Oproep tot vrijgeven vaccinpatenten leidt tot kritiek: ‘Simplistisch van Biden’
De EU staat klaar om het opschuiven van patenten op coronavaccins te bespreken, zegt de Europese Commissie. Dat geldt voor alles wat de crisis op een effectieve en pragmatische manier kan bestrijden, zei voorzitter van de commissie Ursula von der Leyen. Eerder was dit nog niet bespreekbaar.
De opmerking is een reactie op het verrassende besluit van de Verenigde Staten afgelopen week, om in te stemmen met een plan van India en Zuid-Afrika om het intellectuele eigendomsrecht van vaccinmakers tijdelijk vrij te geven. Zo moeten ook in andere delen van de wereld sneller en goedkoper vaccins komen.
Dat besluit zou niet alleen uit altruïsme worden genomen. In WNL Op Zaterdag zegt CDA-Europarlementariër Esther de Lange dat een mondiale aanpak ook voor Europa van belang is. "Op het moment dat het virus ergens anders nog woedt, kunnen daar ook weer nieuwe varianten ontstaan die potentieel ook hier bedreigend zijn."
'Simplistische oneliner'
De boodschap van de regering-Biden zorgt voor onbegrip bij De Lange. "Hij heeft zijn hele bevolking gevaccineerd, ook omdat hij zelf de grenzen heeft dichtgehouden. Europa is ondertussen de apotheek van de wereld. Ik laat me niet door Amerika in het defensief praten."
Malik Azmani, Europarlementariër voor de VVD, deelt de kritiek op Biden en noemt zijn opmerking 'te makkelijk'. "De Verenigde Staten hebben juist niets gedaan wat betreft het exporteren van vaccins, wat Europa wel heeft gedaan naar andere delen van de wereld." Hij ziet vooral een belangrijke taak in het opschroeven van de productie van de vaccins.
Volgens De Lange is het vrijgeven van patenten dan ook geen panacee. Kennis en kunde zijn ook van belang. "Het feit dat jij een recept van Johnnie Boer mag maken, wil nog niet zeggen dat je iets produceert wat drie sterren waard is." Beter is het volgens De Lange om een middenweg te vinden tussen 'de simplistische oneliner van Biden' en helemaal niets doen, wat de farmaceutische industrie wil. "We moeten een systeem bedenken waarbij je ook inzet op productiecapaciteit, grondstoffen. Dat gaat op korte termijn zoden aan de dijk zetten."
LEES OOK: Vrijgeven van patenten coronavaccins op korte termijn geen oplossing, zeggen deskundigen