main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 mei 2021 — 10:09

Nederlandse ontwikkelingshulp naar Palestijnse terroristen: ‘Daar moet je natuurlijk onmiddellijk mee stoppen’

Nederlandse ontwikkelingshulp zou in de zakken zijn beland van Palestijnse terroristen. Dat blijkt uit een geheim rapport van een Israëlische veiligheidsdienst dat is ingezien door EW-redacteur Eric Vrijsen. Het zou gaan om miljoenen euro’s per jaar die van verschillende Europese landen komen, waaronder Nederland dus. PVV-leider Geert Wilders heeft een debat hierover aangevraagd met de verantwoordelijke minister van Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag.

Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina zou zeven Palestijnse hulpinstanties voor bijvoorbeeld boeren, medische zorg en kwetsbare kinderen hebben gebruikt als dekmantel om terrorisme mee te financieren. De partij heeft als doel de staat Israël te vernietigen.

Twee leden van het Volksfront zouden zijn opgepakt voor het plegen van een bomaanslag. Die stonden op de loonlijst van twee van die hulporganisaties. Eentje was financieel manager. In het voorjaar zijn nog eens drie mannen en een vrouw opgepakt op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie.

‘Dit is natuurlijk onacceptabel’

Tweede Kamerlid Don Ceder van de ChristenUnie is kritisch en wil weten van Kaag hoe dit heeft kunnen gebeuren. “Klopt het dat Nederlandse gelden terecht zijn gekomen bij terroristische organisaties? En belangrijker: hoe kunnen wij voorkomen dat dit in de toekomst plaatsvindt? Het is heel belangrijk dat ons Nederlandse belastinggeld gaat naar de plekken waar wij willen dat het gaat. Dit is natuurlijk onacceptabel”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Vrijsen verwacht dat de financiering vanuit Den Haag meteen zal worden stopgezet. “Als je allerlei signalen dat het geld niet alleen niet terechtkomt waar het hoort terecht te komen maar ook voor de verkeerde doeleinden wordt gebruikt, dan moet je daar natuurlijk onmiddellijk mee stoppen. Wel denk ik dat het eerst nog in Den Haag een soort van heftig debat komt richting Kaag, om toch de overwinnaar van de verkiezingen te beschadigen. Maar ik denk dat als het om de zaak zelf gaat er ook een algemeen belang is om ervoor te zorgen dat het geld van de belastingbetaler terechtkomt waar het hoort terecht te komen.”

‘Kaag heeft banden met de Palestijnen’

Uit onderzoek moet blijken of Kaag hier iets mee te maken heeft, merkt diplomatiedeskundige Robert van de Roer op. “Zij is natuurlijk kwetsbaar omdat zij banden met de Palestijnen heeft.” Daarmee doelt Van de Roer op het feit dat haar man Palestijns is. “Dat maakt wel iets uit want hoe objectief en neutraal kan je dan formuleren? Politici gaan dat erbij slepen en dan maakt het uit als je feitenmateriaal niet op orde is.”

Objectiviteit gaat altijd samen met grondigheid, aldus de diplomatiedeskundige. “En hier valt wel een opmerking bij te maken. In 2018 heeft Nederland dankzij Trouw en Nieuwsuur kunnen vernemen dat wij in Syrië in een soortgelijke val zijn getuind door geld te geven aan zogenaamde goedwillenden, en dat waren gewoon terreurorganisaties. En nu gebeurt dat dus weer. Hoe kan dat? Is er voldoende grondig antecedentenonderzoek? Zit men bij Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking met oogkleppen op of niet?”

LEES OOK: ‘Nederland gaf steun aan terroristische organisatie in Syrië’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer