Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Mogelijk einde van jubelton? ‘Echte probleem los je pas op met meer woningen’

Redactie

Is het einde van de jubelton in zicht? De druk op de politiek om hem af te schaffen neemt toe. Ook economen hebben hun twijfels bij de gift, zo schrijft het AD.

De mogelijkheid om belastingvrij 105.302 euro te schenken om zo het kopen van een huis mogelijk te maken, is al langer onderwerp van kritiek. Niet alleen worden huizenprijzen opgedreven, het versterkt ook de ongelijkheid.

Oorspronkelijk was de jubelton in het leven geroepen om de woningmarkt er bovenop te helpen, na de financiële crisis tien jaar geleden. Rijke ouders konden zo belastingvrij een plek onder de zon voor kindlief mogelijk maken. Daarmee moest de woningmarkt ook weer aantrekken.

Maar nu de rente laag en het huizenaanbod schaars is zorgt de ton voor hoge huurprijzen, wat de ongelijkheid nog groter maakt. De kans op een woning wordt voor lage inkomens kleiner en de vermogensongelijkheid groeit. Wie tenslotte, met behulp van de gift, wel een woning bezit, heeft ook meteen vermogen.

Woningnood

In Goedemorgen Nederland zegt demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven dat kansengelijkheid erg van belang is op de woningmarkt. "Maar het echte probleem los je pas op als je meer woningen bouwt." Haar eigen partij D66 pleit samen met GroenLinks, PvdA en SP voor het afschaffen van de jubelton.

Voormalig VVD-voorlichter Henri Kruithof denkt dat het afschaffen onderdeel gaat zijn van een bredere belastingherziening. "Dat is verstandig, want één maatregel eruit pakken leidt weer tot andere effecten."

Kruithof denkt dat zo'n belastingherziening ook hoog nodig is. "Ons belastingstelsel is veel te ingewikkeld, we moeten naar een simpeler belastingstelsel toe. Dan kun je dit ook afschaffen."

LEES OOK: Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau