewapende overval op een woning in Hoorn te hebben gepleegd. De tieners bedreigden…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic blijft dalen: ‘Overall bezetting is momenteel laag’

Het aantal coronapatiënten op intensive cares is gedaald tot 223, meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 4 minder dan zaterdag. Er…

Lees meer

Politie ontdekt hennepkwekerij dankzij inbraakpoging

Dankzij een inbraakpoging heeft de politie in Roosendaal zondagmiddag een reeds geoogste hennepkwekerij ontdekt. De politie werd gewaarschuwd dat twee mannen probeerden in te breken…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier