main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 mei 2021 — 14:55

Kroongetuige Nabil B. werkt niet meer mee maar Marengo-proces gaat door: ‘Zijn positie is een stuk minder sterk’

Een grote schok in het Marengo-proces. Kroongetuige Nabil B. schortte zijn overeenkomst met het Openbaar Ministerie op en stopt voor onbepaalde tijd met getuigen. De zaak tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi wordt echter voorlopig gewoon hervat.

Nabil B. sluit begin 2018 een deal met het OM en wordt kroongetuige in het Marengo-proces. Dat blijkt niet zonder gevolgen. Een week na de bekendmaking van de deal wordt de broer van B. vermoord. Het blijft niet bij deze liquidatie. Er gaat een schok door het land als een jaar later de advocaat van B., Derk Wiersum, op klaarlichte dag bij zijn huis in Amsterdam wordt neergeschoten.

Tijdens de behandeling van de grootste strafzaak ooit gaan er een aantal dingen goed mis rond de kroongetuige. Die hoort in volledige anonimiteit de zitting bij te wonen, maar B. is per ongeluk te zien via een videoverbinding. Later lekken er tot vier keer toe foto’s van de kroongetuige uit.

‘Als ik dit niet doe word ik doodgeschoten’

Nabil B. stapte zelf naar de politie omdat zijn leven in gevaar was, legt NRC-misdaadjournalist Jan Meeus uit in Goedemorgen Nederland. “Er is een serie moorden gepleegd met name in het Utrechtse criminele milieu waarbij toen het gebeurde de politie er weinig tot geen grip op had. Dat zijn moorden die ruwweg tussen 2014 en 2017 zijn gepleegd. Bij een van die moorden, een vergismoord in 2017 in Utrecht, was Nabil B. zelf betrokken.”

Vanwege die vergissing dreigde hij zelf een probleem te krijgen, vertelt de journalist. “Dit omdat de vermoorde persoon een lid van een bekende Utrechtse onderwereldfamilie was. Toen is hij naar de politie gestapt en heeft hij gezegd: ik wil mijn verhaal doen. Dat deed hij omdat hij het gevoel had: als ik dit niet doe dan word ik zelf doodgeschoten.”

‘Hij heeft daarin een belangrijke rol gespeeld’

Op een gegeven moment kreeg de politie greep op allerlei versleutelde communicatie. “Dat zijn berichten die worden verstuurd met speciale cryptotelefoons. Criminelen dachten dat niemand ooit mee kon lezen maar daar is de politie toch in geslaagd. Dat gebeurde in dezelfde periode toen Nabil B. zei dat hij zijn verhaal wilde doen. De politie kreeg toen steeds meer berichten te pakken onder andere ook vermoedelijk van Ridouan Taghi. Hij is in die periode heel belangrijk geweest om ze bijvoorbeeld te helpen met het begrijpen van wie welke berichten zijn en hoe het precies zit. Ook wist hij hoe ze onderling met elkaar communiceerden en hoe je die verschillende gebruikers kon identificeren. Daar heeft hij een belangrijke rol in gespeeld.”

Inmiddels zijn er zo veel berichten dat de verklaringen van Nabil B. tegenover Ridouan Taghi steeds minder belangrijk zijn geworden, aldus Meeus. “Ik denk dat je op basis van die PGP-berichten ook wel kan komen tot een bewezenverklaring.

‘Niemand had dat zien aankomen’

Wat er woensdag gebeurde in de zittingszaal was natuurlijk een verrassing, vertelt de misdaadjournalist. “Niemand had dat zien aankomen. Maar vervolgens zei de rechtbank: wij gaan gewoon verder met het behandelen van de eerste echte moordzaak die in deze zaak van belang is. Dat is de moord op een medewerker van een spyshop, Ronald Bakker. Als je ziet wat er allemaal voorgehouden wordt, dan zie je dat de ooggetuige daar weinig tot niks over te zeggen heeft.”

Meeus refereert ook aan eerdere kroongetuigen in andere zaken.”In een andere grote zaak die draait om moorden zoals die waar Willem Holleeder ook voor veroordeeld is, zat ook een kroongetuige genaamd Peter la Serpe en die was in die zaak heel belangrijk. Zonder zijn verklaringen was er onvoldoende bewijs om al die verdachten veroordeeld te krijgen. In die zaak is een hele serie verdachten ook tot levenslang veroordeeld. Die heeft eigenlijk op dezelfde manier die rechtszaal gebruikt als podium voor zijn onderhandelingen met het OM over geld. Want het gaat nu uiteindelijk ook weer over geld.”

‘Positie van Nabil B. is een stuk minder sterk’

La Serpe was de sleutel tot het succes en had relatief een sterke positie tegenover het Openbaar Ministerie, vertelt de misdaadverslaggever. “Het is hem toen gelukt om allerlei dingen uit te onderhandelen waarvan heel veel advocaten zeiden: dit zou eigenlijk niet mogen. Een kroongetuige mag niet betaald worden, niet beloond worden in financieel opzicht voor zijn verklaringen. De positie van Nabil B. is nu denk ik een stuk minder sterk als die van Peter la Serpe toen.”

Nabil B. heeft zijn broer verloren en zijn hele familie is in de ellende gestort vanwege het feit dat hij nu die verklaring heeft afgelegd, vat Meeus samen. “Het is bij hem begonnen. Hij zat in het criminele milieu en hij was betrokken bij die liquidaties. Dat daar een beetje een geste naar die familie toe is lijkt mij heel erg menselijk. Maar de vraag is wel waar de grenzen liggen. Hij blijft een crimineel en zijn positie in de rechtszaal is een stuk minder sterk. Ik vraag mij af of af hij op deze manier zijn troeven succesvol uit kan spelen.”

LEES OOK: Raadsmannen kroongetuige Nabil B. met de dood bedreigd

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

32-jarige man aangehouden voor fatale steekpartij in Rotterdam

De politie heeft zaterdagavond een 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht aangehouden voor de fatale steekpartij woensdagavond in Rotterdam, waarbij een 22-jarige Rotterdammer om het leven kwam….

Lees meer

T-Mobile stopt met sponsoring The Voice of Holland

Telecombedrijf T-Mobile stopt met de sponsoring van het tv-programma The Voice of Holland. Dat bevestigt het bedrijf na berichtgeving van RTL Boulevard. Ook supermarktketen Lidl,…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe coronagevallen ooit: 36.308 positieve tests

Nog nooit zijn zo veel nieuwe coronagevallen vastgesteld als in de afgelopen dag. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)…

Lees meer

KLM-vlucht naar Miami vertraagd na bommelding

Een KLM-vlucht naar Miami is zondagochtend vertraagd door een 22-jarige Duister die zei dat hij een bom bij zich had. De Koninklijke Marechaussee doorzocht het…

Lees meer

Opnieuw minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw licht gedaald. In totaal liggen er zondag met 1217 mensen 2 coronapatiënten minder in de ziekenhuizen…

Lees meer

Amsterdamse Museumplein stroomt vol met demonstranten

Het Amsterdamse Museumplein stroomt zondagmiddag vol met demonstranten. Duizenden betogers vertrokken eerder vanaf het Oosterpark, het Olympisch Stadion en het Westerpark naar het plein voor…

Lees meer

Hoogleraar geneeskunde Marcel Levi: tijd voor nieuw soort OMT

Het is tijd voor een breder ingericht en nieuw adviesorgaan van de regering voor de coronapandemie. Dat zegt hoogleraar geneeskunde Marcel Levi in WNL Op…

Lees meer

JA21 stemt niet in met ontkoppeling AOW: ‘Echt een no-go’

JA21 gaat niet instemmen met de ontkoppeling van de AOW van het minimumloon. “Dat is echt een no-go”, zegt fractievoorzitter van die partij Joost Eerdmans…

Lees meer

Directeur Yoeri Albrecht gaat van De Balie een kerk maken

Directeur van Debatcentrum De Balie in Amsterdam Yoeri Albrecht gaat met De Balie een levensbeschouwend genootschap oprichten, zodat het debatcentrum onder de huidige coronamaatregelen weer…

Lees meer

Oud-VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen: vertrek uit politiek niet gelopen zoals ik me had voorgesteld

Voormalig VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen had niet voorzien dat er zo veel ophef zou ontstaan na haar overstap van het ministerschap naar de lobbyorganisatie ‘Energie-Nederland’….

Lees meer

Directeur KHN: meer acties horeca zullen volgen

Er zullen “zeker meer acties” van de horeca volgen. Dat zei Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, zaterdagavond tegen Nieuwsuur. Gisteren openden verschillende horecaondernemers…

Lees meer

Duizenden betogers bij Gronings fakkelprotest tegen gaswinning

Naar schatting hebben zo’n 8000 tot 10.000 mensen in Groningen meegelopen in een fakkeltocht tegen de gaswinning in de provincie. De gemeente is tevreden over…

Lees meer

Lichaam gevonden in water in Den Haag, politie doet onderzoek

In Den Haag is afgelopen nacht in het water een lichaam van een overleden persoon gevonden, meldt de politie op Twitter. Er wordt onderzoek gedaan…

Lees meer