main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
14 april 2021 — 16:36

NCTV: coronamaatregelen mogelijk ‘trigger’ gewelddadige eenling

De huidige coronacrisis kan leiden tot meer polarisatie en een toename van radicalisering, extremisme, openbare ordeverstoringen en bedreigingen van bijvoorbeeld politici en journalisten. Dat stelt De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) in een vanmiddag verschenen analyse van de coronaprotesten in Nederland. Momenteel zijn er geen aanwijzingen dat personen in Nederland een aanslag voorbereiden, zo schrijft de dienst.

De grootste dreiging voor een terroristische aanslag komt volgens de NCTV nog altijd uit jihadistische hoek. De dreiging lijkt vorig jaar iets afgenomen in vergelijking met eerdere jaren, maar het dreigingsniveau blijft op 3 van de 5 staan. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland aanzienlijk en voorstelbaar is. Dit komt onder andere door de aanslagen in Frankrijk en Oostenrijk in het najaar van 2020, die volgens de NCTV in het beeld passen van de dreiging die kan uitgaan van individuen.

‘Gewelddadige eenlingen’

Wat de aanhoudende coronamaatregelen betreft kunnen deze vooral voor “gewelddadige eenlingen” een trigger zijn, zo schrijft de NCTV. Er zijn binnen de protesten van afgelopen jaar “relatief weinig gedragingen als extremistisch geduid” te zien, maar dat neemt volgens de coördinator niet weg dat er wel degelijk zorgen bestaan.

Zo is er in het afgelopen ‘coronajaar’ in Nederland sprake van een wisselwerking tussen een “activistische bovenlaag” die in de openbare ruimte demonstreert en een “radicale onderstroom” die ageert tegen de coronamaatregelen, aldus de NCTV. Hierdoor is de drempel “om tot extremistische gedragingen te komen” verlaagd. Deze radicale onderstroom leidt volgens de coördinator soms tot openbare ordeverstoringen, intimidatie, bedreigingen of vernielingen.

Naast die radicale onderstroom signaleert de NCTV ook dat er een “diverse en vasthoudende bovenlaag” is met hoofdzakelijk gevolgen voor de openbare orde. Daarbij gaat het volgens de dienst niet om een eenduidige groep. “Recente voorbeelden zijn de protesten op het Amsterdamse Museumplein en het Haagse Malieveld, waar een bont gezelschap van beleidscritici, winkeleigenaren, beroepsgroepen, spirituele groepen, anti-vaccinatiedemonstranten, extreemrechtse groepjes en complotdenkers samenkwamen”, schrijft de dienst. “Terwijl de meeste mensen vreedzaam demonstreerden, kaapte een kleine minderheid de protesten.”

Rellen

Verharding vindt volgens de NCTV op verschillende manieren plaats. Zo krijgen protesten grimmige trekken wanneer de radicale online-uitingen en complotconstructies doorklinken, schrijft de coördinator. En ook vreedzaam bedoelde protesten kunnen volgens de NCTV een aanzuigende werking hebben op meer militante personen en groepen. “Protesten lijken steeds vaker door relzoekers te worden aangegrepen ter ‘legitimering’ om te rellen.”

LEES OOK: Twee nieuwe arrestaties voor in brand steken GGD-teststraat Urk

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er een toekomst voor het Nationaal Groeifonds?

Het Nationaal Groeifonds, dat duurzame en technologische innovatie moest stimuleren, wordt voorlopig op pauze gezet. Bedrijven zijn bezorgd. Is dit het definitieve einde? Presentator Martijn de Greve bepreekt het met de volgende gasten:

  • MKB-voorman Jacco Vonhof;
  • Bestuursvoorzitter bij TNO Tjark Tjin-a-Tsoi;
  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer

Adema verwacht geen versoepeling mestregels uit Brussel

Demissionair landbouwminister Piet Adema verwacht niet dat Brussel de aankomende verlaging van mestplafonds in Nederland nog enigszins gaat versoepelen. Het is daarom aan de Nederlandse…

Lees meer

OM gaat niet in cassatie tegen vrijspraak doodslag Carlo Heuvelman

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen de uitspraak van het hof in de Mallorcazaak. Het hof in Leeuwarden sprak 14 maart hoofdverdachte Sanil….

Lees meer

Voorzitter NPD: betrek uitvoeringsorganisaties bij formatie voor uitvoerbaar regeerakkoord

Nathalie van Berkel, voorzitter van het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD), wil dat de formerende partijen uitvoeringsorganisaties betrekken bij de formatie. “Het zou zaken enorm veel makkelijker maken”,…

Lees meer