main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 juni 2021 — 08:41

Nieuwe dierenwet heeft mogelijk grote gevolgen voor huisdieren en veehouderij

Het zou zomaar kunnen dat er straks regels komen over hoe je jouw konijn, kat of hond precies moet verzorgen. Vanaf januari 2023 gaat er een wet in waarin staat dat dieren natuurlijk gedrag moeten kunnen vertonen. Dit zou onder meer kunnen betekenen dat een konijn niet meer in een hok gehouden mag worden, en dat de kat altijd naar buiten moet kunnen. En de wet heeft niet alleen gevolgen voor onze huisdieren, maar ook voor de veehouderij.

De wet, ingebracht door de Partij voor de Dieren en vorige week aangenomen door de Eerste Kamer, stelt dat dieren geen pijn of ongemak meer mogen ervaren als ze in een stal, hok of kooi worden gehouden.

Minister van Landbouw Carola Schouten ontraadde het wetsvoorstel in april en noemde het toen “onuitvoerbaar”. Op dit moment ‘analyseert’ haar ministerie wat de aangenomen wet in de praktijk gaat betekenen. “Daarvoor moet ik weten wat de juridische impact is, hoe het zich verhoudt tot internationale regelgeving, de handhaving en ook wat het allemaal concreet zou moeten gaan betekenen voor het houden van dieren in Nederland.”

‘Mogen honden straks nog wel aangelijnd worden?’

Onder meer PVV, D66, PvdA, SP, Forum voor Democratie, GroenLinks, JA21 en Volt steunden de wetswijziging. Kamerleden die dat niet deden, reageren verbolgen. Zo vraagt CDA-Kamerlid Derk Boswijk zich af of honden straks nog wel aangelijnd mogen worden. “Of moeten we ze de vrijheid geven om de kat van de buurvrouw op te eten?”, zegt hij. VVD-Kamerlid Thom van Kampen vindt dat de wet zijn doel totaal voorbijstreeft.

BBB-Kamerlid Caroline van der Plas waarschuwt dat een meerderheid heeft ingestemd met iets waar ze niet van weten wat de gevolgen zijn, zo schrijft De Telegraaf. “Is het uit te sluiten dat straks iemand thuis niet meer één hond mag hebben omdat honden in de natuur in een roedel leven?”

Onder de boeren heerst ook enorme onrust over de wet. Zo zou het kunnen dat geiten bijvoorbeeld niet meer mogen onthoornd waardoor ze elkaar kunnen verwonden, biggenstaarten niet meer mogen weggebrand, en dat varkens altijd in de modder moeten kunnen wroeten. “Als je deze wetswijziging streng invult, is dit het einde van de intensieve veehouderij”, zegt een bron bij het ministerie van Landbouw tegen het AD.

‘Heel erg ingrijpend’

Politiek commentator voor De Telegraaf Wouter de Winther noemt de wet “heel erg ingrijpend”. “En ook niet altijd heel erg handhaafbaar”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Als je het over een konijnenhok hebt en katten die niet naar buiten komen, krijgen we dan de dierenpolitie die de kattenluikjes gaat controleren?”

Schouten wil niet vooruitlopen op de vraag wat boeren en huisdiereigenaren precies gaan merken van de nieuwe wet, maar snapt de vraag naar meer duidelijkheid. De verwachting is dat de Tweede Kamer na de zomer in debat gaat over wat nu precies over natuurlijk gedrag van dieren moet worden verstaan.

LEES OOK: Dierenopvang krijgt veel door kinderen mishandelde dieren binnen: ‘Dit is hartverscheurend’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer