Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Yeşilgöz (VVD) over coronaprotesten: maak onderscheid tussen radicale beweging en bezorgde burgers

Redactie

De aanhoudende coronaprotesten hebben vooralsnog tot weinig extremisme geleid, maar ze zouden wel kunnen uitmonden in geweld. Het gevaar zit dan vooral in onvoorspelbare eenlingen, zo blijkt uit het rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV). Het gaat hier om een radicale beweging die de pandemie misbruikt om "voor heel veel ellende te zorgen", zegt VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz.

Het rapport spreekt over een wisselwerking tussen een “activistische bovenlaag” die in de openbare ruimte demonstreert en een “radicale onderstroom” die ageert tegen de coronamaatregelen.

'Niet doen alsof dit soort relschoppers bezorgde burgers zijn'

Een hele belangrijke constatering, zegt Yeşilgöz in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ook zij vindt dat deze twee groepen apart gezet moeten worden. "Je hebt aan de ene kant mensen die zich zorgen maken over de coronamaatregelen, het er helemaal niet mee eens zijn, ertegen demonstreren, en dat moet ook altijd kunnen", zegt zij. "Het is ook aan ons om daar goed naar te luisteren."

Maar aan de andere kant staat een radicale beweging die politiemensen aanvalt, politiepaarden belaagd en journalisten intimideert. "Die groepen moet je echt uit elkaar trekken", zegt de VVD'er. "Je moet niet doen alsof dit soort relschoppers bezorgde burgers zijn. Wij zijn er voor bezorgde burgers, en daar luisteren we goed naar."

'Hard aanpakken'

De radicale onderstroom moet volgens Yeşilgöz hard aangepakt worden. Om dat te doen moet alle ruimte geboden worden aan de Nederlandse veiligheidsdiensten, zodat deze mensen op de voet gevolgd kunnen worden. "Om er zo voor te zorgen dat ze in beeld zijn", zegt zij. "Tegelijkertijd moeten justitie en politie hier bovenop zitten om te zorgen dat deze lui van straat worden gehaald."

Het lijkt volgens Yeşilgöz alsof mensen steeds makkelijker overgaan tot geweld en intimidatie. "Dat is echt bedoeld om mensen monddood te maken", zegt zij. "Bij die praktijken mogen we ons nooit neerleggen. De rapportages van de NCTV leggen deze gevaren in de samenleving bloot."

Bevoegdheden NCTV

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil de bevoegdheden van anti-terrorismecoördinator NCTV uitbreiden, zodat de organisatie door kan gaan met online onderzoek naar individuele personen. Dat zei hij in een Kamerdebat dinsdag naar aanleiding van berichtgeving in NRC, waaruit bleek dat de coördinator allerlei politieke activisten en religieuze voormannen online volgt, deels zonder wettelijk mandaat.

Na de meivakantie komt de minister met een nieuwe brief die meer duidelijkheid moet bieden over wat de NCTV wel en niet mag. Dan volgt een nieuw Kamerdebat.

De VVD is in ieder geval van mening dat de veiligheidsdienst deze mensen mag blijven volgen. "Om ervoor te zorgen dat we veilig kunnen blijven", zegt Yeşilgöz. "We kunnen ons hier nooit bij neerleggen, van welke kant terreur ook komt."

LEES OOK: Twee nieuwe arrestaties voor in brand steken GGD-teststraat Urk


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau