Weerman Dennis Wilt over voorspellingen: ‘Het kan altijd ineens anders gaan’
In deze onzekere tijd houden veel mensen zich onder andere vast aan voorspellingen, en één van de voorspellingen die we allemaal krampachtig in de gaten houden is die van het weer. Meteorologen die dat kunnen zijn daarom in veel gevallen bekende Nederlanders. Zo ook Dennis Wilt, die liever spreekt van een weersverwachting. "Het woord 'voorspeling' doet mij toch denken aan iemand die in een glazen bol kijkt en zegt: 'Mijn gevoel zegt...', maar wij werken natuurlijk niet met gevoel. Wij werken met harde gegevens."
Over het algemeen kunnen meteorologen heel nauwkeurig zijn in hun weersvoorspellingen, zegt Wilt, maar op bepaalde vlakken zijn ook zij niet alwetend. Zo is een vulkaanuitbarsting niet specifiek te voorspellen. "En dat heeft soms ook enorme invloed natuurlijk", zegt Wilt in het economisch onderzoeksprogramma van WNL Stand van Nederland: Generatie Next. "Dan slaan al die weermodellen die wij gebruiken, dus die computerberekeningen, helemaal op hol, en dan klopt er eigenlijk niets van."
De weerman trekt de vergelijking met de economie. "Economen kunnen heel ver vooruit kijken, dingen plannen en zeggen 'zo gaat het'. Maar dan is er één of andere gek in een land die een staatsgreep pleegt, en vervolgens gaan de olieprijzen of onze huizenprijzen omhoog, of de rente stijgt. Er zijn altijd omstandigheden waardoor het ineens toch weer anders gaat."
Grondleggers van de weerkunde
Nederlanders worden gezien als de grondleggers van de weerkunde. Daarom noemt Wilt Sterrenwacht de Sonnenborgh, de plek waarin in 1854 het KNMI werd opgericht, een heilige plek. "Daar is de basis gelegd voor mijn vak, de meteorologie", zegt hij.
De Nederlandse meteoroloog Buys Ballot heeft weerkaarten halverwege de negentiende eeuw groot gemaakt, vertelt de RTL-weerman. "Binnen Nederland, maar eigenlijk binnen de hele wereld. Want hij staat ook aan de bakermat van het verdelen van alle weersinformatie met elkaar, en zo ook het meer inzicht kunnen krijgen op hoe dat weer zich wereldwijd gedraagt." De waarnemingen waar toentertijd verslag van werd gedaan vormen de basis van de weersverwachtingen. "We kunnen nu nog teruggrijpen naar de gegevens van toen", zegt Wilt.
Jill Bleiksloot is gek op voorspellingen, maar dan moeten ze wel uitkomen. Dat gebeurde niet bij de huizenmarkt, waarbij werd gezegd dat de groei minimaal zou stagneren. Ze besloot te wachten. En nu? Een huis kopen zit er voorlopig niet in. Iedereen is op zoek naar grip op de toekomst. De politiek, de banken, de economie, de hele samenleving drijft op voorspellingen. Kunnen we onze welvaart sturen met voorspellingen?
Je ziet deze aflevering op donderdag om 22.10 uur op NPO 2. Oude afleveringen kun je hier terugkijken, op NPO Start.
LEES OOK: Economen proberen de toekomst te voorspellen: ‘Er zitten natuurlijk wel modellen achter’