main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 mei 2021 — 10:09

Nederlandse ontwikkelingshulp naar Palestijnse terroristen: ‘Daar moet je natuurlijk onmiddellijk mee stoppen’

Nederlandse ontwikkelingshulp zou in de zakken zijn beland van Palestijnse terroristen. Dat blijkt uit een geheim rapport van een Israëlische veiligheidsdienst dat is ingezien door EW-redacteur Eric Vrijsen. Het zou gaan om miljoenen euro’s per jaar die van verschillende Europese landen komen, waaronder Nederland dus. PVV-leider Geert Wilders heeft een debat hierover aangevraagd met de verantwoordelijke minister van Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag.

Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina zou zeven Palestijnse hulpinstanties voor bijvoorbeeld boeren, medische zorg en kwetsbare kinderen hebben gebruikt als dekmantel om terrorisme mee te financieren. De partij heeft als doel de staat Israël te vernietigen.

Twee leden van het Volksfront zouden zijn opgepakt voor het plegen van een bomaanslag. Die stonden op de loonlijst van twee van die hulporganisaties. Eentje was financieel manager. In het voorjaar zijn nog eens drie mannen en een vrouw opgepakt op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie.

‘Dit is natuurlijk onacceptabel’

Tweede Kamerlid Don Ceder van de ChristenUnie is kritisch en wil weten van Kaag hoe dit heeft kunnen gebeuren. “Klopt het dat Nederlandse gelden terecht zijn gekomen bij terroristische organisaties? En belangrijker: hoe kunnen wij voorkomen dat dit in de toekomst plaatsvindt? Het is heel belangrijk dat ons Nederlandse belastinggeld gaat naar de plekken waar wij willen dat het gaat. Dit is natuurlijk onacceptabel”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Vrijsen verwacht dat de financiering vanuit Den Haag meteen zal worden stopgezet. “Als je allerlei signalen dat het geld niet alleen niet terechtkomt waar het hoort terecht te komen maar ook voor de verkeerde doeleinden wordt gebruikt, dan moet je daar natuurlijk onmiddellijk mee stoppen. Wel denk ik dat het eerst nog in Den Haag een soort van heftig debat komt richting Kaag, om toch de overwinnaar van de verkiezingen te beschadigen. Maar ik denk dat als het om de zaak zelf gaat er ook een algemeen belang is om ervoor te zorgen dat het geld van de belastingbetaler terechtkomt waar het hoort terecht te komen.”

‘Kaag heeft banden met de Palestijnen’

Uit onderzoek moet blijken of Kaag hier iets mee te maken heeft, merkt diplomatiedeskundige Robert van de Roer op. “Zij is natuurlijk kwetsbaar omdat zij banden met de Palestijnen heeft.” Daarmee doelt Van de Roer op het feit dat haar man Palestijns is. “Dat maakt wel iets uit want hoe objectief en neutraal kan je dan formuleren? Politici gaan dat erbij slepen en dan maakt het uit als je feitenmateriaal niet op orde is.”

Objectiviteit gaat altijd samen met grondigheid, aldus de diplomatiedeskundige. “En hier valt wel een opmerking bij te maken. In 2018 heeft Nederland dankzij Trouw en Nieuwsuur kunnen vernemen dat wij in Syrië in een soortgelijke val zijn getuind door geld te geven aan zogenaamde goedwillenden, en dat waren gewoon terreurorganisaties. En nu gebeurt dat dus weer. Hoe kan dat? Is er voldoende grondig antecedentenonderzoek? Zit men bij Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking met oogkleppen op of niet?”

LEES OOK: ‘Nederland gaf steun aan terroristische organisatie in Syrië’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer