main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 31 maart 2021 — 15:24

Economen proberen de toekomst te voorspellen: ‘Er zitten natuurlijk wel modellen achter’

De grote Nederlandse banken proberen te voorspellen wat de economie gaat doen. Maar hoewel ze gebruikmaken van grote hoeveelheden gegevens en geavanceerde modellen, komen die voorspellingen niet altijd uit zoals bijvoorbeeld die over de woningmarkt tijdens de coronacrisis. “Dat zijn dingen die wij niet kennen uit de historie en dus niet in onze modellen zitten”, legt Rabobank-econoom Carlijn Prins uit in Stand van Nederland: Generatie Next. “Die moeten wij dus naderhand bijstellen en aanpassen in onze ramingen.”

Prins is een van de tientallen ‘weermannen en -vrouwen’ die werken bij de grote Nederlandse banken en daar de toestand van de economie probeert te doorgronden. Soms doet ze ook voorspellingen. “Zelf noemen wij dat eigenlijk liever ramen of het maken van verwachtingen. Bij voorspellingen heb ik een beetje het idee dat je in een glazen bol tuurt of met een wichelroede rondloopt. Er zitten natuurlijk echt wel modellen achter bij wat wij doen.”

Voor veel mensen voelt de macro-economie als ver weg, vertelt Prins. “Maar als wij bijvoorbeeld schrijven over een toename van de werkloosheid, dan raakt dat wel degelijk de mensen in die economie. Er zijn dan echt mensen die hun baan kwijtraken.”

‘Voorspellingen leggen zwakheden bloot’

Achter de ramingen van de Nederlandse economie zitten modellen. “Die modellen zijn voor een groot deel gebaseerd op de historische relatie tussen economische variabelen”, aldus Prins. Maar toch kan je voor verrassingen komen te staan, zoals vorig jaar bij de woningmarkt. “Na het uitbreken van de coronacrisis werd van links tot rechts geraamd dat de huizenprijzen zouden dalen omdat de economische klap zo groot was. Maar wat voor de huizenprijzen ook meespeelt is dat de overheidssteun zo goed op gang is gekomen dat de inkomens van huishoudens op peil zijn gebleven.”

Hoewel die economische voorspellingen niet altijd kloppen, zijn ze wel van groot belang. “Die voorspellingen leggen ook zwakheden in een economie bloot. Dat geeft beleidsmakers de kans om daarop in te spelen en aan te passen”

‘Uiteindelijk is de overheid daarin goed geslaagd’

Dat gebeurde ook in de coronacrisis. “De overheid heeft met de lockdownmaatregelen grote delen van de economie stilgelegd. Dat zou een enorme impact kunnen hebben op de werkloosheid. Dat is ook waar wij in eerste instantie van uitgingen, maar de overheid kwam met enorme steunpakketten over de brug om zoveel mogelijk banen in stand te houden. Uiteindelijk is de overheid daarin goed geslaagd en is die werkloosheid niet zo hard opgelopen.”

Jill Bleiksloot is gek op voorspellingen, maar dan moeten ze wel uitkomen. Dat gebeurde niet bij de huizenmarkt, waarbij werd gezegd dat de groei minimaal zou stagneren. Ze besloot te wachten. En nu? Een huis kopen zit er voorlopig niet in. Iedereen is op zoek naar grip op de toekomst. De politiek, de banken, de economie, de hele samenleving drijft op voorspellingen. Kunnen we onze welvaart sturen met voorspellingen?

Dat zie je in een nieuwe aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next, donderdag om 22.10 uur op NPO 2. Daarna terug te kijken via NPO Start

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer