main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Stand van Nederland - 6 april 2021 — 14:52

IMF rekent op sterker economisch herstel in Nederland dankzij aantrekkende wereldeconomie

Doordat de wereldeconomie dit jaar aanzienlijk harder aantrekt dan gedacht, is er ook in Nederland meer economische groei mogelijk. Dat denkt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat zijn ramingen mondiaal en ook voor Nederland heeft opgekrikt.

De economische vooruitzichten in de wereld zijn verbeterd door het forse Amerikaanse coronasteunpakket van president Joe Biden. Ook de voortgang van vaccinatiecampagnes helpt mee om sneller uit de coronacrisis te komen.

3,5 procent groei dit jaar

Volgens de organisatie uit Washington laat de Nederlandse economie dit jaar 3,5 procent groei zien, gevolgd door een plus van 3 procent volgend jaar. Enkele maanden terug voorzagen de rekenmeesters hier zowel voor 2021 als voor 2022 nog 3 procent groei.

Met deze prognose onderscheidt het IMF zich van bijvoorbeeld het Centraal Planbureau (CPB). Dat temperde zijn verwachtingen voor de Nederlandse economie onlangs juist iets. Mogelijk speelt mee dat het CPB in Nederland dichter op bepaalde gegevens zit, terwijl het IMF – zeker in deze grote voorjaarsraming – meer kijkt naar het grote plaatje.

LEES OOK: CPB: herstel Nederlandse economie trager dan verwacht, maar werkloosheid valt mee

Wereldwijde groei van 6 procent

Volgens het fonds is het beeld voor de wereld als geheel een stuk gunstiger geworden. De wereldeconomie leeft dit jaar waarschijnlijk met 6 procent op, denkt het IMF. Bij de vorige raming in januari was nog sprake van een plus van 5,5 procent.

Voor volgend jaar rekent het IMF mondiaal op 4,4 procent groei, 0,2 procentpunt meer dan eerder voorzien. Vooral in de Verenigde Staten ziet het beeld er rooskleuriger uit. Dat is gunstig voor bijvoorbeeld de wereldhandel en daar profiteren veel andere landen weer van.

Voor de Amerikaanse economie is de prognose voor dit jaar met meer dan 1 procentpunt verhoogd tot 6,4 procent groei. Ook in 2022 zal de grootste economie ter wereld het waarschijnlijk beduidend beter doen. Naast de forse coronasteun, zijn de VS ook redelijk snel als het gaat om het vaccineren van de bevolking. Datzelfde geldt voor het Verenigd Koninkrijk, waar het IMF dit jaar eveneens op aanzienlijk meer groei rekent.

Grote invloed maatregelen overheden

De opwaartse bijstelling voor de eurozone pakt met 0,2 procentpunt voor beide jaren een stuk kleiner uit. Het IMF legt niet uit waarom dat zo is, maar zegt in het algemeen dat verschillen tussen landen in grote mate worden bepaald door de maatregelen van overheden om de economie te steunen en het tempo waarin de bevolking een vaccin krijgt.

Het is bekend dat de vaccinatiecampagne in Europa niet zo snel gaat als bijvoorbeeld in de VS en Groot-Brittannië. Waar die landen bezig zijn met versoepelingen, worden in diverse Europese landen juist weer strengere coronalockdowns ingevoerd om een nieuwe virusgolf te bestrijden.

Nog geen goedkeuring voor coronaherstelfonds

Ook is er in de Europese Unie nog altijd geen goedkeuring van alle lidstaten voor het coronaherstelfonds van honderden miljarden euro’s. Die Europese steunregeling dreigt zelfs extra vertraging op te lopen, omdat het constitutioneel hof in Duitsland zich eerst wil buigen over bezwaren van tegenstanders.

LEES OOK: Economische gevolgen coronacrisis zijn ‘gigantisch’: Nederland wordt na Italië en Spanje het hardst getroffen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: 'zombiedrug' flakka verovert Nederland

Zombiedrug flakka lijkt steeds meer voet aan de grond te krijgen in Nederland. Wat is deze drug, hoe verslavend is het en wat zijn de mogelijke gevolgen ervan?

Presentator Maaike Timmerman bespreekt het met ex-verslaafde Sam Fijneman, Alex van Dongen van Novadic-Kentron en Joke Bux, begeleider van een huiskamerproject in Vlissingen.

Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Vrijdag 19.00 uur

Koningsdagspecial vanuit Verhalenhuis Belvédère

Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten in Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam:

Zaterdag 17.00 uur
Wat zit er in de zwarte koffers van de ‘veiligheidsmannetjes’ op Koningsdag?

Koning Willem-Alexander blaast op Koningsdag 57 kaarsjes uit. Het feestje viert hij dit jaar met zijn familie in Emmen. Maar daar wordt hij steevast vergezeld…

Lees meer

Vrouw zet eigen stalking in scène: OM eist 1,5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw…

Lees meer

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer

Zonnebrillen zijn het nieuwe goud voor criminelen: ‘Opticiens worden overvallen met uzi’s’

De populariteit van peperdure zonnebrillen neemt in rap tempo toe en daar springen criminelen maar al te graag op in. Steeds vaker zijn opticiens slachtoffer…

Lees meer