main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 mei 2021 — 10:47

Langzaam krabbelt de formatie op: ‘Omtzigt niet doorslaggevend’

Nadat hij begin april volledig ontspoorde, lijkt de formatietrein weer op de rails te staan. Informateur Herman Tjeenk Willink praat vandaag met de Tweede Kamer over zijn eindrapport.

Daar waren de nodige herstelwerkzaamheden voor nodig, zegt politiek commentator van de Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland. Onder meer tussen Mark Rutte en Sigrid Kaag, die met elkaar spraken in het Catshuis. “D66 realiseert zich dat het met Rutte door moet.”

GroenLinks en PvdA

Ook GroenLinks en de PvdA, die allebei een motie van wantrouwen tegen de VVD-leider steunden, lijken de steven te wenden. Weliswaar nog steeds kritisch, ‘maar hard to get spelen hoort er een beetje bij’, aldus De Winther.

Enkele weken geleden dienden GroenLinks en PvdA een gezamenlijke motie in met een wensenlijst om de veelvuldig bekritiseerde bestuurscultuur aan te pakken. Het toeslagenechec had onder meer duidelijk gemaakt dat de toegang tot rechtsbijstand verbeterd moest worden. De VVD heeft de afgelopen jaren juist flink bezuinigd op de sociale advocatuur. En zie daar, tegenwoordig spreekt ook Rutte over de verbetering van de rechtstoegankelijkheid. De Winther: “Het bruggen slaan is begonnen.”

En dat gebeurt straks met Mariëtte Hamer als nieuwe informateur. De voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) en oud-Kamerlid van de PvdA moet de verschillen tussen de partijen zien te overbruggen. Vanuit haar belichaming van SER-voorzitter, is ze volgens De Winther ‘de institutionalisering van het poldermodel’. “Zij gaat in eerste instantie kijken naar de herstelfase die Nederland ingaat.”

Omtzigt

De grote vraag ligt bij wat het CDA gaat doen. De positie van Pieter Omtzigt zorgt voor een hoop vraagtekens en enig zicht op duidelijk lijkt ver weg te zijn, zegt de Telegraafjournalist, die de partij een ‘black box’ noemt. “Je hoort dat mensen een beetje hun geduld beginnen te verliezen, na twee maanden weten we nog niet wat het CDA nu precies wil.”

Achter de schermen lijkt het CDA in ieder geval warm te lopen voor regeringsdeelname. “Iemand zei: Het CDA is opgericht om te regeren. Meneer Omtzigt is belangrijk, maar niet doorslaggevend voor wat het CDA gaat doen.”

LEES OOK: Welke partij sluit zich aan bij het motorblok? ‘je wil toch je verkiezingsprogramma realiseren’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer