main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 maart 2021 — 09:34

Oproep Knot om deel belastingschulden ondernemers kwijt te schelden: ‘Zij kunnen hier niets aan doen’

Veel ondernemers hebben enorme schulden door de coronacrisis en een gedeelte hiervan zou moeten kwijtgescholden worden. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) vindt dat het nieuwe kabinet goed naar de belastingschulden moet kijken. “Normaal zou je terughoudend moeten zijn met de kwijtschelding hiervan, maar het coronavirus is als een meteorietinslag. Die crisis komt van buiten en daarom zou je dit zeker moeten overwegen.”

Het gaat dus niet om het volledige bedrag, maar het zou het nieuwe kabinet in totaal zo’n 16 miljard euro kosten. “Je hebt nu steunmaatregelen en op het moment dat die afgebouwd worden, waar wij toch voor vrezen, ga je meer faillissementen zien.” Dat vertelt FD-journalist Jean Dohmen in Goedemorgen Nederland. “Het zit voor een deel in belastingschulden die mensen nog moeten betalen. In het belang van de economie zou je zeggen: je wil die faillissementen en die oplopende werkloosheid niet.”

‘Zij kunnen hier niets aan doen’

Dohmen benadrukt dat deze schuldenberg  buiten de schuld van ondernemers is ontstaan. “Zij kunnen hier niets aan doen. Dan ligt het in de lijn van de steunpakketten tot nu toe dat je ook even kijkt naar de impact die die belastingschuld op die bedrijven heeft.”

Eerder heeft Klaas Knot deze oproep ook al gedaan, legt politiek verslaggever van WNL Marieke Smits uit. “Toen heeft Wopke Hoekstra gezegd: het is nog te vroeg om iets hierover te zeggen. Toen leek hij niet erg gewillig. Maar volgens mij neemt het kabinet dit wel heel serieus.”

‘Je wil niet dat levensvatbare bedrijven omvallen’

De pijn zit hem in sectoren als de reisbranche, de horeca, de recreatie en in contactberoepen. “Je wil niet dat daar bedrijven gaan omvallen omdat de belastingschuld ze de das om gaat doen. Dat terwijl ze op zich levensbaar zouden kunnen zijn”, aldus Dohmen.

Verder zit Nederland in een gunstige financiële positie. “Ze krijgt geld toe als ze geld leent. Voor de staatsschuld is dit nog een gunstig moment waarop de crisis gebeurt.”

LEES OOK: Nieuwe groep Nederlanders heeft schulden door corona: ‘Zorgwekkend’

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in