main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 mei 2021 — 10:09

Nederlandse ontwikkelingshulp naar Palestijnse terroristen: ‘Daar moet je natuurlijk onmiddellijk mee stoppen’

Nederlandse ontwikkelingshulp zou in de zakken zijn beland van Palestijnse terroristen. Dat blijkt uit een geheim rapport van een Israëlische veiligheidsdienst dat is ingezien door EW-redacteur Eric Vrijsen. Het zou gaan om miljoenen euro’s per jaar die van verschillende Europese landen komen, waaronder Nederland dus. PVV-leider Geert Wilders heeft een debat hierover aangevraagd met de verantwoordelijke minister van Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag.

Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina zou zeven Palestijnse hulpinstanties voor bijvoorbeeld boeren, medische zorg en kwetsbare kinderen hebben gebruikt als dekmantel om terrorisme mee te financieren. De partij heeft als doel de staat Israël te vernietigen.

Twee leden van het Volksfront zouden zijn opgepakt voor het plegen van een bomaanslag. Die stonden op de loonlijst van twee van die hulporganisaties. Eentje was financieel manager. In het voorjaar zijn nog eens drie mannen en een vrouw opgepakt op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie.

‘Dit is natuurlijk onacceptabel’

Tweede Kamerlid Don Ceder van de ChristenUnie is kritisch en wil weten van Kaag hoe dit heeft kunnen gebeuren. “Klopt het dat Nederlandse gelden terecht zijn gekomen bij terroristische organisaties? En belangrijker: hoe kunnen wij voorkomen dat dit in de toekomst plaatsvindt? Het is heel belangrijk dat ons Nederlandse belastinggeld gaat naar de plekken waar wij willen dat het gaat. Dit is natuurlijk onacceptabel”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Vrijsen verwacht dat de financiering vanuit Den Haag meteen zal worden stopgezet. “Als je allerlei signalen dat het geld niet alleen niet terechtkomt waar het hoort terecht te komen maar ook voor de verkeerde doeleinden wordt gebruikt, dan moet je daar natuurlijk onmiddellijk mee stoppen. Wel denk ik dat het eerst nog in Den Haag een soort van heftig debat komt richting Kaag, om toch de overwinnaar van de verkiezingen te beschadigen. Maar ik denk dat als het om de zaak zelf gaat er ook een algemeen belang is om ervoor te zorgen dat het geld van de belastingbetaler terechtkomt waar het hoort terecht te komen.”

‘Kaag heeft banden met de Palestijnen’

Uit onderzoek moet blijken of Kaag hier iets mee te maken heeft, merkt diplomatiedeskundige Robert van de Roer op. “Zij is natuurlijk kwetsbaar omdat zij banden met de Palestijnen heeft.” Daarmee doelt Van de Roer op het feit dat haar man Palestijns is. “Dat maakt wel iets uit want hoe objectief en neutraal kan je dan formuleren? Politici gaan dat erbij slepen en dan maakt het uit als je feitenmateriaal niet op orde is.”

Objectiviteit gaat altijd samen met grondigheid, aldus de diplomatiedeskundige. “En hier valt wel een opmerking bij te maken. In 2018 heeft Nederland dankzij Trouw en Nieuwsuur kunnen vernemen dat wij in Syrië in een soortgelijke val zijn getuind door geld te geven aan zogenaamde goedwillenden, en dat waren gewoon terreurorganisaties. En nu gebeurt dat dus weer. Hoe kan dat? Is er voldoende grondig antecedentenonderzoek? Zit men bij Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking met oogkleppen op of niet?”

LEES OOK: ‘Nederland gaf steun aan terroristische organisatie in Syrië’

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer