Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Moeten schulden van kleine ondernemers kwijtgescholden worden? ‘Dat is soms goedkoper’

Redactie

De lockdown nadert zijn einde, maar nog altijd verkeren veel ondernemers in onzekerheid. Het demissionaire kabinet trekt nog eens 6 miljard uit om de steunpakketten voor hen met drie maanden te verlengen. Vandaag debatteert de Tweede Kamer erover. Ondernemer Carmen Breeveld wil dat het kabinet serieus gaat kijken naar het kwijtschelden van schulden. "Geef kleine ondernemers wat meer lucht om weer te ondernemen. Het is niet hun keuze geweest om dicht te gaan", zegt Breeveld in Goedemorgen Nederland.

Ondernemer Carmen Breeveld is blij met de verlenging van drie maanden. "We hopen dat iedereen daarna op stoom is gekomen en mensen hun omzetten weer kunnen draaien. Het belangrijkste is dat we kijken naar de stappen daarna. Hoe gaan we om met het aflossen van de schulden?"

In 2018 had 1 op de 12 huishoudens in Nederland te maken met bij het CBS geregistreerde problematische schulden. "Het is niet de bedoeling dat we allemaal versneld alle schulden gaan opeisen en de deurwaarders van leer gaan trekken. Dan komen ondernemers alsnog in de problemen." Ondernemers kunnen de schade van 14 maanden coronamaatregelen niet zo snel terugverdienen, zegt Breeveld.

'Waar zijn we mee bezig?'

Daarnaast wijst Breeveld op de relatief hoge kosten van het opeisen van private schulden. Daarom moet er volgens haar serieus gekeken worden naar het kwijtschelden van die schulden. Volgens het NiBud zijn de maatschappelijke kosten van een gezin met een gemiddelde schuld van 42.000 euro zo'n 104.000 euro. "Dan moet je je afvragen waar we nou helemaal mee bezig zijn", zegt Breeveld.

Vooral kleinere bedrijven moeten tegemoet gekomen worden, zegt Breeveld. "Als je weet dat je 104.000 euro moet uitgeven om een schuld van 42.000 euro terug te halen, dan moet je kijken of het niet goedkoper is om de kleinere schulden onder de ton kwijt te schelden."

Is kwijtschelden eerlijk?

Volgens het kabinet zou het niet eerlijk zijn om voor een deel de schulden kwijt te schelden. Een ander deel van de ondernemers heeft immers wel gewoon alles netjes betaald. "Ik zou het jammer vinden als ze bij de schuldsanering niet op kosten gaan letten", zegt Breeveld. "Als het mijn geld was, zou ik niet zoveel uitgeven. Als ondernemer zou je dan niet goed bezig zijn. Waarom zou het kabinet dat dan wel doen met publieksgelden?"

LEES OOK: Oproep Knot om deel belastingschulden ondernemers kwijt te schelden: ‘Zij kunnen hier niets aan doen’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Kan Poetin de oorlog in Oekraïne nog wel stoppen?
0:56

Kan Poetin de oorlog in Oekraïne nog wel stoppen?

'Bij nieuwe verkiezingen verdwijnt NSC'
1:15

'Bij nieuwe verkiezingen verdwijnt NSC'

'Kunnen meer invloed uitoefenen als we wel naar WK in Saudi-Arabië gaan'
1:18

'Kunnen meer invloed uitoefenen als we wel naar WK in Saudi-Arabië gaan'

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'
1:43

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau