main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 mei 2021 — 10:47

Langzaam krabbelt de formatie op: ‘Omtzigt niet doorslaggevend’

Nadat hij begin april volledig ontspoorde, lijkt de formatietrein weer op de rails te staan. Informateur Herman Tjeenk Willink praat vandaag met de Tweede Kamer over zijn eindrapport.

Daar waren de nodige herstelwerkzaamheden voor nodig, zegt politiek commentator van de Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland. Onder meer tussen Mark Rutte en Sigrid Kaag, die met elkaar spraken in het Catshuis. “D66 realiseert zich dat het met Rutte door moet.”

GroenLinks en PvdA

Ook GroenLinks en de PvdA, die allebei een motie van wantrouwen tegen de VVD-leider steunden, lijken de steven te wenden. Weliswaar nog steeds kritisch, ‘maar hard to get spelen hoort er een beetje bij’, aldus De Winther.

Enkele weken geleden dienden GroenLinks en PvdA een gezamenlijke motie in met een wensenlijst om de veelvuldig bekritiseerde bestuurscultuur aan te pakken. Het toeslagenechec had onder meer duidelijk gemaakt dat de toegang tot rechtsbijstand verbeterd moest worden. De VVD heeft de afgelopen jaren juist flink bezuinigd op de sociale advocatuur. En zie daar, tegenwoordig spreekt ook Rutte over de verbetering van de rechtstoegankelijkheid. De Winther: “Het bruggen slaan is begonnen.”

En dat gebeurt straks met Mariëtte Hamer als nieuwe informateur. De voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) en oud-Kamerlid van de PvdA moet de verschillen tussen de partijen zien te overbruggen. Vanuit haar belichaming van SER-voorzitter, is ze volgens De Winther ‘de institutionalisering van het poldermodel’. “Zij gaat in eerste instantie kijken naar de herstelfase die Nederland ingaat.”

Omtzigt

De grote vraag ligt bij wat het CDA gaat doen. De positie van Pieter Omtzigt zorgt voor een hoop vraagtekens en enig zicht op duidelijk lijkt ver weg te zijn, zegt de Telegraafjournalist, die de partij een ‘black box’ noemt. “Je hoort dat mensen een beetje hun geduld beginnen te verliezen, na twee maanden weten we nog niet wat het CDA nu precies wil.”

Achter de schermen lijkt het CDA in ieder geval warm te lopen voor regeringsdeelname. “Iemand zei: Het CDA is opgericht om te regeren. Meneer Omtzigt is belangrijk, maar niet doorslaggevend voor wat het CDA gaat doen.”

LEES OOK: Welke partij sluit zich aan bij het motorblok? ‘je wil toch je verkiezingsprogramma realiseren’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer