main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 mei 2021 — 10:09

Nederlandse ontwikkelingshulp naar Palestijnse terroristen: ‘Daar moet je natuurlijk onmiddellijk mee stoppen’

Nederlandse ontwikkelingshulp zou in de zakken zijn beland van Palestijnse terroristen. Dat blijkt uit een geheim rapport van een Israëlische veiligheidsdienst dat is ingezien door EW-redacteur Eric Vrijsen. Het zou gaan om miljoenen euro’s per jaar die van verschillende Europese landen komen, waaronder Nederland dus. PVV-leider Geert Wilders heeft een debat hierover aangevraagd met de verantwoordelijke minister van Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag.

Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina zou zeven Palestijnse hulpinstanties voor bijvoorbeeld boeren, medische zorg en kwetsbare kinderen hebben gebruikt als dekmantel om terrorisme mee te financieren. De partij heeft als doel de staat Israël te vernietigen.

Twee leden van het Volksfront zouden zijn opgepakt voor het plegen van een bomaanslag. Die stonden op de loonlijst van twee van die hulporganisaties. Eentje was financieel manager. In het voorjaar zijn nog eens drie mannen en een vrouw opgepakt op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie.

‘Dit is natuurlijk onacceptabel’

Tweede Kamerlid Don Ceder van de ChristenUnie is kritisch en wil weten van Kaag hoe dit heeft kunnen gebeuren. “Klopt het dat Nederlandse gelden terecht zijn gekomen bij terroristische organisaties? En belangrijker: hoe kunnen wij voorkomen dat dit in de toekomst plaatsvindt? Het is heel belangrijk dat ons Nederlandse belastinggeld gaat naar de plekken waar wij willen dat het gaat. Dit is natuurlijk onacceptabel”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Vrijsen verwacht dat de financiering vanuit Den Haag meteen zal worden stopgezet. “Als je allerlei signalen dat het geld niet alleen niet terechtkomt waar het hoort terecht te komen maar ook voor de verkeerde doeleinden wordt gebruikt, dan moet je daar natuurlijk onmiddellijk mee stoppen. Wel denk ik dat het eerst nog in Den Haag een soort van heftig debat komt richting Kaag, om toch de overwinnaar van de verkiezingen te beschadigen. Maar ik denk dat als het om de zaak zelf gaat er ook een algemeen belang is om ervoor te zorgen dat het geld van de belastingbetaler terechtkomt waar het hoort terecht te komen.”

‘Kaag heeft banden met de Palestijnen’

Uit onderzoek moet blijken of Kaag hier iets mee te maken heeft, merkt diplomatiedeskundige Robert van de Roer op. “Zij is natuurlijk kwetsbaar omdat zij banden met de Palestijnen heeft.” Daarmee doelt Van de Roer op het feit dat haar man Palestijns is. “Dat maakt wel iets uit want hoe objectief en neutraal kan je dan formuleren? Politici gaan dat erbij slepen en dan maakt het uit als je feitenmateriaal niet op orde is.”

Objectiviteit gaat altijd samen met grondigheid, aldus de diplomatiedeskundige. “En hier valt wel een opmerking bij te maken. In 2018 heeft Nederland dankzij Trouw en Nieuwsuur kunnen vernemen dat wij in Syrië in een soortgelijke val zijn getuind door geld te geven aan zogenaamde goedwillenden, en dat waren gewoon terreurorganisaties. En nu gebeurt dat dus weer. Hoe kan dat? Is er voldoende grondig antecedentenonderzoek? Zit men bij Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking met oogkleppen op of niet?”

LEES OOK: ‘Nederland gaf steun aan terroristische organisatie in Syrië’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Landgoed bij Leusden moet deels dicht na incident met wolf

Het landgoed bij Leusden waar een wolvenpaar met welpen leeft, gaat de komende tijd dicht voor bezoekers. De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben…

Lees meer

Minister van Defensie Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

De F-16’s die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd worden voorlopig nog niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen, zegt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in het radioprogramma…

Lees meer

Stads- en streekvervoer volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een…

Lees meer

Ursula von der Leyen blij met ‘veel grotere steun’ dan vorige keer

De herkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is blij met de uitslag van de stemming in het Europees Parlement. Ze wijst…

Lees meer

Femke Halsema over ‘wijdverspreide’ homohaat in Amsterdam: ‘Jongeren staan onder invloed van Andrew Tate’

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema begint vandaag aan haar tweede termijn. Ze heeft niet getwijfeld om door te gaan, vertelt ze in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal…

Lees meer

Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en…

Lees meer

Grote pensioenfondsen staan er opnieuw beter voor

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal opnieuw beter voor komen te staan. Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW, maar ook bpfBOUW en…

Lees meer