main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 23 mei 2021 — 11:43

CDA-prominent Onno Ruding: ‘Niet in kabinet met twee linkse partijen’

CDA-prominent en oud-minister van Financiën Onno Ruding ziet een ‘vijfpartijenkabinet’ met PvdA en GroenLinks totaal niet zitten. “Met twee linkse partijen, daar heb ik moeite mee”, zei hij in het televisieprogramma WNL Op Zondag op NPO1.

Afgelopen week gaf D66-leider Sigrid Kaag te kennen dat ze graag voor de zomer een kabinet wil hebben, en dat haar voorkeur uitgaat naar een coalitie met vijf partijen: VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks. In die samenstelling zou de coalitie uit maar liefst 90 zetels bestaan.

Er zou ook al een Kamermeerderheid zijn bij de toevoeging van een van beide linkse partijen, en juist dát stoort Ruding. “Zoeken naar vijf partijen als je het ook met vier af kunt, dat vind ik hoogst vreemd”, aldus de christendemocraat. “Maar als er één bijkomt, maakt het me niet zo vreselijk veel uit welke partij het dan wordt. GroenLinks of PvdA; dat vind ik lood om oud ijzer”. Hij is van mening dat we de optie met de ChristenUnie – voortzetting van het huidige demissionaire kabinet – “zeker niet onder de tafel moeten schuiven”.

‘Eerst praten over inhoud’

Het moet volgens Ruding nu eerst over de inhoud gaan en nog niet over de poppetjes. “Daarom was ik zo verbaasd over de aanpak van mevrouw Kaag”. VVD-prominent Klaas Dijkhoff deelt die kritiek. “Het is niet zo heel empathisch wat Sigrid Kaag deed. Je kunt beter eerst uitleggen wat je wil gaan doen, en dan pas met wie, als je wilt dat het CDA snel aan boord komt en mee gaat praten over een stabiel bestuur”, aldus de oud-fractievoorzitter van de liberalen.

Ook uit de peiling van Maurice de Hond blijkt dat de achterban van VVD en CDA niet zit te wachten op een vijfpartijencoalitie met PvdA en Groenlinks. Bij VVD-kiezers reageert 79 procent negatief op deze regeringscombinatie. Bij de CDA-aanhang is dat zelfs 85 procent.

LEES OOK: Langzaam krabbelt de formatie op: ‘Omtzigt niet doorslaggevend’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer