main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 mei 2020 — 12:06

Brussel wil minder vleesconsumptie: ‘Gaat mij behoorlijk ver dat Timmermans gaat bepalen wat ik eet’

Eurocommissaris Frans Timmermans presenteert vandaag het eerste deel van de Green Deal. Daarin staat dat ons voedselsysteem op de schop moet. We moeten met z’n allen minder vlees en méér groenten en noten gaan eten.

De focus ligt bij de consument. Zij bepalen met hun koopkracht wat er wordt geproduceerd, waar en hoe. De Europese Commissie wil de subsidies voor het produceren van vlees aan banden leggen, om zo te stoppen met het stimuleren van het eten van vlees. De prijs voor een avondje barbecueën kan daardoor flink gaan stijgen.

Hoofdredacteur van Elsevier Weekblad Arendo Joustra denkt dat het nog even zal duren voor het zover is, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar via subsidie hebben ze natuurlijk wel invloed op het beleid van de boeren.” Joustra verwacht dat Nederland vlees moet gaan importeren, omdat Nederlandse boeren meer geld zullen moeten vragen voor hun product. “Het is een beetje raar: je gaat andere landen rijker maken, want zij maken wel vlees. En je eigen boeren hebben het nakijken.”

Joustra verwacht dat het nieuwe beleid van Brussel er wel voor gaat zorgen dat mensen minder vlees gaan eten. “Dat denk ik wel. Je moet meer betalen als consument.”

‘Gaat mij behoorlijk ver’

VVD-Kamerlid Judith Tielen is geen voorstander van de nieuwe plannen. “Het gaat mij behoorlijk ver dat meneer Timmermans gaat bepalen hoe mijn avondmaal eruitziet.”

Volgens Tielen heeft de Green Deal nu ook geen prioriteit. Zij hoopt dat Brussel ‘nu dingen gaat doen om ons door deze crisis heen te helpen’. “En om ervoor te zorgen dat de werkgelegenheid in Europa op gang blijft.”

LEES OOK: Hans de Boer (VNO-NCW) over steunpakket 2.0: ‘We proberen er het beste van te maken’

 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…

Lees meer