main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 mei 2021 — 11:00

Ontwikkelingshulp vloeide naar Palestijnse terreurgroep: ‘Nederland was tamelijk naïef’

Nederlandse ontwikkelingshulp is gebruikt om terrorisme te financieren in Palestijnse gebieden. Dat blijkt uit een rapport van een Israëlische veiligheidsdienst dat in handen is van parlementair journalist voor Elsevier Weekblad Eric Vrijsen.

Vrijsen denkt dat de Nederlandse overheid “in goed vertrouwen” dacht dat dit geld daadwerkelijk richting  een hulporganisatie ging. Toch vindt hij dat Nederland “tamelijk naïef was”, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Er waren in Israël al grote vraagtekens bij deze organisaties.” Nederland had volgens de parlementair journalist beter onderzoek moeten doen naar de daadwerkelijke bestemming van het geld. “Dat wordt gecheckt. Maar de indruk die ik krijg uit het rapport is dat het vooral een papieren check was, en geen daadwerkelijke check.”

Er vond naderhand een accountant-onderzoek plaats, maar daar zat nu juist het probleem, zegt Vrijsen. Uit het rapport werd duidelijk dat er stelselmatig gefraudeerd werd met hulpbedragen. “Er was een enorm verfijnd systeem opgezet om documenten te vervalsen”, legt hij uit. “Ze hadden zelfs een eigen drukkerij om facturen op te stellen. Daardoor ging soms driekwart of meer dan 90 procent van het geld naar terreurorganisaties.”

Volksfront voor de Bevrijding van Palestina

Hulpinstanties voor boeren, medische zorg, mensenrechten en kwetsbare kinderen fungeerden op deze manier dekmantel van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (in het Engels: Peoples Front for the Liberation of Palestine). Dat is een groepering die op de Amerikaanse en EU-lijst van terroristische organisaties staat. Het doel van deze partij is om de staat Israël te vernietigen.

Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina werd opgericht in 1976 door George Habash. “In de jaren 70 waren zij betrokken bij heel veel vliegtuigkapingen en ook bij bloedbaden op vliegvelden in Europa. Vaak waren passagiers van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al dan het slachtoffer”, legt Vrijsen uit. “Bij de Tweede Intifada zijn zij ook in Israël en de Palestijnse gebieden aanslagen gaan plegen op Joodse mensen.”

Betrouwbaarheid

Het inlichtingenrapport, Foreign Funding of PFLP terrororganisations through the network of civil social organisations, is op de voorpagina voorzien van de logo’s van inlichtingendienst Shin Bet en van een van de Israëlische ministeries. PFLP staat voor Peoples Front for the Liberation of Palestina (het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina).

De naam van de inlichtingendienst die het rapport heeft opgesteld mag Vrijsen niet onthullen. “Een inlichtingendienst is in principe altijd een geheime dienst, dus die gaat niet zomaar informatie overhandigen.” Maar, zegt hij: “De goede verstaander weet welke inlichtingendienst het is.”

De authenticiteit van het rapport heeft Vrijsen “bij goede andere bronnen in Israël kunnen vaststellen”. “Ik heb laatst een groot verhaal over Kaag gemaakt waardoor ik op dit onderzoek stuitte. Vervolgens kreeg ik die contacten en heb ik dat rapport drie uur lang mogen inzien.” Vervolgens sprak hij erover met een hoge inlichtingenfunctionaris in Jeruzalem.

Het rapport bevat veel documentatie over allerlei politieverhoren. “En het zijn de bekentenissen van vier agenten van het Volksfront zelf die zijn opgeschreven”, zegt Vrijsen.

Miljoenen euro’s

Het zou gaan om miljoenen euro’s per jaar voor zeven ngo’s die werkzaam zijn in de Palestijnse gebieden. Naast Nederland werden ook Spaanse, Duitse, Zwitserse, Zweedse, Britse en Belgische donoren en EU-instanties opgelicht.

Het onderzoek naar geldstromen rond het Volksfront begon na een bomaanslag op 23 augustus 2019 in Ein Bubin Bron, vertelt Vrijsen. Dat is een locatie op de Westelijke Jordaanoever nabij de Joodse nederzetting Dolev. “Daarbij is een 17-jarig Joods meisje om het leven gekomen. Haar vader, een rabbijn, en haar broer, raakten zwaargewond.”

Voor die aanslag werden vier leden van het Volksfront opgepakt. “Daarbij bleek dat twee daders op de loonlijst stonden van een Palestijnse boerenorganisatie die door Nederland werd gesponsord”, legt Vrijsen uit. “Toen heeft minister Kaag die betalingen onmiddellijk gestopt.”

Geldkraan weer opengedraaid

Op aandringen van het Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu (DENK) besloot D66-minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) twee weken geleden juist de betalingen aan de Palestijnse boerenorganisatie te hervatten. “In haar verklaring zegt ze dat de nood ter plaatse hoog was en dat mensen gerekend hadden op dit geld”, zegt Vrijsen. “Dat zou dan nu gaan via een andere organisatie die volgens de minister veilig is. Maar als je het rapport leest, denk je: vertrouw niet op de blauwe ogen van deze mensen, of de ‘papieren werkelijkheid’ die daar wordt gecreëerd. Want het is toch tamelijk frauduleus gebleken allemaal.”

LEES OOK: Nederlandse ontwikkelingshulp naar Palestijnse terroristen: ‘Daar moet je natuurlijk onmiddellijk mee stoppen’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Stand van Nederland: Generatie Next

Welke gevolgen hebben de extreem gestegen bouwkosten voor millennials die net een huis hebben gekocht of op zoek zijn naar een huis? Presentatrice en millennial Jill Bleiksloot heeft na tweeënhalf jaar zoeken eindelijk haar droomhuis kunnen kopen. Welke invloed hebben de stijgende bouwprijzen op haar koopcontract? En wat betekent de gestegen rente voor de jonge generatie op de woningmarkt? Jill Bleiksloot zocht het uit.

Donderdag om 21:05

Terugkijken: De Bodyguard

De kandidaten zien zich opgesloten in een donkere kamer in een verlaten loods tezamen met een man die ze irritant lastigvalt. Alleen als ze via een porto helder kunnen communiceren met hun partner kunnen ze bevrijd worden. Dat betekent wel dat ze, zoals geleerd, zichzelf moeten afschermen van de vervelende man. Een tweede opdracht speelt zich af op een boot.

De kandidaten moeten een belangrijke Amerikaanse CEO beveiligen tijdens een tocht door de grachten. Maar wat als hij ineens van de boot wil en de schipper nergens kan aanmeren? Welmoed Sijtsma volgt en ondersteunt de kandidaten in alle opdrachten.

Kijk deze aflevering van De Bodyguard nu terug!

Woensdag vanaf 20.25 uur
Van der Burg: 1700 extra plekken minderjarige asielzoekers nodig

Voor 1 januari zijn er 1700 extra opvangplekken nodig voor minderjarige vreemdelingen (amv), schrijft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan gemeenten. Als dat niet…

Lees meer

NS vreest meer verschraling dienstregeling door personeelstekort

De Nederlandse Spoorwegen zijn bang dat de dienstregeling nog verder afgeschaald wordt als er niet op tijd extra personeel gevonden wordt, bevestigt de NS na…

Lees meer

Dode gevonden in Amsterdams centrum, politie gaat uit van misdrijf

De politie heeft in het centrum van Amsterdam een lichaam gevonden van een persoon die door een misdrijf om het leven is gekomen. Vermoedelijk gaat…

Lees meer

Kaag denkt niet direct aan bezuinigen om prijsplafond te betalen

Minister Sigrid Kaag (Financiën) denkt niet in de eerste plaats aan bezuinigingen als oplossing voor het in potentie gigantische gat in de begroting dat het…

Lees meer

Mallorcaverdachte heeft spijt van video en uitdelen eerste klap

De 20-jarige Lars van den H. uit Hilversum heeft spijt van het uitdelen van een van de eerste klappen tijdens de gewelddadige uitgaansnacht op Mallorca…

Lees meer

Man woest dat hij nummertje moet trekken in apotheek: rijdt met auto pui aan gort

Een patiënt die donderdag zijn medicijnen kwam ophalen bij een apotheek in Culemborg werd zo boos toen hij een nummertje moest trekken, dat hij zijn…

Lees meer

Schiphol komt met toeslag van 2,50 euro per uur voor beveiligers

Schiphol geeft beveiligers nog eens een toeslag van 2,50 euro per uur om de personeelstekorten op de luchthaven tegen te gaan. De nieuwe toeslag komt…

Lees meer

Tarieven netbeheerders vallen buiten prijsplafond: kosten stijgen gemiddeld met 120 euro

Huishoudens zijn volgend jaar gemiddeld bijna 120 euro extra kwijt aan tarieven voor netbeheerders. Ook bedrijven die veel energie verbruiken moeten straks veel meer gaan…

Lees meer

Poetin wil massale uittocht tegengaan door meer Russen vrij te stellen

De Russische president Vladimir Poetin heeft, vanwege de paniek onder jonge mannen in Rusland door de gedeeltelijke mobilisatie voor de oorlog in Oekraïne, meer groepen…

Lees meer

Gemeenten regelen tijdelijke opvanglocaties voor vluchtelingen

Op verschillende locaties in het land worden op korte termijn tijdelijke opvanglocaties ingericht om de druk op Ter Apel en de reguliere asielzoekerscentra verder te…

Lees meer

Tijgermug in september drie keer aangetroffen in Amsterdam

De tijgermug is in september drie keer gevonden in Amsterdam, zo komt naar voren uit de gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het…

Lees meer

Gert-Jan Segers sprak ook buiten ChristenUnie met kandidaat-landbouwministers

In de zoektocht naar een nieuwe minister van Landbouw, heeft Gert-Jan Segers ook gepraat met kandidaten van buiten de ChristenUnie. Er was in de zoektocht…

Lees meer

OM verwijt Mallorcaverdachte meineed, verdachte aangehouden

Het Openbaar Ministerie verwijt Martijn T., een van de verdachten in de Mallorcazaak, meineed. T. is op de derde zittingsdag in de rechtbank aangehouden. Martijn…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier