main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 mei 2021 — 14:55

Kroongetuige Nabil B. werkt niet meer mee maar Marengo-proces gaat door: ‘Zijn positie is een stuk minder sterk’

Een grote schok in het Marengo-proces. Kroongetuige Nabil B. schortte zijn overeenkomst met het Openbaar Ministerie op en stopt voor onbepaalde tijd met getuigen. De zaak tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi wordt echter voorlopig gewoon hervat.

Nabil B. sluit begin 2018 een deal met het OM en wordt kroongetuige in het Marengo-proces. Dat blijkt niet zonder gevolgen. Een week na de bekendmaking van de deal wordt de broer van B. vermoord. Het blijft niet bij deze liquidatie. Er gaat een schok door het land als een jaar later de advocaat van B., Derk Wiersum, op klaarlichte dag bij zijn huis in Amsterdam wordt neergeschoten.

Tijdens de behandeling van de grootste strafzaak ooit gaan er een aantal dingen goed mis rond de kroongetuige. Die hoort in volledige anonimiteit de zitting bij te wonen, maar B. is per ongeluk te zien via een videoverbinding. Later lekken er tot vier keer toe foto’s van de kroongetuige uit.

‘Als ik dit niet doe word ik doodgeschoten’

Nabil B. stapte zelf naar de politie omdat zijn leven in gevaar was, legt NRC-misdaadjournalist Jan Meeus uit in Goedemorgen Nederland. “Er is een serie moorden gepleegd met name in het Utrechtse criminele milieu waarbij toen het gebeurde de politie er weinig tot geen grip op had. Dat zijn moorden die ruwweg tussen 2014 en 2017 zijn gepleegd. Bij een van die moorden, een vergismoord in 2017 in Utrecht, was Nabil B. zelf betrokken.”

Vanwege die vergissing dreigde hij zelf een probleem te krijgen, vertelt de journalist. “Dit omdat de vermoorde persoon een lid van een bekende Utrechtse onderwereldfamilie was. Toen is hij naar de politie gestapt en heeft hij gezegd: ik wil mijn verhaal doen. Dat deed hij omdat hij het gevoel had: als ik dit niet doe dan word ik zelf doodgeschoten.”

‘Hij heeft daarin een belangrijke rol gespeeld’

Op een gegeven moment kreeg de politie greep op allerlei versleutelde communicatie. “Dat zijn berichten die worden verstuurd met speciale cryptotelefoons. Criminelen dachten dat niemand ooit mee kon lezen maar daar is de politie toch in geslaagd. Dat gebeurde in dezelfde periode toen Nabil B. zei dat hij zijn verhaal wilde doen. De politie kreeg toen steeds meer berichten te pakken onder andere ook vermoedelijk van Ridouan Taghi. Hij is in die periode heel belangrijk geweest om ze bijvoorbeeld te helpen met het begrijpen van wie welke berichten zijn en hoe het precies zit. Ook wist hij hoe ze onderling met elkaar communiceerden en hoe je die verschillende gebruikers kon identificeren. Daar heeft hij een belangrijke rol in gespeeld.”

Inmiddels zijn er zo veel berichten dat de verklaringen van Nabil B. tegenover Ridouan Taghi steeds minder belangrijk zijn geworden, aldus Meeus. “Ik denk dat je op basis van die PGP-berichten ook wel kan komen tot een bewezenverklaring.

‘Niemand had dat zien aankomen’

Wat er woensdag gebeurde in de zittingszaal was natuurlijk een verrassing, vertelt de misdaadjournalist. “Niemand had dat zien aankomen. Maar vervolgens zei de rechtbank: wij gaan gewoon verder met het behandelen van de eerste echte moordzaak die in deze zaak van belang is. Dat is de moord op een medewerker van een spyshop, Ronald Bakker. Als je ziet wat er allemaal voorgehouden wordt, dan zie je dat de ooggetuige daar weinig tot niks over te zeggen heeft.”

Meeus refereert ook aan eerdere kroongetuigen in andere zaken.”In een andere grote zaak die draait om moorden zoals die waar Willem Holleeder ook voor veroordeeld is, zat ook een kroongetuige genaamd Peter la Serpe en die was in die zaak heel belangrijk. Zonder zijn verklaringen was er onvoldoende bewijs om al die verdachten veroordeeld te krijgen. In die zaak is een hele serie verdachten ook tot levenslang veroordeeld. Die heeft eigenlijk op dezelfde manier die rechtszaal gebruikt als podium voor zijn onderhandelingen met het OM over geld. Want het gaat nu uiteindelijk ook weer over geld.”

‘Positie van Nabil B. is een stuk minder sterk’

La Serpe was de sleutel tot het succes en had relatief een sterke positie tegenover het Openbaar Ministerie, vertelt de misdaadverslaggever. “Het is hem toen gelukt om allerlei dingen uit te onderhandelen waarvan heel veel advocaten zeiden: dit zou eigenlijk niet mogen. Een kroongetuige mag niet betaald worden, niet beloond worden in financieel opzicht voor zijn verklaringen. De positie van Nabil B. is nu denk ik een stuk minder sterk als die van Peter la Serpe toen.”

Nabil B. heeft zijn broer verloren en zijn hele familie is in de ellende gestort vanwege het feit dat hij nu die verklaring heeft afgelegd, vat Meeus samen. “Het is bij hem begonnen. Hij zat in het criminele milieu en hij was betrokken bij die liquidaties. Dat daar een beetje een geste naar die familie toe is lijkt mij heel erg menselijk. Maar de vraag is wel waar de grenzen liggen. Hij blijft een crimineel en zijn positie in de rechtszaal is een stuk minder sterk. Ik vraag mij af of af hij op deze manier zijn troeven succesvol uit kan spelen.”

LEES OOK: Raadsmannen kroongetuige Nabil B. met de dood bedreigd

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast Het Misdaadbureau: Wat zit er in het mysterieuze koffertje van de beveiliging?

De bedreigde prinses Amalia bezoekt samen met haar zusjes en ouders de Drentse stad Emmen op Koningsdag. Wat komt er kijken bij deze ongekende veiligheidsoperatie? En wat zit er in de mysterieuze, zwarte koffertjes van de beveiliging?

Presentator Maaike Timmerman neemt het in deze korte, extra aflevering door met onderzoeksjournalist Noa van Oostrom en koningshuisdeskundig en historicus Coks Donders.

Luister hier!

Koningsdagspecial vanuit Verhalenhuis Belvédère

Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten in Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam:

Zaterdag 17.00 uur
Wat zit er in de zwarte koffers van de ‘veiligheidsmannetjes’ op Koningsdag?

Koning Willem-Alexander blaast op Koningsdag 57 kaarsjes uit. Het feestje viert hij dit jaar met zijn familie in Emmen. Maar daar wordt hij steevast vergezeld…

Lees meer

Vrouw zet eigen stalking in scène: OM eist 1,5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw…

Lees meer

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer