Schouten: we zijn nog niet klaar met omstreden dierenwet
Het laatste woord is nog niet gezegd over de recente aanpassing van de Wet Dieren. Dat zegt verantwoordelijk minister Carola Schouten. De Tweede Kamer nam een "heel open geformuleerd" amendement aan, waardoor er in de wet wordt opgenomen dat dieren hun natuurlijke gedrag moeten tonen. De wet en de mogelijke consequenties ervan zorgen voor veel onrust.
Zelf is ze nog aan het kijken wat die consequenties nu precies zijn en "hoe het zich verhoudt tot andere wetten en regels", aldus de demissionaire bewindsvrouw. "Dit kost ook nog wel even tijd om uit te zoeken. Ik heb deze week gehoord dat er heel veel vragen zijn gekomen. En die vragen heb ik ook", zegt Schouten.
De grootste vraag is wat er nu precies als 'natuurlijk gedrag' moet worden beschouwd. Sommige mensen vrezen dat konijnen niet meer alleen in een hok mogen zitten, anderen vragen zich af of honden nog wel aan de lijn mogen lopen.
Veehouderij
Ook onder de boeren heerst er een enorme onrust. Zo zou het kunnen dat geiten bijvoorbeeld niet meer mogen onthoornd waardoor ze elkaar kunnen verwonden, biggenstaarten niet meer mogen weggebrand, en dat varkens altijd in de modder moeten kunnen wroeten. “Als je deze wetswijziging streng invult, is dit het einde van de intensieve veehouderij”, zegt een bron bij het ministerie van Landbouw tegen het AD.
De wet gaat per 1 januari 2023 in. De Tweede Kamer krijgt nog voor de zomer meer informatie over de invulling van de wet. De Kamer zelf zal dan ook antwoorden op deze vragen moeten geven, vindt de minister. "Het was niet mijn keuze om zo'n amendement in te dienen. Ik schat zomaar eens in dat we hier nog niet mee klaar zijn."
'Onuitvoerbaar'
De minister van Landbouw herhaalt dat ze de Tweede Kamer heeft gewaarschuwd voor de gevolgen van zo'n open wijzigingsvoorstel. Ze noemde het eerder al "onuitvoerbaar". De Partij voor de Dieren heeft het voorstel ingediend, de Eerste Kamer heeft het amendement als hamerstuk goedgekeurd.
"Ik wil dat de Kamer zich ook bewust is dat, als ze zulke open formuleringen gebruiken, dat het dan de vraag is hoe je dat gaat invullen", zei Schouten. "Daar zal ik nu naar kijken, maar ik vind het ook wel de verantwoordelijkheid dat de Kamer zich daarover buigt."