Weerman Dennis Wilt over voorspellingen: ‘Het kan altijd ineens anders gaan’
In deze onzekere tijd houden veel mensen zich onder andere vast aan voorspellingen, en één van de voorspellingen die we allemaal krampachtig in de gaten houden is die van het weer. Meteorologen die dat kunnen zijn daarom in veel gevallen bekende Nederlanders. Zo ook Dennis Wilt, die liever spreekt van een weersverwachting. “Het woord ‘voorspeling’ doet mij toch denken aan iemand die in een glazen bol kijkt en zegt: ‘Mijn gevoel zegt…’, maar wij werken natuurlijk niet met gevoel. Wij werken met harde gegevens.”
Over het algemeen kunnen meteorologen heel nauwkeurig zijn in hun weersvoorspellingen, zegt Wilt, maar op bepaalde vlakken zijn ook zij niet alwetend. Zo is een vulkaanuitbarsting niet specifiek te voorspellen. “En dat heeft soms ook enorme invloed natuurlijk”, zegt Wilt in het economisch onderzoeksprogramma van WNL Stand van Nederland: Generatie Next. “Dan slaan al die weermodellen die wij gebruiken, dus die computerberekeningen, helemaal op hol, en dan klopt er eigenlijk niets van.”
De weerman trekt de vergelijking met de economie. “Economen kunnen heel ver vooruit kijken, dingen plannen en zeggen ‘zo gaat het’. Maar dan is er één of andere gek in een land die een staatsgreep pleegt, en vervolgens gaan de olieprijzen of onze huizenprijzen omhoog, of de rente stijgt. Er zijn altijd omstandigheden waardoor het ineens toch weer anders gaat.”
Grondleggers van de weerkunde
Nederlanders worden gezien als de grondleggers van de weerkunde. Daarom noemt Wilt Sterrenwacht de Sonnenborgh, de plek waarin in 1854 het KNMI werd opgericht, een heilige plek. “Daar is de basis gelegd voor mijn vak, de meteorologie”, zegt hij.
De Nederlandse meteoroloog Buys Ballot heeft weerkaarten halverwege de negentiende eeuw groot gemaakt, vertelt de RTL-weerman. “Binnen Nederland, maar eigenlijk binnen de hele wereld. Want hij staat ook aan de bakermat van het verdelen van alle weersinformatie met elkaar, en zo ook het meer inzicht kunnen krijgen op hoe dat weer zich wereldwijd gedraagt.” De waarnemingen waar toentertijd verslag van werd gedaan vormen de basis van de weersverwachtingen. “We kunnen nu nog teruggrijpen naar de gegevens van toen”, zegt Wilt.
Jill Bleiksloot is gek op voorspellingen, maar dan moeten ze wel uitkomen. Dat gebeurde niet bij de huizenmarkt, waarbij werd gezegd dat de groei minimaal zou stagneren. Ze besloot te wachten. En nu? Een huis kopen zit er voorlopig niet in. Iedereen is op zoek naar grip op de toekomst. De politiek, de banken, de economie, de hele samenleving drijft op voorspellingen. Kunnen we onze welvaart sturen met voorspellingen?
Je ziet deze aflevering op donderdag om 22.10 uur op NPO 2. Oude afleveringen kun je hier terugkijken, op NPO Start.
LEES OOK: Economen proberen de toekomst te voorspellen: ‘Er zitten natuurlijk wel modellen achter’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meer