main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 31 maart 2021 — 12:44

CPB: herstel Nederlandse economie trager dan verwacht, maar werkloosheid valt mee

Het herstel van de Nederlandse economie gaat toch iets langzamer dan verwacht. In een nieuwe raming zegt het Centraal Planbureau (CPB) dat ze dit jaar uitgaan van een groei van 2,2 procent, waar dat vorig jaar nog 2,8 procent was.

De stijging van de werkloosheid lijkt juist mee te vallen. Waar het CPB er eerder van uit ging dat er in 2021 565.000 mensen zonder baan zouden zitten, houdt het plan nu rekening met 415.000 werklozen. In 2022 zijn dat er naar verwachting 445.000. Dat de werkloosheid tot dusver amper is gestegen komt vooral door de ruime steunmaatregelen van de overheid, stelt het CPB.

Herstel is in zicht

Dat het herstel van de economie wordt vertraagd heeft volgens het planbureau te maken met de doorwerkende effecten van alle coronamaatregelen. Zo duurt de lockdown langer dan verwacht.

Volgens het Centraal Planbureau laat de Nederlandse economie desondanks veerkracht zien. “Ondanks de lockdown die specifieke sectoren zwaar treft, doet de economie als geheel het juist relatief goed”, zegt directeur Pieter Hasekamp. “Herstel is in zicht, maar ook straks als het virus onder controle is, werken de economische gevolgen van de crisis nog door.”

Aan het eind van dit jaar is de economie terug op het niveau van voor de coronacrisis, denkt het CPB. Ook verwachten zij dat de economische groei in 2022 verder aantrekt met 3,5 procent.

LEES OOK: Consumenten hebben iets meer vertrouwen in de economie

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer